OK24: 39.000 akademikere i kommunerne får ny overenskomst
De ca. 39.000 ansatte akademikere i kommunerne, herunder bl.a. administrative medarbejdere, ergoterapeuter, bibliotekarer, fysioterapeuter, psykologer, chefer, ingeniører og tandlæger har netop indgået et ny toårigt overenskomstforlig med en samlet økonomisk ramme på 8,8 %.
Forliget sikrer en betydelig reallønsforbedring de kommende to år. Der er generelle lønstigninger på i alt godt 6,50 %. Derudover forbedres pensionsindbetalingerne betydeligt, og der er aftalt en række løntillæg. Det største lønhop kommer allerede til april 2024, med lønstigninger på 4 %.
Ud over løn er der forbedringer på bl.a. fleksibilitet, barsel, tillidsrepræsentanter, psykisk arbejdsmiljø og kompetenceudvikling. Desuden ønskede Akademikerne denne gang at sætte særligt fokus på natur, miljø og grøn omstilling. Forliget indeholder desuden et fokus på inklusion af særligt sårbare på det kommunale arbejdsmarked.
Lisbeth Lintz, formand for Akademikerne udtaler:
”Vores højest prioriterede krav til OK24 var løn. Og vi har nu sikret en reallønsfremgang inden for perioden. Derudover har vi aftalt en ekstraordinær forhandling i slutningen af 2025. Forhandlingen skal sikre, at vi senest ved udgangen af 2025 får håndteret det lønefterslæb til lønudviklingen i den private sektor, der var ved indgangen til OK24. Oveni kommer den såkaldte reguleringsordning fremover til at følge en mere retvisende indeksering. Dette er også med til at sikre, at lønningerne på det kommunale område vil blive løftet og udvikle sig i takt med lønningerne på det private arbejdsmarked”, siger Lisbeth Lintz.
En nyskabelse i overenskomstforliget er oprettelsen af en såkaldt opsparingskonto, der betyder, at ansatte fremover får bedre mulighed for at finansiere pauser eller sporskifte i et langt arbejdsliv. Aftalen betyder, at den del af pensionsindbetalingerne, der kan veksles fra pension til løn eller opsparing bliver hævet. Samtidigt er der aftalt et markant løft af pensionsprocenten på op til 2,22 procentpoint, så den nu for grupper omfattet af den fællesakademiske overenskomst kan udgøre hele 21,0 %
”Vi har aftalt en opsparingskonto, der bygger bro til fremtiden. Det er en arbejdslivs- eller livsfasekonto, som giver den enkelte mulighed for at skabe et økonomisk grundlag for at kunne tage pauser eller foretage skift i arbejdslivet. De akademiske medarbejdere efterspørger fleksibilitet. Jeg synes, kontoen giver mange perspektiver i forhold til at få mere fleksibilitet og bedre muligheder for at kunne tage pauser i et langt arbejdsliv.”
Det nye forlig indeholder også et særligt tillæg til akademikere, som arbejder med miljø- og naturbeskyttelse i kommunernes tekniske forvaltning. Kommunerne spiller en central rolle i den grønne omstilling og har en bred vifte af myndighedsopgaver inden for natur og miljø. Kommunerne håndterer hver dag øgede krav og stigende kompleksitet i deres opgaveløsning som følge af skærpet politisk fokus, EU´s målsætninger samt høje nationale og lokale ambitioner.
”Vi er meget glade for at kunne honorere den helt centrale rolle, som en gruppe akademikere i kommunen har indenfor den grønne omstilling. Denne aftale giver mulighed for i endnu højere grad at anerkende de øgede krav og den kompleksitet, som sker i opgaveløsningen i de tekniske forvaltninger i forhold til natur, miljø og grøn omstilling.” udtaler Lisbeth Lintz.
Læs forliget: https://www.akademikerne.dk/ok24-39-000-akademikere-i-kommunerne-faar-ny-overenskomst/
Kontaktoplysninger:
For yderligere kommentarer, kontakt Akademikernes formand Lisbeth Lintz på 2488 8442.
Akademikerne varetager interesser for cirka 500.000 medlemmer på det offentlige og private arbejdsmarked.
Kontakter
Jens AlkjærChefkonsulent
Presse, kommunikation
Om Akademikerne
Akademikerne er en partipolitisk uafhængig paraplyorganisation for 28 faglige organisationer, der organiserer akademisk uddannede i Danmark.
Akademikerne samarbejder med medlemsorganisationerne for at sikre et attraktivt akademisk arbejdsmarked. Akademikerne skal øge akademikernes indflydelse i samfundet.
Følg pressemeddelelser fra Akademikerne
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Akademikerne
Voldsom stigning i 1-årige kandidater: ”Kan aftalepartierne genkende deres aftale?”20.11.2024 10:41:50 CET | Pressemeddelelse
Der kommer langt flere 1-årige kandidatuddannelser i Danmark, end aftalepartierne bag kandidatreformen aftalte sidste år. Det står klart i den endelige afrapportering, som det såkaldte Kandidatudvalg, der skal føre aftalen ud i livet, i dag har offentliggjort.
Ny kvalitetsreform giver ambitiøst svar på de største udfordringer, men har også en høj pris8.10.2024 18:48:48 CEST | Pressemeddelelse
2,1 mia. kr. er ifølge regeringen den samlede uddannelsesprioritering i reformen af de professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser. Blandt nøgleelementerne er flere timer, mindre hold, mere vejledning, bedre praktik og nye efteruddannelsesmuligheder.
Akademikerne om DØR-rapport: Produktiviteten bør stadig være i højsædet8.10.2024 12:01:00 CEST | Pressemeddelelse
De Økonomiske Råds rapport: ”Dansk Økonomi, efterår 2024” tegner et særdeles positivt billede af dansk økonomi. Samtidig viser rapporten, at der er store økonomiske fordele – både for den enkelte og for samfundet – ved at unge vælger gymnasiet.
Ny udvikling i kandidatreform: Regningen vokser med tocifret milliardbeløb4.10.2024 06:20:09 CEST | Pressemeddelelse
Det bliver betydeligt dyrere at gennemføre universitetsreformen, end det hidtil har været fremme.
Fælles appel om at bremse universitetsreform fra Dansk Industri, Dansk Erhverv, Akademikerne og de studerende13.9.2024 06:34:12 CEST | Pressemeddelelse
Universitetsreformen er løbet løbsk. Erhvervsliv, studerende og fremtidige arbejdstagere sender derfor et åbent brev til regeringen og aftalepartierne med en samlet appel om at hive i bremsen og rette op på reformen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum