Arbejdstilsynet sætter fokus på sikkerhed i landbrug og skovbrug i 2024
arbejdsopgaver. Det er omdrejningspunktet for en ny indsats fra Arbejdstilsynet, der skal forebygge ulykker.
Nye værktøjer til at styrke sikkerheden er et af de greb, der skal bidrage til at rykke ulykkesstatistikken i den rigtige retning i en af de brancher med flest ulykker. I 2024 lancerer Arbejdstilsynet en indsats, der sætter fokus på at forebygge ulykker og styrke sikkerhedskulturen i landbrug og skovbrug.
”Mange landmænd er erfarne ledere, som med lidt bedre tilrettelæggelse af arbejdet kan forebygge de alvorlige ulykker. Der bør være en plan, hvor sikkerhed er tænkt ind i alle opgaver på gården, og hvor de medarbejdere, der skal udføre arbejdet, er oplært og instrueret i opgaven”, siger tilsynsførende Karsten Zacho, der har 15 års erfaring med at undersøge ulykker og føre tilsyn med sikkerhed i landbruget.
Alle ulykker kan forebygges
Arbejdstilsynet har særligt fokus på 5 af de mest udbredte risikofaktorer i landbruget. Det drejer sig om håndtering af kvæg, svovlbrinte i forbindelse med gylle, brug og vedligeholdelse af maskiner, stakning og stabling af store emner, fx halmballer, samt fald fra højden.
”Fælles for de 5 risikofaktorer er, at de kan forebygges. Men landmanden skal gå forrest som leder og vise, at sikkerhed skal prioriteres, også når der er travlt, siger Karsten Zacho.
Ulykker med dyr er en af de mest udbredte ulykkestyper i landbruget. Håndtering af kvæg udgør 15 procent af alle ulykker inden for landbrug og skovbrug og 40 procent af ulykkerne inden for husdyravl. Et af de steder, hvor det oftest går galt, er ved nærkontakt med dyrene, eksempelvis når en kalv skal fjernes fra koen.
”Risikoen for ulykker kan minimeres eller helt fjernes, dels ved at indrette stalden, så der er færrest mulige situationer med nærkontakt, og dels ved at kunne læse dyrene og tilpasse sin egen adfærd i forhold til deres reaktioner,” siger Karsten Zacho.
Fra 2017-22 skete der 33 dødsulykker inden for landbrug og skovbrug. Ulykker sker typisk i forbindelse med håndtering af kvæg og arbejdet med store maskiner.
Om indsatsen
Helhedsindsatsen om arbejdsulykker i landbrug og skovbrug omfatter:
- En fokusering af tilsynsindsatsen rettet mod de mest alvorlige ulykkesrisici
- Kommunikationsindsatser om forebyggelse af ulykker
- Netværksaktiviteter i samarbejde med branchens egne aktører
- Analyse og vidensopsamling om årsager til ulykker i branchen
Helhedsindsatsen i landbrug og skovbrug er en del af handlingsplanen mod arbejdsulykker fra juni 2023.
Læs mere om sikkerhed i landbruget her:
Kontakter
Lars Flindt PedersenPressechef Arbejdstilsynet
Tlf:72209394lfp@at.dkFølg pressemeddelelser fra Arbejdstilsynet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Arbejdstilsynet
Arbejdstilsynet vil styrke udenlandske medarbejderes viden om regler og rettigheder, når de arbejder i Danmark2.12.2024 09:28:44 CET | Pressemeddelelse
Arbejdstilsynet har netop lanceret en ny guide på websitet Workplace Denmark, som skal gøre det nemmere for udenlandske medarbejdere at orientere sig om deres rettigheder og søge indflydelse på deres arbejdsmiljø.
Ny kampagne fra Arbejdstilsynet: Sådan sætter I godt arbejdsmiljø på menuen28.11.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
1 ud af 4 har oplevet diskrimination eller forskelsbehandling i restaurationsbranchen. Arbejdstilsynet vil med en ny kampagne udbrede gode råd og løsninger til, hvordan restauranter skaber et godt og inkluderende arbejdsmiljø.
Ny kampagne fra Arbejdstilsynet: Sådan sætter I godt arbejdsmiljø på menuen28.11.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
1 ud af 4 har oplevet diskrimination eller forskelsbehandling i restaurationsbranchen. Arbejdstilsynet vil med en ny kampagne udbrede gode råd og løsninger til, hvordan restauranter skaber et godt og inkluderende arbejdsmiljø.
Alle slags ledere kan få brug for hjælp: Ny kampagne om ledertrivsel og hotline for ledere19.9.2024 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ledere er generelt glade for deres arbejde. De trives med at have travlt, tage beslutninger og finde løsninger. Men også ledere kan stå i situationer, som er vanskelige at løse, og som kan påvirke deres trivsel negativt. Det kan være, når der er udfordringer i lederens eget arbejdsmiljø eller i medarbejdernes arbejdsmiljø.
Del jeres staldtips til en mere sikker arbejdsdag på gården17.6.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny kampagne opfordrer landmænd til at dele gode råd og rutiner med andre gårde, så arbejdet med maskiner og dyr kan blive mere sikkert i fremtiden. Med kampagnen ønsker Arbejdstilsynet at sætte lys på de mange gode erfaringer, der allerede findes i branchen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum