Skou Gruppen

Gamle arbejdsbukser bliver til sko og bordplader

Del

Et af områderne i Skou Gruppens bæredygtighedsstrategi er at finde nye veje til at genanvende mere af det, som før var affald. Nu er turen kommet til udtjent arbejdstøj, der indsamles og genanvendes i samarbejde med STARK.

Nickolaj Lindberg, som er bæredygtighedsansvarlig i Skou Gruppen, kan snart købe sneakers lavet af gamle arbejdsbukser.
Nickolaj Lindberg, som er bæredygtighedsansvarlig i Skou Gruppen, kan snart købe sneakers lavet af gamle arbejdsbukser. Foto må frit bruges ved omtale af nyheden.

Skou Gruppen samarbejder med STARK om at indsamle og genanvende brugt arbejdstøj. Af de omkring 500 par arbejdsbukser, som håndværkerne årligt kasserer, kan der laves adskillige par nye smarte sneakers, bordplader, akustikplader, isoleringsmateriale. Eller man kan fremstille nye fibre af tøjet.

Mindre affald og mere genanvendelse

”Et af fokusområderne i vores bæredygtighedsstrategi er at nedbringe den mængde affald, som vi producerer. Og finde ud af, hvordan vi kan genanvende mere. Derfor har vi takket ja til STARKs tilbud om at tage vores brugte og kasserede arbejdstøj retur for at genanvende det i nye produkter,” siger Skou Gruppens direktør, Martin Skou Heidemann. 

Han glæder sig til at kunne købe et par sneakers fremstillet af Skou Gruppens udtjente arbejdsbukser. Og det bliver snart muligt.

Arbejdstøjet indsamles på byggepladserne

De seneste måneder er der blevet opstillet papcontainere på alle Skou Gruppens byggepladser, så det bliver nemt for medarbejderne at aflevere det arbejdstøj, der skal kasseres. 

”Medarbejderne kan nemt bestille nyt arbejdstøj med deres login på en webshop. Vi ønsker at gøre det lige så nemt at aflevere det udtjente arbejdstøj til genanvendelse. Derfor har vi fået lavet nogle lette papcontainere med klistermærker på, som stilles op der, hvor vores håndværkere arbejder,” siger Skou Gruppens bæredygtighedsansvarlige, Nickolai Lindberg.

Når containerne er fulde, tømmes de, og tøjet indsamles til genanvendelse. For den del står salgskonsulent Emil Olsen fra STARK i Hørsholm, som i forvejen ofte kommer hos Skou Gruppen og ude på byggepladserne.

Sneakers og byggematerialer med god samvittighed

”Det giver super meget mening, at alt det arbejdstøj, som førhen røg til forbrænding, nu forarbejdes og får nyt liv som sko, byggematerialer eller nye fibre. Samtidig giver det arbejde til nogle af dem, som bevæger sig på kanten af vores samfund,” siger Emil Olsen.

STARK har etableret et samarbejde med VAER Upcycled ApS, der producerer upcyclede sneakers i stor skala. VAER samarbejder blandt andet med Hus Forbi samt FRAK, som klipper tekstilerne til skoene ud af det brugte arbejdstøj:

”Man kan producere flere par nye sneakers af bare et stykke tøj. Det er klart, at der er en del fraklip, og det kan så bruges til forskellige byggematerialer som fx bordplader, akustikplader og isoleringsmateriale,” forklarer Emil Olsen.

STARKs nye genanvendelseskoncept

Tekstilindustrien er en af de sektorer, som belaster klima og miljø allermest negativt. Tøjindustrien udleder mere CO2 end den globale fly- og skibstrafik tilsammen, udskiller mikroplast i verdenshavene og bruger årligt 93 milliarder kubikmeter vand. 

Det er nogle af grundene til, at EU har besluttet, at det skal være slut med at afbrænde tøj i 2025. Tekstilerne skal indsamles og genbruges.

”Der findes allerede masser af systemer til genbrug af tøj, og heldigvis er genbrug og vintage kommet på mode. Det dur bare ikke rigtigt at lade profiltøj og arbejdstøj gå videre til nye brugere,” siger STARKs nationale projektleder for bæredygtighed, Kent Fonseca.

Derfor begyndte STARK for flere år siden at eksperimentere med, hvordan brugt profiltøj fra kædens egne ca. 2.500 medarbejdere kunne få nyt liv:

”Vi har ønsket at lave nogle ordninger, hvor alt arbejdstøjet – uanset oprindelse – kan indsamles og genanvendes. Der har vi efterhånden fundet en række ting, som udtjent arbejdstøj kan bruges til,” siger Kent Fonseca.

”Det har fx været en ret stor succes at få lavet sneakers af noget af det brugte tøj. Vi har netop afsendt en større genbestilling hos VAER på 500 par, der kommer ud i vores forretninger til sommer,” tilføjer han.

Kontakter

Adm. direktør og partner
Martin Skou Heidemann

+45 28 35 80 15
ms@skougruppen.dk

Billeder

Nickolaj Lindberg, som er bæredygtighedsansvarlig i Skou Gruppen, kan snart købe sneakers lavet af gamle arbejdsbukser.
Nickolaj Lindberg, som er bæredygtighedsansvarlig i Skou Gruppen, kan snart købe sneakers lavet af gamle arbejdsbukser.
Download
Det skal være let at genanvende gammelt arbejdstøj, og derfor opstilles der papcontainere på alle Skou Gruppens arbejspladser.
Det skal være let at genanvende gammelt arbejdstøj, og derfor opstilles der papcontainere på alle Skou Gruppens arbejspladser.
Download
Gamle arbejdsbukser bliver omsat til fine nye sneakers.
Gamle arbejdsbukser bliver omsat til fine nye sneakers.
Download

Om Skou Gruppen

Skou Gruppen A/S udfører hoved- og totalentrepriser samt store tømrer- og mureropgaver for professionelle kunder. Skou Gruppen har speciale i vedligeholdelse af ejendomme på servicekontrakter og i komplicerede renoveringer.

Skou Gruppen beskæftiger ca. 150 medarbejdere, arbejder i hele Storkøbenhavn og har hovedkontor i Hørsholm.

Virksomheden vedligeholder ejendomme på flerårige serviceaftaler for mange kommuner i hovedstadsområdet samt for Region Hovedstaden, Forsvaret og EU's Miljøkommission.

Desuden vedligeholder Skou Gruppen ca. 20 kirker over hele Sjælland og arbejder for mange andre offentlige bygherrer. Skou Gruppen har desuden datterselskaberne SG Totalentreprise og SG Beton.

Følg pressemeddelelser fra Skou Gruppen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Skou Gruppen

Ligestillingsministeren besøger kvinder i byggeriet21.6.2023 12:59:13 CEST | Pressemeddelelse

Den 21. juni var Marie Bjerre på besøg på Skou Gruppens byggeplads i Drogdensgade på Amager. Her var en gruppe kvindelige håndværkere klar til at tage en snak om, hvordan byggevirksomheder kan blive mere rummelige arbejdspladser og tiltrække flere kvinder. Også sekretariatschef Christina Schultz fra Byggeriets Samfundsansvar og fra Skou Gruppen Martin Skou Heidemann og salgschef Jesper Nicolaisen deltog i mødet på byggepladsen.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye