Synergi

SYNERGI er enig med Klimarådet: Stort efterslæb i Danmarks EU-forpligtelser

Del

Danmark har endnu ikke redegjort for op mod en tredjedel af de energibesparelser, som EU kræver, viser Klimarådets statusrapport, der offentliggøres i dag. ”Vi har en meget stor og vigtig opgave foran os,” mener SYNERGI-direktør Katrine Bjerre. Hun peger på behovet for, at regeringen snart leverer en køreplan for energieffektivitet – gerne i form af en ambitiøs strategi.

Klimarådet har netop offentliggjort sin årlige statusrapport. I den noterer rådet sig blandt andet, at COP28-aftalen opfordrer verdens lande til at fordoble indsatsen for energieffektivitet i 2030.

Derudover fremgår det af rapporten, at Danmark i øjeblikket er meget langt fra at opfylde sin EU-forpligtelse for energieffektivitet. Klimarådet skriver, at det ”tyder meget på, at der kan være behov for en del flere energibesparelsestiltag”, og at Danmark kan have et stort ”reduktionsbehov på cirka 115 PJ”. Det svarer rundt regnet til det samlede energiforbrug i alle huse i Danmark.

Klimarådet peger også på, at der kan være behov for ”en væsentlig merindsats i den offentlige sektor”, som også er omfattet af nye, grønne energisparekrav fra EU.

”Vi har en meget stor og vigtig opgave foran os for at kunne indfri de nye EU-krav i Energieffektivitetsdirektivet og Bygningsdirektivet. Det understreger Klimarådets statusrapport med al tydelighed. Allerede fra i år og frem til 2030 er kravet om energibesparelser fordoblet, og vi bliver nødt til at skrue gevaldigt op for indsatsen for at mindske energispildet. Midlerne til grøn omstilling i industrien, til energirenovering og varmepumper er afgørende for, at vi når i mål. De grønne puljer leverer i dag størstedelen af Danmarks energibesparelser og dermed energispareforpligtelse over for EU. De bør derfor styrkes, så de bliver endnu mere attraktive og effektive,” siger Katrine Bjerre, direktør i SYNERGI. Hun mener, det er vigtigt ikke at se klimakampen isoleret, men i samspil med økonomi, sundhed og andre områder, der er tæt for bundet med den grønne omstilling:

”Det Internationale Energiagentur har tidligere peget på energieffektivitet som det virkemiddel, der skal levere allerflest drivhusgas-reduktioner i den globale grønne omstilling. Vi kommer altså ikke uden om et langt mere effektivt energiforbrug for at nå vores klimamål. Samtidig er energieffektivitet ikke bare grøn omstilling, men også lig med lavere energiregninger, styrket konkurrenceevne for virksomhederne, bedre indeklima og sundhed i bygninger og meget mere.”

Regeringen ventes inden længe at fremlægge sit bud på, hvordan den vil leve op til kravene i Energieffektivitetsdirektivet og Bygningsdirektivet.

SYNERGI håber, at regeringen benytter lejligheden til at levere en holistisk strategi, der kommer hele vejen rundt om Danmarks energiforbrug, og ikke blot sigter efter at minimumsopfylde vores EU-forpligtelser.

”Danmark har traditionelt spillet en meget stor rolle på den europæiske scene, når det handler om energieffektivitet. Vi var længe en rollemodel, de andre EU-lande skelede mod, når de skulle implementere grønne direktiver. Det skal vi være igen. Vi skal gå forrest i den grønne omstilling, som der står i Klimaloven. Derfor er det helt afgørende, at Danmark implementerer ambitiøst og efter direktivernes hensigt. Danske energieffektive virksomheder kan høste op mod 100 mia. kr. i øget eksport til Danmark og øget grøn beskæftigelse, hvis direktiverne implementeres ambitiøst på tværs af EU. En uambitiøs dansk implementering, der danner negativ præcedens i resten af EU, er en meget kortsigtet strategi,” siger Katrine Bjerre og fortsætter:

”Derfor håber jeg, at regeringen snart fremlægger en ambitiøs plan for, hvordan den vil øge energieffektiviteten, opfylde vores forpligtelser i de nye EU-direktiver og sikre, vi leverer de energibesparelser, Klimarådet peger på, vi mangler over for EU. Indsatsen kan med fordel samles i en strategi for energieffektivitet, som SYNERGI og en bred vifte af partier i Folketinget længe har efterspurgt.”

Energieffektivitetsdirektivet og Bygningsdirektivet fastsætter en række nye og øger eksisterende krav til EU’s medlemslande. Nogle initiativer er allerede trådt i kraft, mens andre sættes i gang de kommende år.

Fakta om Klimarådets statusrapport
Klimarådet bemærker i sin årlige statusrapport EU-Kommissionens kritik af, at Danmark ikke anskueliggør, hvordan vi når vores energieffektivitetsforpligtelse og nationale bidrag til EU’s energisparemål.

Rådet vurderer, at der aktuelt kan være en manko i forpligtelsen på 115 PJ. Med en samlet energispareforpligtelse på 385 PJ betyder det, at der med den nuværende politik er et hul svarende til ca. 30 pct. af målet, som regeringen skal udfylde med nye initiativer.

Klimarådet er ikke været i stand til at vurdere udsigterne til, at Danmark opfylder sine forpligtelser skitseret i Bygningsdirektivet, men opfordrer regeringen til at fremlægge en status.

Læs hele Klimarådets statusrapport.

Læs mere om Energieffektivitetsdirektivet og Bygningsdirektivet

Kontakter

Billeder

Om Synergi

SYNERGI er en interesseorganisation, der arbejder for, at Danmark reducerer sit energispild – i industrien, i de offentlige og almene bygninger og i de danske hjem.

Følg pressemeddelelser fra Synergi

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Synergi

13 organisationer og fagforeninger i opråb: Giv os grønne og sunde velfærdsbygninger11.4.2024 06:05:00 CEST | Pressemeddelelse

En bred koalition af organisationer og fagforeninger savner et større politisk fokus på gamle og utidssvarende skoler, plejehjem og andre offentlige velfærdsbygninger. Renoveringsefterslæbet koster både på klimakontoen, energiregningen og danskernes sundhed. Det er ikke godt nok, mener koalitionen, der derfor lancerer syv forslag til, hvordan bygningerne kan blive grønnere, sundere og billigere i drift. Et grønt anlægsloft er et af initiativerne.

EU-Parlamentet godkender nye grønne krav, der endegyldigt kan lukke Putins gashaner12.3.2024 13:39:29 CET | Pressemeddelelse

Et nyt bygningsdirektiv er netop stemt igennem EU-Parlamentet. Dermed er vejen banet for en markant grønnere, mere energieffektiv europæisk bygningsmasse. Potentialerne i direktivet er så store, at det helt kan fjerne EU’s behov for gas fra Putins Rusland og spare milliarder på europæernes energiregning, viser en ny analyse. Perspektiverne er enorme, mener SYNERGI-formand Bendt Bendtsen og Europa-Parlamentsmedlem Morten Helveg Petersen.

SYNERGI: Nye EU-krav til bygninger er et betydeligt skridt i den rigtige retning8.12.2023 05:05:00 CET | Pressemeddelelse

EU’s medlemslande skal gøre meget mere for at energieffektivisere bygninger. Det står klart, efter der er opnået politisk enighed om et nyt EU-bygningsdirektiv i går aftes. Selv om ambitionsniveauet i direktivet ikke står mål med klimaudfordringen i vores bygninger, er aftalen et betydeligt skridt i den rigtige retning, mener Bendt Bendtsen, SYNERGI-formand og tidligere chefforhandler på Bygningsdirektivet. Han kalder aftalen et ambitiøst resultat opnået i uambitiøse rammer.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye