DI: En markant hurtigere grøn omstilling er den eneste vej til klimamålene
Klimarådet peger i en ny statusrapport på, at Danmark er rykket tættere på at opfylde sine klimamål for 2025, men at der stadig mangler at blive anvist en vej til 2030-klimamålet. Ligesom Klimarådet efterlyser DI svar på, hvordan vi i praksis når i mål i tide.
For første gang i Klimarådets historie mener Danmarks klimavagthund, at det er sandsynligt, at Danmark kan opfylde klimamålet for 2025. Det sker, efter nye beregninger viser, at lavbundsjordene udleder mindre CO2 end hidtil antaget. Vi er samtidig rykket tættere på at kunne indfri 2030-klimamålet, men vejen derhen er omgivet af store usikkerheder. Ifølge Klimarådet skal der være fuldt fokus på implementering af grønne løsninger nu. Det er landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri, enig i.
- Vi har helt utroligt travlt, hvis vi skal nå at indfri vores klimamål i 2030, og lige nu er den eneste vej til at nå en 70 pct. CO2-reduktion, at vi får sat sving i implementeringen af grønne løsninger og teknologier, som tusindvis af danske virksomheder kan levere. Det gælder vedvarende energi, energieffektivisering, biogas, og CO2-fangst, -lagring og -udnyttelse, siger Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef i DI, og fortsætter:
- Der skal tempo på den grønne omstilling. Det gælder både i de danske hjem, i den offentlige sektor og i virksomhederne. Der er truffet mange gode og vigtige klimapolitiske beslutninger, men de har endnu ikke helt haft den store effekt. Og hvis det ikke bare skal blive ved snakken, skal de meget snart implementeres.
Derudover mener Klimarådet, at man bør overveje at øge CO2-afgiften for industrien, som blev vedtaget for et par år siden, inden den overhovedet er trådt i kraft. DI finder det problematisk, at der bliver sået tvivl om den vigtige aftale om CO2-afgiften for industrien, da den ikke er udmøntet endnu.
- Vi kommer aldrig til at se effekterne af klimapolitiske aftaler, hvis de med jævne mellemrum skal ændres. Virksomhederne, der rent faktisk skal levere på den grønne omstilling, har brug for forudsigelighed og klare rammevilkår, så de med mere ro i maven kan foretage de nødvendige store, langsigtede investeringer. Det synes jeg lige, at vi skal give dem ro til, Anne Højer Simonsen.
Regeringen har planer om at indfri 2030-målet ved at indføre en klimaafgift på landbruget, der ikke må forringe erhvervets konkurrenceevne. Det mener Klimarådet bliver meget vanskeligt, og DI deler den bekymring, men mener samtidig, at den kan afhjælpes ved at fokusere på teknologi.
- Lige om lidt begynder forhandlingerne om en klimaafgift på landbruget, som DI er en del af. Det giver god mening at pålægge landbruget en klimaafgift, ligesom man har gjort i mange andre erhverv. Men en afgift alene er ikke nok til at omstille landbruget. Der er brug for at investere i teknologi, og hvis vi kommer på forkant i forhold til eksempelvis pyrolyse, så kan vi på sigt få et konkurrencedygtigt landbrug, siger Anne Højer Simonsen.
I klimakampen står Danmarks langsigtede klimaforpligtelser – både herhjemme og i EU – også helt centralt. Europa Kommissionen estimerer, at for at nå de anbefalede 90 pct. CO2-reduktion i 2040, skal der fanges mindst 280 mio. tons CO2 årligt i 2040 og mindst 450 millioner tons årligt i 2050. Den danske undergrund er særligt egnet til lagring af CO2, og det skal vi udnytte.
- Når vi taler om grøn omstilling og klimakamp, så mener jeg, at vi i Danmark simpelthen har overset det kæmpe potentiale, der er i CO2-fangst og -lagring også kaldet CCUS. Teknologien får ikke meget opmærksomhed i den offentlige debat, og det er skævt, når det er afgørende for, at vi kan blive klimaneutrale, siger Anne Højer Simonsen.
Nøgleord
Kontakter
For yderligere kommentarer kan DI's klimapolitiske chef, Anne Højer Simonsen, kontaktes på tlf. +454014 0603. DI's presserådgiver Ditte Rieland kan kontaktes på tlf. +452246 7822 eller e-mail dirh@di.dk
Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Dansk Industri glæder sig over betinget ejerskab af Københavns Lufthavn2.12.2024 12:10:53 CET | Pressemeddelelse
Aktiemajoriteten i Københavns Lufthavn kan nu komme på danske hænder. Finansministeriet og ATP har lavet en betinget købsaftale af aktiemajoriteten i Københavns Lufthavne A/S. Det kan få betydning for hele Danmark, lyder det fra landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri (DI).
DI: Erhvervslivet er klar til at spille aktiv rolle i det danske beredskab2.12.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri, mener, at erhvervslivet herhjemme skal spille en central og vigtig rolle i det danske beredskab. På den baggrund går DI nu sammen med en række medlemsvirksomheder aktivt med i initiativet ”Virksomhedsberedskabet”, som virksomheden Falck har taget initiativ til, og som lanceres i dag.
DI-direktør: Dybt bekymrende, at næsten halvdelen af de danske virksomheder ikke har kvinder i bestyrelserne28.11.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Det går langsomt med at få flere kvinder i de danske virksomheders bestyrelser. I 2024 sidder kvinder på 18,6 pct. af de generalforsamlingsvalgte pladser i bestyrelseslokalerne, hvilket er en lille stigning i forhold til 2023. Det viser en ny analyse, som landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri, har lavet. I 48,7 pct. af de danske bestyrelser sidder der udelukkende mænd. Det er for dårligt, mener DI-direktør, der peger på løsninger.
Nyt DI-udspil: Sådan får vi et mere elektrificeret Danmark26.11.2024 12:09:04 CET | Pressemeddelelse
Der skal skub på elektrificeringen, hvis vi både skal nå vores ambitiøse klimamål og sikre vores forsyningssikkerhed. Desværre går udviklingen i dag alt for langsom, hvilket skyldes en række barriere, som erhvervslivets talerør, Dansk Industri, vil have ryddet af vejen. Det kan ske ved at følge ni konkrete anbefalinger, som organisationen anviser i et nyt udspil.
COP29-aftale sikrer 300 milliarder dollar årligt til hårdest klimaramte lande24.11.2024 00:34:08 CET | Pressemeddelelse
Næsten 200 lande er ved COP29 blevet enige om global klimafinansiering, der skal sikre, at alle lande kan gennemføre en grøn omstilling. Nu skal aftalen følges op med konkret klimahandling, og her kan og skal Danmark og danske virksomheder spille en afgørende rolle, mener DI’s klimapolitiske chef.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum