Gjensidige

Uvidenhed bag rattet: Så mange danskere kører rundt med advarselslamper tændt i bilen

Del

Fire ud af ti danskere med kørekort har inden for de seneste tre år oplevet, at en lampe lyste i bilens instrumentbræt, uden at de vidste hvad den betød. Det viser en undersøgelse, som YouGov har lavet for Gjensidige.

Rød, gul, grøn eller blå? Der er rigeligt med farver og symboler at forholde sig til i instrumentbrættet på især nyere biler, hvor helt op mod 40 lamper risikerer at blinke, mens man er på vej fra A til B.  

Og de mange muligheder er da også en stor mundfuld for rigtig mange danske bilister.  

En ny undersøgelse foretaget af YouGov for Gjensidige viser nemlig, at hele 4 ud af 10 bilister inden for de seneste tre år har oplevet, at en lampe lyste i deres instrumentbræt uden at de vidste, hvad den betød. Der findes dog en god tommelfingerregel, som vil komme mange til gavn, fortæller skadedirektør i Gjensidige, Lene Rasmussen. 

“Som udgangspunkt kan man bruge som tommelfingerregel, at ser man en gul lampe, så kan man køre videre, men man bør derefter undersøge, hvad der er galt med bilen. Ser man derimod en rød lampe, så skal man stoppe sin bil, og ofte også tilkalde hjælp.”  

Der er heldigvis hjælp af hente for de mange danskere, der ikke ved første øjekast genkender bilens advarselslamper. Kigger man i bilens servicebog er alle lamper, uanset farve, nemlig forklaret, men det er der mange danskere, der ikke tyer til i første omgang.  

For i undersøgelsen svarer hele 7 ud af 10 bilister, der har set en lampe, de ikke kendte til, at de er kørt videre, selvom en lampe de ikke kendte betydningen af lyste.  

Og det er en rigtig dårlig ide, især hvis man oplever at en rød lampe lyser i sit instrumentbræt.  

“Kører man videre med en rød lampe lysende i bilen, så risikerer man, at man ødelægger vitale dele som eksempelvis motoren, og det bliver en rigtig dyr fornøjelse, når den skal repareres eller udskiftes. Mit råd er derfor også, at det altid er bedre at stoppe bilen, hvis man er usikker på en lampes betydning, og ikke køre videre før man er sikker på, at det er forsvarligt,” siger Lene Rasmussen.  

Om undersøgelsen 

Undersøgelsen er foretaget blandt 879 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år med kørekort af YouGov for Gjensidige i februar 2023. 

Har du inden for de seneste tre år oplevet, at en lampe lyste i instrumentbrættet på din bil, uden at du vidste, hvad den betød? 

Ja, en gang 

27% 

Ja, flere gange 

15% 

Nej, aldrig 

52% 

Totalsum 

100% 

Kørte du videre, selvom du ikke vidste, hvad lampen betød? 

Ja 

68% 

Nej 

30% 

Ved ikke 

3% 

Nøgleord

Kontakter

Gjensidige er et ledende nordisk skadeforsikringsselskab, som er noteret på Oslo Børs. Vi har ca. 4.200 medarbejdere og tilbyder skadeforsikring i Norge, Danmark, Sverige og Baltikum. I Norge tilbydes også pension og opsparing. Driftsindtægterne var 34 mia. NOK i 2022, mens forvaltningskapitalen udgjorde 135 mia. NOK. 

Følg pressemeddelelser fra Gjensidige

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Gjensidige

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye