Fiskerikontrol af 76 tons fjæsing på Grenå Havn
Fjæsingen. En giftig fætter, der gerne bruger sine pigge til at forgifte potentielle fjender, landes sjældent i store mængder i de danske havne. De mange fjæsinger, der for nylig blev landet på Grenå Havn, var bragt i land af nogle erhvervsfiskere, der målrettet var gået efter netop denne fangst.

Bestanden af fjæsing i Kattegat er stigende, og de to landinger af fjæsing på henholdsvis 34 og 42 tons på Grenå Havn er en del af et forsøg, der skal undersøge, om vi kan udnytte ’havets hugorm’ på en bæredygtig måde – fx til at lave fiskemel til industriformål.
”Vi har været på Grenå Havn for at kontrollere to landinger af fjæsing. Traditionelt set anses fjæsingen ikke for at være en attraktiv fangst at få i nettet eller på krogen blandt hverken erhvervsfiskere eller lyst- og fritidsfiskere i Danmark. Vores landingskontrol af fjæsing er dog den samme som for andre landinger, og når fartøjer kommer til havn, kontrollerer vi bl.a., at registreringerne af fangsten følger reglerne, og at fangsten bliver håndteret og opbevaret korrekt,” fortæller vicefiskeriinspektør Steen Majland.
Erhvervsfiskeriet efter fjæsing er en del af et forsøg, der skal undersøge, om det er muligt at skabe et bæredygtigt industrifiskeri efter fjæsing i Kattegat. Som en del af forsøget har Fiskeristyrelsen foreløbig givet tilladelse og kvoter til, at fire erhvervsfartøjer kan fiske efter fjæsing i Kattegat.
I dag hører det til sjældenhederne, at fjæsingen er at finde i erhvervsfiskernes net. Faktisk er der landet blot 1.873 tons fjæsing i Danmark siden 2019. Til sammenligning er der landet 66.167 tons rødspætter i samme periode.
Om forsøget med fiskeri af fjæsing
Forsøgsfiskeriet med fjæsing er et af de projekter, der har modtaget støtte af Fiskeristyrelsens tilskudsordning ’Grøn omstilling fiskeri (EHFAF)’ under den Europæiske Hav-, Fiskeri- og Akvakulturfond.
Formålet er se på muligheden for at etablere et bæredygtigt dansk industrifiskeri efter fjæsing i Kattegat, bl.a. for at udnytte havets ressourcer bedre og mere bæredygtigt.
Bæredygtigt fiskeri efter fjæsing indebærer blandt andet, at fiskerne kan fange fjæsing uden at få en masse uønsket bifangst med, samt at fiskernes redskaber kan optimeres, så de er så effektive og skånsomme som muligt.
Kontakter
Pressevagten kontaktes på tlf. (sms besvares ikke)
Tlf:72 18 58 05Billeder
Om Fiskeristyrelsen
Fiskeristyrelsen er en styrelse under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og omfatter en central del med afdelinger i både København og Sønderjylland samt en regional fiskerikontrol med lokalafdelinger flere steder i landet og tre fiskerikontrolskibe. Fiskeristyrelsen gennemfører regeringens fiskeripolitik og forestår bl.a. regel- og politikforberedelse, kontrol, myndighedsberedskab, sagsbehandling og deltagelse i internationalt samarbejde.
Følg pressemeddelelser fra Fiskeristyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fiskeristyrelsen
Fiskerikontrollen afslører ulovligt fiskeri i det fynske øhav7.7.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Årvågen borger førte fiskerikontrollører på sporet af ulovligt udsatte ruser i vandet nær Tåsinge ved Fyn.
Plantekontrollen siger ryg og rejs til ubudne gæster1.7.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Skal du rejse udenfor EU i løbet af sommeren – og vil du vide mere om, hvordan du undgår at komme til at tage skadelige biller som den asiatiske citrus træbuk og alvorlige plantesygdomme som bakterien Xylella fastidiosa med hjem i kufferten? Så tag en snak med Landbrugs- og Fiskeristyrelsens plantesundhedsfolk, når de den 3. og 4. juli lægger vejen forbi lufthavnene i Billund og Kastrup.
Fremtidens fødevarer får massiv millionindsprøjtning26.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
15 projekter har i denne uge fået besked om, at de har fået tilsagn om millionstøtte. Samlet er der delt 101 millioner kroner ud til projekter, som vil alt lige fra at styrke malkekoens og kyllingens dyrevelfærd, til projekter der vil udvikle en ny plantebaseret proteindrik til sundhedssektoren eller bruge det lille insekt guldøjer til at bekæmpe bladlus og dermed mindske brugen af pesticider.
115 millioner til grønne fødevareprojekter kan nu søges16.6.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sidder du med en genial idé til, hvordan den danske fødevaresektor kan blive grønnere? Så er der 115 millioner gode grunde til at læse med her. Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram åbner den 13. juni 2025 en ny ansøgningsrunde med en pulje på 115 millioner kroner til grønne projekter.
I dag fejrer vi kartoflen i hele verdenen!30.5.2025 01:00:00 CEST | Pressemeddelelse
30. maj er international kartoffeldag. Dagen er udpeget af FN for at hylde kartoflen, der har enorm betydning for hele verdenens fødevaresikkerhed, bæredygtighed og kultur. I Danmark dyrkede vi sidste år kartofler på et areal, der var større end hele Bornholm.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum