Novo Holdings lancerer et nyt selskab og en finansieringsrunde for at fremme udvikling af nye innovative orale lægemidler

Del
 • Orbis Medicines rejser 26 mio. euro i seed finansiering til udvikling af værdifulde orale alternativer til populære biologiske lægemidler.
 • Orbis’ enestående teknologi gør det muligt at skabe orale makrocykliske lægemidler hurtigt og systematisk efter mange år med få fremskridt på området.
 • Novo Holdings’ afdeling for Seed Investments brugte sin proaktive strategi til at bygge Orbis Medicines.

  KØBENHAVN – Novo Holdings, en førende global life science-investor, meddelte i dag, at virksomheden har lanceret Orbis Medicines – førende inden for udvikling af makrocykliske lægemidler – for at fremme udviklingen af next-generation orale makrocykliske lægemidler.

  Makrocykler udgør en stor og forskelligartet gruppe af kemiske forbindelser, der er karakteriseret ved deres cykliske struktur, og de har meget eftertragtede behandlingsmæssige egenskaber. Deres behandlingsmæssige potentiale er stort set ikke blevet udnyttet på grund af udfordringer omkring deres konstruktion. Lanceringen af Orbis Medicines blev ledsaget af en finansieringsrunde på 26 mio. euro ledet af Novo Holdings og Forbion i fællesskab.

  Orbis drives af nGen, en kraftfuld og automatiseret kemiplatform og den første platform, der systematisk leverer orale makrocykliske lægemiddelkandidater, som er egnet til både intra- og ekstracellulære mål. Med nGen arbejder Orbis Medicines på at skabe en ny æra for makrocykliske lægemidler og derved gøre det muligt for langt flere patienter at blive behandlet med og få gavn af dem. Selskabets pipeline vil i første omgang fokusere på at designe og udvikle orale makrocykliske peptider – nCycles – til behandling af sygdomme, der tidligere er valideret af populære biologiske lægemidler.

  Orale makrocykliske lægemidler kan potentielt anvendes over for en meget bred vifte af sygdomme på grund af deres evne til at nå en stor del af de potentielle molekylære targets i kroppen.

  Orbis blev officielt grundlagt i 2021 af Novo Holdings’ Seed Investments’ team og opbygget omkring banebrydende videnskab, der er udviklet af professor Christian Heinis og Sevan Habeshian ved Swiss Federal Institute of Technology i Lausanne (EPFL).

  Makrocykler er gode til at binde sig til mange udfordrende biologiske protein targets. Selvom naturlige opdagelser tidligere har ført til en eksklusiv gruppe af populære makrocykliske lægemidler, har det været en stor udfordring gennem mange år at designe målrettede makrocykler til at kunne optimere ønskede egenskaber som oral tilgængelighed og cellemembranpermeabilitet. De få syntetiserede makrocykliske lægemidler, der findes, skal typisk gives intravenøst og når kun ekstracellulære mål. nCycles gør det muligt for Orbis med præcision og til gavn for patienterne at nå en række targets, der ellers historisk set har været en stor udfordring – herunder også dem, der ikke kan nås på andre måder.

  Novo Holdings’ Morten Døssing, Orbis’ bestyrelsesformand, og João Ribas, midlertidig Chief Business Officer i Orbis, etablerede selskabets team og står for tiden i spidsen for selskabets virksomhedsstrategi. Orbis lægger sig tæt op ad Seed Investments’ etos for virksomhedsoprettelse, hvor teamet i partnerskab med akademiske eksperter etablerer og opbygger next-generation-selskaber i et tæt samarbejde med selskabets store gruppe af entrepreneurs-in-residence.

  ”Orale makrocykler har potentialet til at disrupte store behandlingsområder, der historisk set har været domineret af intravenøse og subkutane blockbuster-antistoffer og -peptider med en passende oral modalitet. Vi er overbeviste om, at denne udvikling vil udbrede vigtige makrocykliske lægemidler til en meget større gruppe patienter,” siger Morten Døssing, bestyrelsesformand for Orbis og Partner i Novo Holdings. ”Orbis finder løsninger på begrænsningerne ved førstegenerations makrocykelteknologier ud fra sin transformerende, kemibaserede og AI/ML-medierede platform, der syntetiserer og tester hundredtusinder af forskellige individuelle makrocykler på rekordtid og dermed identificerer de allerbedste muligheder. Vi er også glade for at kunne byde Forbion, en højt respekteret investor, velkommen til Orbis Medicines. De deler vores vision om at etablere Orbis Medicines som et førende oral makrocykelselskab med en omfattende pipeline, der går på tværs af flere behandlingsområder.”

  De videnskabelige medstiftere af selskabet, professor Heinis og dr. Habeshian, har tidligere i en Nature Communications-forskningsartikel beskrevet de kemiske metoder, der ligger til grund for nGen. Disse omfatter skabelsen af enorme biblioteker med i titusindvis af nye makrocykliske forbindelser, der ligger klar til at blive testet gennem en række automatiserede kemiske frembringelses- og oprensningstrin. Yderligere offentliggjort forskning i tidsskriftet Nature Chemical Biology påviser nGens evne til at levere nCycles, der er oralt biotilgængelige og behandlingsrelevante.

  Ved at udnytte automatiserede analyser og forbedringer via machine learning, som fx mønstergenkendelse, optimerer nGen hurtigt nye makrocykler på tværs af flere parametre. Disse omfatter fordelagtige lægemiddellignende egenskaber. Disse muligheder skaber ikke kun grundlaget for en hurtig og mindre risikofyldt lægemiddeludviklingsproces, men udvider også mulighederne for at makrocykliske lægemidler kan transformere menneskers sundhed.

  Få mere information om Orbis Medicines på www.orbismedicines.com

  Om Orbis Medicines
  Orbis Medicines er et biotekselskab, som fokuserer på at skabe en ny æra inden for udviklingen af orale makrocykliske lægemidler. Makrocykler udgør en stor og forskelligartet familie af kemiske forbindelser med eftertragtede behandlingsmæssige egenskaber. Orbis’ nGen -platform er skabt til systematisk at udforske det peptidkemiske rum ved hjælp af en højt automatiseret kemiplatform med det formål at lave orale makrocykliske lægemiddelkandidater – nCycles – der er egnede til både intra- og ekstracellulære mål. Orbis’ lægemiddelprogrammer søger at skabe værdifulde orale alternativer til populære biologiske lægemidler, som udfordrer etablerede modaliteter. Orbis blev grundlagt af Novo Holdings. Få mere information på www.orbismedicines.com

  Om Forbion
  Forbion er et dedikeret life science-venturekapitalfirma med kontorer i Nederlandene, Tyskland og Singapore. Forbion investerer i life science-selskaber, der er aktive inden for det biofarmaceutiske område, og forvalter 3 mia. euro på tværs af flere fondsstrategier, som dækker alle faser af biofarmaceutisk lægemiddeludvikling. Firmaets nuværende team består af mere end 30 life science-investeringsspecialister, der har opbygget en imponerende portefølje siden slutningen af 1990’erne gennem investeringer i 95 virksomheder på tværs af otte fonde. Forbions historie med at investere, opbygge og vejlede life science-virksomheder har resulteret i mange banebrydende behandlinger og værdifulde exits. Ud over at tilgodese sine økonomiske afkastmål vælger Forbion investeringer, der kan have en positiv indvirkning på patienters sundhed og trivsel. Virksomheden har underskrevet FN’s principper for ansvarlige investeringer. Få mere information på www.forbion.com

  Kontakter

  Novo Holdings er et dansk holding- og investeringsselskab, der varetager forvaltningen af Novo Nordisk Fondens aktiver og formue. Novo Holdings har til formål at fremme menneskers sundhed og samfundets og planetens bæredygtighed ved at sikre et langsigtet afkast på Novo Nordisk Fondens aktiver.

  Novo Holdings er 100 pct. ejet af Novo Nordisk Fonden og har kontrollerende ejerskab i Novo Nordisk A/S og Novozymes A/S (nu kendt som Novonesis efter sammenlægningen med Chr. Hansen) samt varetager en bred investeringsportefølje med fokus på et langsigtet afkast. Novo Holdings forvalter en bred portefølje af aktier, obligationer, fast ejendom samt investeringer i infrastruktur og private equity, og er derudover en af verdens førende investorer inden for life science. Gennem sine Seeds, Venture, Growth og Principal Investments teams investerer Novo Holdings i virksomheder på alle udviklingsstadier.

  Ved udgangen af 2022 havde Novo Holdings samlede aktiver til en værdi af 805 mia. kr. novoholdings.dk

  Følg pressemeddelelser fra Novo Holdings

  Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

  Flere pressemeddelelser fra Novo Holdings

  Novo Holdings rapporterer indtægter og afkast på i alt 31 mia. kr. i 2023. Værdien af samlede aktiver stiger med 38% til 1.114 mia. kr.12.3.2024 07:30:00 CET | Pressemeddelelse

  København, Danmark – I dag offentliggør Novo Holdings årsresultatet for 2023*. En stærk præstation leveret af investeringsporteføljen samt solid vækst i Novo Gruppens selskaber giver et samlet resultat for indtægter og afkast på 31 mia. kr. for 2023, en stigning fra 3 mia. kr. i 2022. Investeringsporteføljen genererede et overskud på 9,4% sammenlignet med -6,3% i 2022. Når Særlige Investeringer** medregnes, lander det samlede investeringsafkast på 7%.

  Novo Holdings gennemfører køb af Ellab12.9.2023 15:30:00 CEST | Pressemeddelelse

  Novo Holdings meddelte i juni i år, at der er indgået aftale om at købe Ellab fra EQT. Transaktionen er nu godkendt af alle relevante myndigheder, og handlen er gennemført. I samme ombæring er det vedtaget, at Anders Hedegaard tiltræder som ny bestyrelsesformand for Ellab. Endelig har Novo Holdings og Lundbeckfonden indgået en særskilt aftale om salg af en betydelig minoritetsejerandel i Ellab til Lundbeckfonden.

  Novo Holdings rapporterer afkast på investeringsporteføljen på minus 6%, indtægter og afkast på i alt 3 mia. kr. og samlede aktiver for 805 mia. kr. i 202212.4.2023 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse

  København – I dag offentliggør Novo Holdings årsresultatet for 2022. Investeringsporteføljen realiserede et afkast på minus 6%, og Novo Holdings samlede indtægter og afkast for året landede på 3 mia. kr. Årsresultatet kan tilskrives en stærk præstation fra selskaberne i Novo Gruppen og en robust investeringsportefølje, der leverede over benchmark.

  Bactolife henter 5 mio. USD i ny finansiering til at bekæmpe mave-tarminfektioner på verdensplan30.8.2022 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse

  Bactolife meddelte i dag, at Bill & Melinda Gates Foundation, i overensstemmelse med fondens velgørende formålserklæring, har givet tilsagn om en investering på 5 mio. USD til at accelerere effekten af Bactolifes teknologiplatform og dermed videreudvikle Binding Proteins, der er en nyskabende biologisk løsning til at reducere risikoen for mave-tarminfektioner hos mennesker og dyr.

  I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

  Besøg vores nyhedsrum
  HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye