Haderslev Kommune

Forbrugere anbefales at koge vandet fra Vonsbæk Vandværk

Del

Borgerne i Vonsbæk og Bæk anbefales at koge deres drikkevand, før de bruger det. Det skyldes, at der er fundet e-coli i drikkevandet fra Vonsbæk Vandværk.

Vandværket i Vonsbæk er gået i gang med at kontakte forbruger for at give dem en kogeanbefaling efter der er fundet e-coli i vandet fra vandværket.

Omkring 120 forbrugere modtager vand fra vandværket. Derudover forsyner vandværket Vonsbæk Børnehus og Louiseskolens afdeling i Vonsbæk.

”Vandværket er i gang med at kontakte forbrugerne, og vi har straks taget kontakt til dagtilbud og skole for at give dem kogeanbefalingen”, siger Mai Strunge Jarvis, der er chef for Teknik og Klima i Haderslev Kommune.

Fundet af e-coli kommer efter at kommunen i sidste uge bad vandværket om at tage prøver af drikkevandet, efter det har været oversvømmet. 

”Vi ved ikke, om der er en direkte sammenhæng mellem fundet af e-coli og oversvømmelserne. Men for at være på den sikre side, bad vi vandværket tage prøver, og de viser, at der er fundet e-coli i drikkevandet”, siger Mai Strunge Jarvis.

Gennem de seneste måneder har vandværket flere gange oplevet at være oversvømmet. 

”Om det er den tiltagende regn eller det vådområde, der er etablere i området for nylig, der giver flere oversvømmelser, det ved vi ikke. Det er vi i gang med at undersøge sammen med lodsejer ogforpagter af arealet.”, siger Mai Strunge Jarvis. 

Desuden er vandværket blevet bedt om at installere slukkere, som kan beskytte det mod oversvømmelse. 

Indtil videre anbefales forbrugerne at koge vandet, til vandværket har nye prøver der viser at vandet er rent.

Kogeanbefaling til forbrugere:


Der er bakterier i drikkevandet – det anbefales, at du koger vandet

Da en prøve udtaget af vandet fra vandværket har vist indhold af bakterier, anbefales det, at alt vand, der skal bruges til drikkevandsformål, koges inden brug.

Hvordan skal vandet koges? 

Det er vigtigt at:

  • Vandet varmes op til 100 oC i 2 minutter. 
  • Vandet skal således ”spilkoge”, hvorved de fleste mikroorganismer bortset fra enkelte virus og sporer dræbes eller gøres inaktive. 

Hvornår skal vandet koges?

Skal vandet koges før brug i madlavning? 

  • Det forurenede vand må ikke drikkes - kog vandet først.
  • Hvis vandet ikke lugter grimt, kan det sagtens bruges til kogning af kartofler m.m., for bakterierne dør efter kort tids kogning.
  • Vandet må ikke bruges til skylning af grøntsager, der skal spises rå. Hertil skal der bruges kogt vand.
  • Hvis vandet koges i en elkedel, skal vandet koges op 2 gange med 2-5 minutters mellemrum.

Skal vand til personlig hygiejne koges? 

  • Tandbørstning skal ske med kogt vand.
  • Vandet kan godt bruges til bruse- og karbad, vær opmærksom på at børn ikke drikker vandet.
  • Hænderne kan vaskes som sædvanligt, men før madlavning bør hænderne vaskes i kogt, afkølet vand.

Skal vand til opvask koges?

  • Man må godt bruge vandet til opvask med opvaskemaskine. Opvask i hånden skal foregå med kogt vand, da der kan ske smitte via hænder eller genstande.

Skal vand til tøjvask koges?

  • Hvis vandet ikke er uklart eller misfarvet, kan det godt bruges til maskinvask.

Skal vandet koges før brug i kaffemaskiner?

  • Ved fremstilling af kaffe eller varmt vand i kaffemaskiner opnår vandet normalt ikke en temperatur på 100 oC i 2 minutter. Derfor bør vand, der bruges i kaffemaskiner, ligeledes koges først. 

Må jeg bruge vandet til at vande urtehave?

  • Ja. Salat og andre grøntsager, der spises rå, skal dog skylles med kogt vand, inden de spises.

Må husdyr drikke vandet?

  • Ja

Kontakter

Hans Christian JensenFormand for Vonsbæk Vandværk

Tlf:21 76 08 25

Følg pressemeddelelser fra Haderslev Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Haderslev Kommune

Økonomiudvalg indstiller, at direktør stopper i Haderslev Kommune23.4.2024 20:07:28 CEST | Pressemeddelelse

Økonomiudvalget i Haderslev Kommune har i dag besluttet at indstille til kommunalbestyrelsen, at samarbejdet med direktør for Børn og Kultur, Charlotte Veilskov, skal ophøre. Begrundelsen er, at økonomiudvalget ikke længere har den fornødne tillid til, at direktør Charlotte Veilskov kan lykkes med opgaven. Det er kommunalbestyrelsen, der træffer den endelige beslutning i sagen. Charlotte Veilskov er fritaget for tjeneste, indtil kommunalbestyrelsen træffer beslutning på kommunalbestyrelsesmødet. Det er hensigten, at dette kan ske den 30. april 2024, idet en fratrædelsesaftale på det tidspunkt forhåbentlig er på plads. I perioden fra direktør Charlotte Veilskovs fritagelse for tjeneste og frem til, at kommunalbestyrelsen træffer beslutning i sagen, varetager kommunaldirektøren funktionen som direktør for Børn og Kultur.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye