Folkekirkens Nødhjælp

Tusindvis går på gaden og samler ind til mennesker ramt af krige og klimakatastrofer

Del

Søndag den 10. marts går både børn og voksne på gaden landet over, når Folkekirkens Nødhjælps årlige indsamling løber af stablen. I år er fokus på klimakatastrofer, krigen i Ukraine og krigen mellem Israel og Hamas.

Bax Lindhardt

Den værste og længste cyklon, der nogensinde er målt i verden, ramte sidste år det afrikanske land Malawi. En voldsom stormflod rev alt med sig og slog tusinder ihjel, mens endnu flere mistede alt, hvad de ejede.  I Ukraine raser krigen på snart tredje år, og i Israel og Palæstina er menneskeliv gået meningsløst tabt. Lige nu er 1.7 millioner mennesker i Gaza drevet på flugt uden et sikkert sted at tage hen.  

Søndag den 10. marts går tusindvis af mennesker landet over på gaden for at samle ind til mennesker, der er ramt af krige og voldsomme klimakatastrofer. Det sker, når Folkekirkens Nødhjælps årlige indsamling løber af stablen for 26. gang.    

Stor opbakning landet over 

”Krige og katastrofer fylder mere og mere, og vi mærker det alle sammen, uanset hvor vi bor, og hvem vi er. Man kan nemt føle sig magtesløs og tænke: Hvad kan jeg gøre? Derfor er jeg rigtig glad for at mærke den opbakning, der igen i år er til vores indsamling. Her er der mulighed for at gøre en forskel,” siger konstitueret generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Jonas Nøddekær.   

Pengene fra årets indsamling går til Folkekirkens Nødhjælps arbejde i verdens mest udsatte lande. I år er der særligt fokus på Gaza og Ukraine. Men blikket er også rettet mod Malawi og Sydsudan, som er hårdt ramt af klimakatastrofer. Situationen i landene får meget sjældent medieopmærksomhed og betegnes ofte som ’glemte kriser’.   

Akut nødhjælp og robuste afgrøder

”Det er netop derfor, det er vigtigt, at vi som nødhjælps- og udviklingsorganisation sætter fokus på de udfordringer, som mange af verdens fattigste lande står i,” siger Jonas Nøddekær:  

”Klimakrisen kan virke uoverkommelig, men sammen kan vi gøre en forskel for de mennesker, som i forvejen er blandt verdens fattigste, og som bliver hårdest ramt. Det kan vi med helt konkrete løsninger som dæmninger, opsamlingssøer og de helt rigtige afgrøder. Det er med til at redde liv og gøre familierne endnu mere robuste over for det uforudsigelige vejr."

Hver indsamler samler i gennemsnit 1200 kroner ind på en rute. De penge kan for eksempel blive til mad og livsvigtig medicin til krigens ofre i Gaza og Ukraine eller nye og klimarobuste afgrøder til familier i Malawi. 

Du kan også være med. Meld dig som indsamler på nødhjælp.dk 

For mere information kontakt venligst: Christina Pedersen, chpe@dca.dk, M: 28744669

------

Alle indsamlere planter (også) et træ

For hver indsamler, der har gået en rute, planter vi et træ i Malawi. 

Det gør vi, fordi Malawi er et af de lande, der er hårdest ramt af klimaforandringerne. I store områder er der ekstrem tørke, og når regnen endelig kommer, oversvømmes den bare jord, fordi den ikke kan suge vandet til sig. 

I marts blev det sydlige Malawi ramt af den værste og længste cyklon, der nogensinde er målt i verden med voldsomme jordskred til følge. Den varede i fem uger og flere end 1.000 mennesker blev dræbt, mens mange tusinder stadig frygtes begravet under store sten. 

Når du er med til at plante træer, hjælper det på flere måder: 

  • Træer stabiliserer jorden 
  • Træer holder på vandet, når der er oversvømmelser 
  • Træer er med til at give jorden næring 
  • Træer kan være et bidrag til en families kost 
  • Træer suger CO2 ud af atmosfæren. 

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Tusindvis af danskere går søndag den 10. marts på gaden for at samle ind til mennesker, som er ramt af krige og klimakatastrofer verden over. Du kan også være med.
Tusindvis af danskere går søndag den 10. marts på gaden for at samle ind til mennesker, som er ramt af krige og klimakatastrofer verden over. Du kan også være med.
Download
Malawi blev sidste år ramt af den værste og længste cyklon, der nogensinde er målt i verden. Fatima Manyalo overlevede den voldsomme katastrofe og er kommet hurtigt videre. Det skyldes, at hendes landsby har fået nemmere adgang til rent vand og har modtaget hjælp til at dyrke klimaresistente afgrøder og plante træer.
Malawi blev sidste år ramt af den værste og længste cyklon, der nogensinde er målt i verden. Fatima Manyalo overlevede den voldsomme katastrofe og er kommet hurtigt videre. Det skyldes, at hendes landsby har fået nemmere adgang til rent vand og har modtaget hjælp til at dyrke klimaresistente afgrøder og plante træer.
Download

Links

Om Folkekirkens Nødhjælp

Folkekirkens Nødhjælp støtter verdens fattigste i deres kamp for et værdigt liv og hjælper mennesker i nød. Vi giver akut nødhjælp i katastroferamte områder og langsigtet udviklingshjælp i fattige egne for at skabe en mere ligeværdig og bæredygtig verden.

Følg pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

Folkekirkens Nødhjælp: Vi må ikke give op på verdensmålene2.7.2024 16:27:17 CEST | Pressemeddelelse

Den globale udvikling går ikke den rigtige vej. Det viser ny rapport fra FN, hvor det fremgår, at over en tredjedel af verdensmålene enten gået i stå eller helt i backgear. Kun 17 procent af verdensmålene er på rette spor. Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp ser med allerstørste alvor på meldingerne fra FN: ”Rapporten bekræfter på mange måder fornemmelsen af, at verden simpelthen ikke bevæger sig i den rigtige retning. Det er meget bekymrende, at de mål, vi i fællesskab har sat for en bæredygtig verden, er i tilbagegang. Det er en trist melding, fordi det betyder, at vi som verdenssamfund ikke formår at samles om at løse de udfordringer, vi står overfor, og det har konsekvenser for millioner af mennesker i hele verden.” FN-rapporten viser, at en tiendedel af verdens befolkning lever i sult, og over 120 millioner mennesker er fordrevne. Med den nuværende udvikling melder FN om, at 590 millioner mennesker vil leve i ekstrem fattigdom i 2030. Jonas Nøddekær peger på det stigende konfl

Ny international direktør i Folkekirkens Nødhjælp: Kendt som handlekraftig holdspiller1.7.2024 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Karin Elisabeth Lind er ansat som ny international direktør i Folkekirkens Nødhjælp. Hun kommer fra en stilling som CEO i Access2Innovation, der arbejder med bæredygtig forretningsudvikling i udviklingslandene og særligt i Østafrika. Karin Elisabeth Lind har et indgående kendskab til internationalt arbejde fra Access2Innovation, CARE Danmark, Verdens Skove og har været ansat i Folkekirkens Nødhjælp som landechef i Kenya og Uganda og som leder af Folkekirkens Nødhjælps kontorer for programarbejde og global fundraising. “Karin er kendt som en enormt vellidt og handlekraftig holdspiller. Hun får tingene til at ske. Det er der brug for i en verden med udbredte og permanente kriser, men også med en masse muligheder for at skabe bæredygtig udvikling. Hun har de faglige og ledelsesmæssige kvalifikationer til at udfylde rollen som international direktør, og jeg ser virkelig frem til samarbejdet,” siger generalsekretær Jonas Nøddekær. “Jeg er glad og stolt over udnævnelsen til international dir

Udviklingsprojekter skyller væk uden klimaløsninger31.5.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Udvikling og klima hænger uløseligt sammen. Klimakrisen truer med at rulle årtiers udviklingsarbejde tilbage, mens fattigdom presser naturen og klimaet i mange sårbare områder. Der er derfor behov for at nedbryde silo-tilgangen og i stedet integrere klima og udviklingsarbejdet. Udviklingsbistanden skal indarbejde fremtidens klimascenarier og udnytte nye grønne teknologier som for eksempel decentral solenergi. Øget sammentænkning mellem klima og udvikling er en forudsætning for at nå både verdensmålene og Paris-aftalen. En styrket kobling vil øge de enkelte landes modstandsdygtighed over for klimaforandringer og merværdien af en grøn energiomstilling. Bedre integrerede tilgange til at sikre gensidige klima- og udviklingsgevinster vil kunne spare milliarder af kroner. Med en fælles event ’Integrating climate and development – a way forward’, sætter Udenrigsministeriet, CONCITO og Folkekirkens Nødhjælp fokus på debatten om, hvordan klima og udvikling kan integreres. Ministeren for udvikli

Folkekirkens Nødhjælp advarer om hungersnød og folkedrab i Sudan26.5.2024 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Situationen i Sudan eskalerer dag for dag, og Folkekirkens Nødhjælp advarer nu om risiko for folkedrab. Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp Jonas Nøddekær siger: ”Den sudanesiske civilbefolkning er fanget i krydsilden i en forfærdelig blodig konflikt, der har tvunget millioner af mennesker på flugt. Nu får vi meldinger fra FN om risikoen for, at civile bliver slået ihjel på baggrund af deres etnicitet. Verdenssamfundet står overfor et nyt folkedrab, der bringer minderne tilbage til Rwanda”. Det sudanesiske militær har i over et år været i væbnet konflikt med den paramilitære gruppe ’Rapid Support Forces’. Konflikten har kostet over 15.000 menneskeliv og drevet mere end 8,8 millioner mennesker på flugt. Over 17,5 millioner mennesker oplever fødevareusikkerhed i Sudan, og tusindvis af mennesker risikerer at dø af sult inden for de næste måneder. Jonas Nøddekær opfordrer kraftigt verdenssamfundet til at løfte et større ansvar for at deeskalere situationen: “Der er brug for et maksimal

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye