Hver femte dansker bøvler med at få barn
Region Hovedstaden har spurgt over 100.000 borgere om deres oplevelser med infertilitet. Det er første gang siden 1989, at man undersøger infertilitet i den brede befolkning. Regionrådsformand Lars Gaardhøj ønsker større fokus på, hvad han kalder et alvorligt samfundsproblem.
Ca. hvert ottende barn kommer i dag til verden med hjælp med fertilitetsbehandling, men helt op til hver femte borger i region Hovedstaden mellem 25 og 44 år har oplevet problemer med at få de børn, de gerne vil have. Det viser den første undersøgelse af infertilitet i den bredere befolkning i nyere tid.
Hvert fjerde år spørges et bredt udvalg af danskere om en lang række spørgsmål om helbred og sundhed i forbindelse med Sundhedsprofilen. I Region Hovedstaden valgte man i sidste omgang også at spørge til fertilitet. Undersøgelsen viser bl.a., at borgere, der oplever infertilitet, i højere grad har et dårligere selvvurderet helbred og oplever stress. Desuden viser undersøgelsen, at der ikke er forskel på infertilitet på tværs af etnisk baggrund, uddannelsesniveau eller tilknytning til arbejdsmarkedet. Det til trods for, at der i andre studier ses en stor social og etnisk ulighed blandt dem, der modtager fertilitetsbehandling.
”Undersøgelsen viser tydeligt, at infertilitet ikke kun er et individuelt problem for de mennesker, som har svært ved at få børn, men at det er et samfundsproblem. Problemet findes i alle grupper af vores befolkning, og for mig at er det vigtigt, at den hjælp, vi tilbyder borgerne i regionen, udbredes til alle, så adgang til behandling ikke er et spørgsmål om, hvor man har bor, eller hvilken baggrund man har,” fortæller regionsrådsformand i Region Hovedstaden Lars Gaardhøj (S).
Infertilitet er en sygdom, der af Verdenssundhedsorganisationen WHO defineres ved forsøg på opnåelse af en graviditet i mere end 12 måneder, uden at det lykkes. Infertilitet betragtes som en folkesygdom og har stor politisk bevågenhed.
”Det er vigtigt, at vi løbende undersøger, hvor udbredt problemet er, hvem der er berørt, og hvad man kan gøre for at hjælpe de berørte. Vi ved, at nedsat frugtbarhed skyldes mange forskellige sygdomme og risikofaktorer, og derfor er det vigtigt, at vi foruden hjælp med fertilitetsbehandling også ser på forebyggelse, og hvordan vi tidligt kan hjælpe de mennesker, som ønsker at få børn,” fortæller medforfatter til rapporten Lone Schmidt, professor mso ved Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet.
Rapporten er udarbejdet af Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse i Region Hovedstaden og bygger på spørgeskemaundersøgelsen ’Hvordan har du det?’, som gennemføres hvert fjerde år blandt tilfældigt udvalgte borgere på 16+ år. I Region Hovedstaden blev der for første gang i 2021 inkluderet spørgsmål til at måle hyppigheden af infertilitet.
Kontakter
Region Hovedstadens presseRegion Hovedstaden
Tlf:70209588presse@regionh.dkVedhæftede filer
Følg pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
Hospitalerne udskriver færre patienter efter kl. 2222.11.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Region Hovedstaden har politisk haft fokus på, at især ældre mennesker ikke udskrives sent om aftenen og kommer hjem til et tomt køleskab og ingen hjælp. Det glæder formand for Sundhedsudvalget Christoffer Buster Reinhardt (C)
Nyt projekt skal løfte trafiksikkerheden i hovedstadsregionen22.11.2024 06:56:28 CET | Pressemeddelelse
Region Hovedstaden og de 29 hovedstadskommuner er gået sammen om at kortlægge trafikulykker. Målet er at finde de farlige steder på vejene, så flere trafikulykker forhindres.
Mary Elizabeths Hospital vinder designpris20.11.2024 09:28:28 CET | Pressemeddelelse
Det kommende hospital for børn, unge og gravide på Rigshospitalet – Mary Elizabeths Hospital – har vundet en Danish Design Award for arbejdet med designkoncepter for hospitalsoplevelsen.
Region Hovedstaden: Sundhedsreform kommer til at gøre en forskel for patienterne15.11.2024 12:30:00 CET | Pressemeddelelse
Sundhedsreformen er landet og der venter en omfattende opgave. Formandskabet i Region Hovedstaden er optaget af, at alle borgere skal have lige adgang til god behandling, men også at sammenlægninger ikke må gå ud over på patientrettigheder og tab af viden i psykiatrien.
Sociolancen skal køre i flere kommuner og ny akutbil i Region Hovedstaden13.11.2024 13:35:08 CET | Pressemeddelelse
Regeringen og partierne bag Finansloven 2024 har i dag udmøntet midler til akutområdet i alle fem regioner. Midlerne skal sikre flere akutbiler på vejene rundt i landet, flere ambulanceelever og så skal succesen med Sociolancen udvides til flere kommuner i Region Hovedstaden.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum