Beskæftigelsesministeriet

33 indere taget i international indsats mod social dumping

Del

Den fælles myndighedsindsats mod social dumping i banebrydende samarbejde med Polen og Den Europæiske Arbejdsmarkedsmyndighed om koordineret tilsyn af polsk vikarvirksomhed.

Den fælles myndighedsindsats mod social dumping, der består af  Arbejdstilsynet, Skattestyrelsen og Politiet, har i samarbejde med det polske arbejdstilsyn, undersøgt en polsk vikarvirksomhed, der udstationerer indiske arbejdere på en byggeplads i Esbjerg. Tilsynet fandt sted i starten af februar og ledte til en større aktion på byggepladsen den 21. februar.

Tilsynet gik som planlagt, og 33 indiske medarbejdere er sigtet for overtrædelse af udlændingeloven, da de ikke havde den fornødne arbejdstilladelse til at udføre arbejde i Danmark. Næste skridt er, at de danske og polske myndigheder drøfter resultaterne og eventuelt behov for opfølgende indsats i samarbejde med ELA. 

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger:

- Vi vil ikke finde os i, at spillereglerne på det danske arbejdsmarked ikke overholdes. Jeg er derfor glad for, at vores internationale samarbejde mod social dumping viser dets værd. Mange af de udfordringer, vi har i Danmark med ulovlig udstationering af tredjelandes statsborgere, er også en udfordring i resten af Europa. Derfor er det positivt, at vi samarbejder på tværs af grænser og hermed nemmere kan håndhæve reglerne.

Skatteminister Jeppe Bruus siger:

- Social dumping skal bekæmpes. Det er helt afgørende for økonomien og sammenhængskraften i vores samfund, at der er respekt for spillereglerne på arbejdsmarkedet, herunder at der afregnes korrekte skatter og moms. Siden 2015 har det fælles myndighedssamarbejde i Danmark vist sit tydelige værd med samlede skatteopkrævninger for over 2 mia. kr. Jeg glæder mig over, at vi via ELA nu udvikler og forbedrer mulighederne for at styrke myndighedssamarbejdet over grænserne. 

Justitsminister Peter Hummelgaard siger:

- Social dumping er ikke bare et problem i Danmark, men i hele EU. Det skal vi sætte hårdt ind overfor. Det undergraver vores samfund, når kriminelle snyder statskassen for store beløb, mens andre mennesker passer deres arbejde og betaler deres skat. Som justitsminister og tidligere beskæftigelsesminister er jeg glad for, at vi med samarbejdet i ELA har et effektivt våben i kampen mod social dumping.

Det er første gang, Danmark udfører et koordineret tilsyn på dansk jord, hvor samarbejdet er støttet af Den Europæiske Arbejdsmarkedsmyndighed, ELA. Målet er gennem deling af information at forbedre myndighedssamarbejdet over grænserne og håndhævelse i landene.

Hovedformålet med tilsynet  var at undersøge, om virksomheden og de ca. 33 indiske arbejdstagere, der arbejder på byggepladsen, lever op til EU's regler om lovlig udstationering, samt om regler for arbejdsmiljø er overholdt. Det er ligeledes undersøgt, om der afregnes korrekt skat og moms. Den vurdering kræver oplysninger om virksomhedens status i Polen. Det koordinerede tilsyn gav mulighed for, at de polske myndigheder kunne verificere oplysningerne på stedet i en direkte telefonkontakt med Arbejdstilsynet. Samtidig har de polske myndigheder gavn af tilsynet, da de kan tjekke, om de indiske arbejdere har ret til arbejdstilladelser i Polen.

Om ELA:

Den Europæiske Arbejdsmarkedsmyndighed (ELA) er et EU-agentur, der har til formål at sikre, at EU’s regler om arbejdskraftmobilitet håndhæves på en retfærdig og effektiv måde. ELA blev grundlagt i 2019.

Omkring 17 millioner europæiske borgere bor eller arbejder i øjeblikket i en anden medlemsstat. EU har udviklet en omfattende lovgivning, der regulerer forskellige aspekter af arbejdskraftsmobilitet på det indre marked, herunder fri bevægelighed, udstationering af arbejdstagere og koordinering af social sikring.

ELA beskæftiger sig med områderne (1) fri bevægelighed, (2) udstationering, (3) social sikring, (4) de sociale aspekter af vejtransport og (5) sort arbejde. Inden for de områder har ELA blandt andet til opgave at (i) lette udveksling af information mellem medlemsstater, (ii) lave analyser og risikovurderinger, (iii) understøtte fælles/koordinerede tilsyn i medlemsstaterne og (iiii) mægle i tvister mellem medlemsstaterne om anvendelsen af relevant EU-lovgivning.

De koordinerede og fælles tilsyn (concerted and joint inspections, CJI) går grundlæggende ud på, at myndigheder fra flere EU-lande arbejder sammen – enten fra hver sit land (koordineret) eller sammen i et land (fælles) – om at føre tilsyn med en eller flere virksomheder.

Den fælles myndighedsindsats:

Der har siden 2012 været afsat midler til en fælles myndighedsindsats for ordnede forhold på arbejdsmarkedet (social dumping), der skal sikre, at arbejde i Danmark foregår på ordentlige vilkår og efter danske regler.

Myndighedsindsatsen indebærer, at Arbejdstilsynet, Skattestyrelsen og Politiet hvert år gennemfører landsdækkende og regionale fællesaktioner på steder med mistanke om social dumping og brug af illegal arbejdskraft i relevante brancher. Fx på byggepladser, landbrug, gartnerier, rengøring og restauranter.

På fællesaktionerne kontrollerer myndighederne virksomhedernes arbejdsmiljø og skatteforhold, og om de udenlandske medarbejdere har arbejds- eller opholdstilladelse.

Ud over fællesaktionerne iværksætter myndighederne hver især aktiviteter over for udenlandske virksomheder og arbejdstagere, når der fx er anmeldelser om, at forholdene ikke er i orden. Samtidig holder myndighederne tæt kontakt og underretter hinanden, hvis der på et kontrolbesøg er mistanke om lovbrud på en af de andre myndigheders område.

Myndighedsindsatsen har betydet, at kontrollen med udenlandske virksomheder er øget betydeligt over årene. Samarbejdet har samtidig gjort, at Arbejdstilsynet, Skattestyrelsen og politiet stadig bliver bedre til at understøtte hinandens myndighedsudøvelse og sikre en effektiv kontrol.

Kontakt

Pressevagten

Telefon: 51 23 28 30

Følg pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensens kommentar til lønmodtagerbeskæftigelsen for februar 202422.4.2024 08:10:49 CEST | Pressemeddelelse

I februar 2024 var der 3.014.700 lønmodtagere i job. Det er 5.300 flere end måneden før svarende til en stigning på 0,2 procent. Siden februar 2023 er der dermed samlet set kommet 34.200 nye beskæftigede til. Ser man på den private sektor, er der kommet 3.800 flere lønmodtagere fra januar 2024 til februar 2024. I samme periode er der kommet 1.600 flere offentligt ansatte. Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger: - Beskæftigelsen ramte med hele 3.014.700 i februar endnu en rekord. Det er utrolig positivt, at vores virksomheder og den offentlige sektor fortsat har brug for flere medarbejdere, og at flere hermed bidrager til fællesskabet og forsørger sig selv. - Vi har fortsat en stærk økonomi med et robust arbejdsmarked, som vi kan være stolte af. Dertil kommer at antallet af kontanthjælpsmodtagere er faldet og nu er på et rekordlavt niveau.

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensens kommentar til STAR's ledighedstal for marts 202419.4.2024 09:00:10 CEST | Pressemeddelelse

Det er anden gang, Beskæftigelsesministeriet offentliggør egne ledighedstal. Ledighedstallene viser, at der i marts 2024 var 86.500 fuldtidsledige. Det betyder, at udviklingen i ledigheden er uændret. Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger: - STAR’s ledighedstal viser igen i marts, at ledigheden er uændret. Antallet af ledige har de sidste par år ligget på et lavt niveau, hvilket kommer os alle til gavn. Vi har en stærk økonomi, så vi har fortsat udsigt til et robust arbejdsmarked. - Vi har stadig brug for arbejdskraft både i den private og den offentlige sektor. Derfor giver vi ufaglærte mulighed for at tage en faglært uddannelse på 110 procent dagpenge. Desuden har vi et lønløft parat til offentligt ansatte grupper i vores velfærdssektor, og så er det vores mål, at nogle af de 43.000 unge, der i dag er uden job eller uddannelse, kommer med i arbejdsfællesskabet. Fremover offentliggør Beskæftigelsesministeriet sine egne ledighedstal samt egen indikator for ledigheden. Ledi

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye