Folkekirkens Nødhjælp

Fælles opråb fra danske NGOer: Situationen i Rafah kræver omgående politisk handling

Del

Afsendere:

Amnesty International Danmark, CARE Danmark, DIGNITY, DRC Dansk Flygtningehjælp, Folkekirkens Nødhjælp, International Media Support, Mellemfolkeligt Samvirke, Oxfam Danmark, PlanBørnefonden, Red Barnet, SOS Børnebyerne og UNICEF Danmark

Flere end 1,5 millioner internt fordrevne – over 600,000 af dem børn – er lige nu fanget i Rafah i den sydlige del af Gazastriben på grænsen til Egypten. Desperate børn og voksne, som er tvunget ind på et meget lille område, hvor de bor i midlertidige telte, mange af dem uden adgang til mad, vand og medicin.

Nu er Rafah truet af en israelsk landoperation, der endnu engang vil tvinge befolkningen på flugt, og forårsage store menneskelige tab og lidelser. Men der er ikke nogen sikre steder at flygte hen. Grænsen til Egypten er lukket, og civilbefolkningen er fanget. En israelsk landoperation i Rafah vil få uhyggelige humanitære konsekvenser.

Den amerikanske regering åbner nu op for muligheden for en våbenhvile. Vi opfordrer derfor den danske regering, i samarbejde med EU og det internationale samfund, til at bakke op og sikre, at våbenhvilen ikke kun bliver midlertidig, men øjeblikkelig og varig. Uden en varig våbenhvile kan nødhjælp ikke nå frem til civile i nød, og det er ikke muligt at arbejde for en fredelig og retfærdig løsning på konflikten.

De civile i Gaza var allerede hårdt pressede før den 7. oktober – mere end to tredjedele af befolkningen var afhængige af nødhjælp distribueret af humanitære organisationer. Nu er den humanitære situation i Gaza katastrofal. På grund af den israelske regerings blokade af Gaza, samt checkpoints og israelske restriktioner inde i Gaza, kan humanitær hjælp som mad og vand ikke nå størstedelen af befolkningen.

Vi er nu vidner til en menneskeskabt sultkatastrofe direkte udløst af krig. Næsten hele befolkningen i Gaza sulter eller er truet af hungersnød. Den hastighed, underernæring blandt børn i Gazastriben stiger med, er uden fortilfælde på verdensplan, ifølge UNICEF. Stort set alle husholdninger må undvære mindst et måltid om dagen. Nogle familier går dage og nætter uden at spise. Mindst 17,000 børn anslås at være blevet adskilt fra deres forældre med langvarige psykologiske konsekvenser til følge.  

Den Internationale Domstol har pålagt den israelske regering at bruge alle midler for at forhindre civile tab og sikre humanitær adgang. Men situationen er kun blevet værre den seneste måned. En udvidet militær landoperation i Rafah vil sende endnu flere mennesker på flugt og medføre yderligere tab af menneskeliv.

Som danske humanitære- og udviklingsorganisationer er vi dybt bekymrede for en udvidet Israelsk landoperation i Rafah, fordi det stiller civilbefolkningen i en endnu mere udsat og livsfarlig situation, og det kan meget vel blive det mest dødbringende og ødelæggende kapitel i krigen til dato.

Den danske regering har et ansvar for at stille krav om, at civile i Gaza skal beskyttes og international lov respekteres, herunder at humanitære organisationer og medicinske faciliteter beskyttes mod angreb. Den danske regering skal løfte sit internationale ansvar og insistere på en øjeblikkelig og varig våbenhvile – uden en våbenhvile risikerer vi en endnu større humanitær tragedie i Rafah.

Kontakter

Om Folkekirkens Nødhjælp

Folkekirkens Nødhjælp støtter verdens fattigste i deres kamp for et værdigt liv og hjælper mennesker i nød. Vi giver akut nødhjælp i katastroferamte områder og langsigtet udviklingshjælp i fattige egne for at skabe en mere ligeværdig og bæredygtig verden.

Følg pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

Udviklingsprojekter skyller væk uden klimaløsninger31.5.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Udvikling og klima hænger uløseligt sammen. Klimakrisen truer med at rulle årtiers udviklingsarbejde tilbage, mens fattigdom presser naturen og klimaet i mange sårbare områder. Der er derfor behov for at nedbryde silo-tilgangen og i stedet integrere klima og udviklingsarbejdet. Udviklingsbistanden skal indarbejde fremtidens klimascenarier og udnytte nye grønne teknologier som for eksempel decentral solenergi. Øget sammentænkning mellem klima og udvikling er en forudsætning for at nå både verdensmålene og Paris-aftalen. En styrket kobling vil øge de enkelte landes modstandsdygtighed over for klimaforandringer og merværdien af en grøn energiomstilling. Bedre integrerede tilgange til at sikre gensidige klima- og udviklingsgevinster vil kunne spare milliarder af kroner. Med en fælles event ’Integrating climate and development – a way forward’, sætter Udenrigsministeriet, CONCITO og Folkekirkens Nødhjælp fokus på debatten om, hvordan klima og udvikling kan integreres. Ministeren for udvikli

Folkekirkens Nødhjælp advarer om hungersnød og folkedrab i Sudan26.5.2024 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Situationen i Sudan eskalerer dag for dag, og Folkekirkens Nødhjælp advarer nu om risiko for folkedrab. Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp Jonas Nøddekær siger: ”Den sudanesiske civilbefolkning er fanget i krydsilden i en forfærdelig blodig konflikt, der har tvunget millioner af mennesker på flugt. Nu får vi meldinger fra FN om risikoen for, at civile bliver slået ihjel på baggrund af deres etnicitet. Verdenssamfundet står overfor et nyt folkedrab, der bringer minderne tilbage til Rwanda”. Det sudanesiske militær har i over et år været i væbnet konflikt med den paramilitære gruppe ’Rapid Support Forces’. Konflikten har kostet over 15.000 menneskeliv og drevet mere end 8,8 millioner mennesker på flugt. Over 17,5 millioner mennesker oplever fødevareusikkerhed i Sudan, og tusindvis af mennesker risikerer at dø af sult inden for de næste måneder. Jonas Nøddekær opfordrer kraftigt verdenssamfundet til at løfte et større ansvar for at deeskalere situationen: “Der er brug for et maksimal

Ny generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp29.4.2024 10:11:51 CEST | Pressemeddelelse

50-årige Jonas Vejsager Nøddekær er udpeget til ny generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp. Stillingen blev slået op, da Birgitte Qvist-Sørensen forlod posten tidligere på året. Jonas Nøddekær har været fungerende generalsekretær i de seneste 3 måneder og kommer fra en stilling som international direktør i organisationen. Marianne Hoff Andersen, forperson for bestyrelsen i Folkekirkens Nødhjælp, siger: “Vi er meget glade for det stærke felt, der søgte stillingen som generalsekretær - og selvfølgelig også meget stolte over, at Folkekirkens Nødhjælp selv kunne levere den stærkeste kandidat til den vigtige post. Ansættelsesudvalget og bestyrelsen pegede enstemmigt på Jonas Nøddekær på baggrund af en grundig ansættelsesproces." “Jonas Nøddekær har stærke kvalifikationer både fagligt og ledelsesmæssigt. Han er den rette til at videreføre Folkekirkens Nødhjælps værdidrevne engagement i samarbejde med vores kirkelige og folkelige bagland og drive vores stærke nødhjælps- og udviklingsarbejde b

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye