Folkekirkens Nødhjælp

Fælles opråb fra danske NGOer: Situationen i Rafah kræver omgående politisk handling

Del

Afsendere:

Amnesty International Danmark, CARE Danmark, DIGNITY, DRC Dansk Flygtningehjælp, Folkekirkens Nødhjælp, International Media Support, Mellemfolkeligt Samvirke, Oxfam Danmark, PlanBørnefonden, Red Barnet, SOS Børnebyerne og UNICEF Danmark

Flere end 1,5 millioner internt fordrevne – over 600,000 af dem børn – er lige nu fanget i Rafah i den sydlige del af Gazastriben på grænsen til Egypten. Desperate børn og voksne, som er tvunget ind på et meget lille område, hvor de bor i midlertidige telte, mange af dem uden adgang til mad, vand og medicin.

Nu er Rafah truet af en israelsk landoperation, der endnu engang vil tvinge befolkningen på flugt, og forårsage store menneskelige tab og lidelser. Men der er ikke nogen sikre steder at flygte hen. Grænsen til Egypten er lukket, og civilbefolkningen er fanget. En israelsk landoperation i Rafah vil få uhyggelige humanitære konsekvenser.

Den amerikanske regering åbner nu op for muligheden for en våbenhvile. Vi opfordrer derfor den danske regering, i samarbejde med EU og det internationale samfund, til at bakke op og sikre, at våbenhvilen ikke kun bliver midlertidig, men øjeblikkelig og varig. Uden en varig våbenhvile kan nødhjælp ikke nå frem til civile i nød, og det er ikke muligt at arbejde for en fredelig og retfærdig løsning på konflikten.

De civile i Gaza var allerede hårdt pressede før den 7. oktober – mere end to tredjedele af befolkningen var afhængige af nødhjælp distribueret af humanitære organisationer. Nu er den humanitære situation i Gaza katastrofal. På grund af den israelske regerings blokade af Gaza, samt checkpoints og israelske restriktioner inde i Gaza, kan humanitær hjælp som mad og vand ikke nå størstedelen af befolkningen.

Vi er nu vidner til en menneskeskabt sultkatastrofe direkte udløst af krig. Næsten hele befolkningen i Gaza sulter eller er truet af hungersnød. Den hastighed, underernæring blandt børn i Gazastriben stiger med, er uden fortilfælde på verdensplan, ifølge UNICEF. Stort set alle husholdninger må undvære mindst et måltid om dagen. Nogle familier går dage og nætter uden at spise. Mindst 17,000 børn anslås at være blevet adskilt fra deres forældre med langvarige psykologiske konsekvenser til følge.  

Den Internationale Domstol har pålagt den israelske regering at bruge alle midler for at forhindre civile tab og sikre humanitær adgang. Men situationen er kun blevet værre den seneste måned. En udvidet militær landoperation i Rafah vil sende endnu flere mennesker på flugt og medføre yderligere tab af menneskeliv.

Som danske humanitære- og udviklingsorganisationer er vi dybt bekymrede for en udvidet Israelsk landoperation i Rafah, fordi det stiller civilbefolkningen i en endnu mere udsat og livsfarlig situation, og det kan meget vel blive det mest dødbringende og ødelæggende kapitel i krigen til dato.

Den danske regering har et ansvar for at stille krav om, at civile i Gaza skal beskyttes og international lov respekteres, herunder at humanitære organisationer og medicinske faciliteter beskyttes mod angreb. Den danske regering skal løfte sit internationale ansvar og insistere på en øjeblikkelig og varig våbenhvile – uden en våbenhvile risikerer vi en endnu større humanitær tragedie i Rafah.

Kontakter

Om Folkekirkens Nødhjælp

Folkekirkens Nødhjælp støtter verdens fattigste i deres kamp for et værdigt liv og hjælper mennesker i nød. Vi giver akut nødhjælp i katastroferamte områder og langsigtet udviklingshjælp i fattige egne for at skabe en mere ligeværdig og bæredygtig verden.

Følg pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

Folkekirkens Nødhjælp kickstarter klimatopmøde i København18.3.2024 14:15:28 CET | Pressemeddelelse

I denne uge mødes en lang række af verdens klimaministre til topforhandlinger i Danmark ved det årlige ’Copenhagen Climate Ministerial’. Dagen før forhandlingerne officielt går i gang, samler Folkekirkens Nødhjælp, i samarbejde med Concito og internationale partnere, ministre, topembedsmænd og førende klimaorganisationer fra hele verden til klimadiskussioner for at sikre finansiering til klimatilpasning i det globale syd. ”Vi er glade for at kunne samle så mange ministre og eksperter i samme rum i vores lokaler i København, så vi kan levere vigtige klimabudskaber op til de officielle forhandlinger senere på ugen. Det er vigtigt, at regeringer i hele verden sætter handling bag løftet om flere midler til at hjælpe verdens mest udsatte befolkninger med at tilpasse sig en kogende klode”, siger Folkekirkens Nødhjælps konstituerede generalsekretær Jonas Nøddekær. Ifølge Jonas Nøddekær er behovet for klimatilpasning i det globale syd akut. ”Klimaforandringerne medfører nye udfordringer for me

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye