Kvægformand: En afgift må ikke blokere for, at vi kan få ny teknologi og klimaeffektive løsninger i spil
Vi har masser af grønne ambitioner. Men jeg har svært ved at se, hvordan en afgift skal hjælpe os med at indfri dem. Sådan siger Christian Lund, formand for Landbrug & Fødevarer, Sektor for Kvæg, efter ekspertudvalget har fremlagt en rapport med input til, hvordan en CO2-afgift på de biologiske processer i landbruget kan se ud.
- Når der tales om en afgift, så skal politikerne tage højde for, at der er landmænd, der allerede gør en masse klimatiltag i dag. Der kommer hele tiden nye løsninger, som vi implementerer i dansk landbrug, siger Christian Lund, formand for Landbrug & Fødevarer, Sektor for Kvæg.
En del af løsningen, når det kommer til at sænke udledningerne hos kvægbrugene, er ny teknologi.
- Teknologien er vores ven. Den koster penge i starten, men den vil ende med at hjælpe os i mål. Vi kan ikke sætte strøm til en ko, og derfor er det afgørende, at vi som samfund investerer i at få de teknologiske løsninger i spil. Og det er vigtigt, at der skabes incitament ude hos landmændene, for det er ikke alle teknikkerne, der er rentable, siger Christian Lund, formand for Landbrug & Fødevarer, Sektor for Kvæg.
Han anerkender, at der er et politisk flertal for en CO2-afgift, men frygter for udviklingen af dansk kvægproduktion, og for at mælkeproduktionen vil flytte til andre lande.
- En afgift på drivhusgasser fra landbrugets marker og dyr findes i dag ikke nogen steder i verden. Indføres den i Danmark, vil det ramme konkurrencekraften i mælkeproduktionen hårdt, og der er mange, der vil blive nødt til at lukke produktionen. Det har omsiggribende konsekvenser for lokalsamfundet. Jeg frygter, at landdistrikterne vil blive hårdt ramt af arbejdsløshed. I Vejen Kommune, hvor jeg bor, er der 20% af beskæftigelsen, der er indenfor landbrug og fødevareerhvervene. Det er altså ude hos os i landdistrikterne, at en afgift vil give ledighed. Ikke i København og Aarhus.
- På baggrund af rapporten står det klart, at en høj, ensartet afgift ikke er forenelig med regeringsgrundlaget. Den afgift vil være i modstrid med ambitionen om at sikre arbejdspladser, konkurrenceevne og grøn omstilling af en fortsat stærk, dansk fødevareproduktion, siger kvægformanden
Han er også bekymret for eksporten, hvis der kommer afgifter på mælkeproduktionen i Danmark.
- 80% af vores danske mejeriprodukter går til eksport – i 2022 var det en eksport for over 27 mia. Kr. Og selv om de danske forbrugere måske trækker let på skuldrene over en prisstigning på 50 øre på en liter mælk, så kan jeg garantere, at det gør de ikke på vores store eksportmarkeder i og uden for EU. Og det gør de bestemt heller ikke i de store internationale detailkæder og fødevarevirksomhede. Derfor vil en klimafgift, som præsenteret af Svarer-udvalget, få store økonomiske og sociale konsekvenser
Christian Lund understreger dog, at dette ikke er et politisk udspil, men et fagligt input.
- Derfor er det vigtigt, at Landbrug & Fødevarer fortsat sidder med ved bordet for at finde løsninger, så vi er med til at definere vejen frem for klimaeffektiv fødevareproduktion i stedet for vi bliver afviklet,
Om Landbrug & Fødevarer
Landbrug & Fødevarer varetager fælles opgaver og erhvervsmæssige interesser for danske landmænd og fødevarevirksomheder
Følg pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer
L&F om finanslov: Vigtigt fokus på grøn trepart og skolemad22.11.2024 10:42:49 CET | Pressemeddelelse
Landbrug & Fødevarer hilser finanslovsaftalen for 2025 velkommen, som blandt andet sikrer vigtig finansiering til den grønne trepart og prioriterer skolemad.
Morten Boje Hviid er ny adm. direktør i Landbrug & Fødevarer19.11.2024 12:09:08 CET | Pressemeddelelse
Landbrug & Fødevarer reorganiserer sin direktion, og formandskabet har i den forbindelse udpeget Morten Boje Hviid som ny adm. direktør. Flemming Nør-Pedersen bliver forfremmet til viceadministrerende direktør, og Camilla Brehm Suhr indtræder i direktionen.
L&F: Treparten er samlet set en sejr for både det gode landmandskab, klima, natur og miljø18.11.2024 10:18:48 CET | Pressemeddelelse
Et bredt flertal i Folketinget bakker op om den grønne trepartsaftale i sin helhed og har netop indgået en politisk rammeaftale, der samtidig udgør det genbesøg af vandmiljøindsatsen, der var aftalt med landbrugsaftalen fra 2021. Med aftalen får vi nu også en vandmiljøindsats, der tager højde for nabolandenes udledninger. Dermed er de grundlæggende rammevilkår for fremtidens landbrug på plads.
Danmarks økologieksport sætter ny rekord til 3,5 mia. kr. i 202314.11.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
På trods af inflation og højere fødevarepriser steg økologieksporten i 2023 med 4 pct. til i alt 3,5 mia. kr. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Landbrug & Fødevarer forventer en ny stigning i eksporten i 2024.
Restaurant Alouette vinder Årets Ret med Gris 2024 med en hyldest til Hindsholmgrisen4.11.2024 21:45:00 CET | Pressemeddelelse
I aften blev vinderen af Årets Ret med Gris 2024 offentliggjort, da Landbrug & Fødevarer kårede årets vinder på Axelborg i København. Restaurant Alouette løb med titlen for deres innovative tilgang til råvaren og den måde, grisen opdrættes på, hvilket skabte en helhedsoplevelse af høj gastronomisk kvalitet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum