Fem forrygende forskere vinder EliteForsk-priser i dag
H. M. Dronning Mary og uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund overrækker i dag de fem prestigefyldte EliteForsk-priser til fem yngre forskere, der har markeret sig særligt med deres forskning.
Hvad foregår der inde i en stjerne, når den dør og bliver til en supernova? Hvordan interagerer mikroorganismer med hinanden? Kan man kortlægge alle bakterier i Danmark? Hvordan påvirker jura menneskers ret til at flygte? Kan feltet mellem menneskelig kreativitet og kunstig intelligens forklares videnskabeligt?
Det er nogle af de store spørgsmål, der optager de fem prisvindende forskere til daglig. De mange spørgsmål og flere års undren har ledt de fem forskere frem til resultater, der bidrager med bemærkelsesværdig ny viden til samfundet.
I dag bliver de hyldet ved en prisuddeling i Den Sorte Diamant i København, fordi de har leveret forskning i verdensklasse, som er med til at inspirere yngre forskere til at følge i deres fodspor og stræbe efter samme tårnhøje faglige niveau.
Prismodtagerne modtager hver især 1,2 mio. kr. som anerkendelse for deres store arbejde og den betydning, som deres forskning har for samfundet. 1 mio. kr. går til prismodtagernes forskningsaktiviteter, mens de resterende 200.000 kr. er en personlig hæderspris.
Læs mere om de fem vindere af EliteForsk 2024:
Derudover uddeles 18 EliteForsk-rejsestipendier til ph.d.-studerende, der har opnået store resultater tidligt i deres karriere på hver 200.000 kr. Stipendierne er øremærket udlandsophold, hvor de ph.d.-studerende kan besøge nogle af de bedste forskningsinstitutioner i verden for at dygtiggøre sig inden for deres felt.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund siger:
- Vi lever i en tid med store udfordringer som klimakrise, krig og epidemier, som mange har holdninger til, uden reelt at have viden der understøtter den holdning. Videnskaben er i fare for at drukne i et hav af misinformation og fake news, som også truer vores demokratier. Men videnskaben står i skarp kontrast til spredning af misinformation. Derfor er det vigtigt, at vi hylder og anerkender de forskere, der er med til, at vi som samfund kan løse de udfordringer, vi står overfor. De fem EliteForsk-vindere, vi fejrer i dag, er blandt de dygtigste forskere inden for deres felter - hver dag dedikerer de sig til at gøre os alle klogere og samtidig bekæmpe misinformation. Stort tillykke til de fem prismodtagere og til de 18 dygtige ph.d.-studerende, der modtager et rejsestipendium.
Fakta
- EliteForsk-priserne uddeles for 18. gang i år og blev uddelt første gang i 2007.
- Initiativet sætter fokus på dansk topforskning og skaber opmærksomhed om værdien af dansk forskning.
- EliteForsk skal synliggøre forskerne som rollemodeller og vække nysgerrighed og begejstring for videnskab hos studerende og yngre forskere.
- Blandt tidligere vindere finder man blandt andre Eske Willerslev, der vandt prisen i 2011 og Vincent Hendricks, der vandt prisen i 2008.
For yderligere oplysninger:
Pressehenvendelser til uddannelses- og forskningsministeren kan rettes til Uddannelses- og Forskningsministeriets pressetelefon: 7231 8181 eller mail: presse@ufm.dk
Pressehenvendelser angående EliteForsk-prisuddelingen kan rettes til Uddannelses- og Forskningsstyrelsens pressetelefon: 72 31 90 00 eller mail: POK-Presse@ufm.dk
Følg pressemeddelelser fra Uddannelses- og Forskningsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Uddannelses- og Forskningsministeriet
Forligstillæg til universitetsreformen: Forligskreds åbner for nye erhvervskandidatuddannelser19.12.2024 16:18:42 CET | Pressemeddelelse
Forligskredsen bag universitetsreformen er enig om nye muligheder for mere fleksible erhvervskandidatuddannelser. Det skal være med til at gøre målet om en tættere kobling mellem universiteter og erhvervsliv til virkelighed.
Uddannelses- og Forskningsministeriet og Danske Universiteter er enige om nye fælles principper for anti-chikanepolitik18.12.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Fire nye principper danner grundlaget for en anti-chikanepolitik, der skal gøre det tydeligere for studerende og ansatte, hvad der er acceptabelt på universiteterne, og hvad man kan forvente af sin institution, når politiske dagsordener giver anledning til stærke holdninger og ophedede diskussioner.
Danmark tilslutter sig kampen mod skrot i rummet17.12.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danmark tilslutter sig den internationale erklæring ”Zero Debris Charter”, der skal begrænse mængden af rumskrot. Der er brug for nye mål og principper for bæredygtighed i rummet, så vi ikke risikerer at miste kritisk teknologi, lyder det fra uddannelses- og forskningsministeren.
Uddannelses- og forskningsministeren er rejst til Bruxelles for at drøfte Europas konkurrenceevne29.11.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund er rejst til Bruxelles, hvor hun blandt andet skal drøfte Mario Draghis rapport om Europas konkurrenceevne, der giver anbefalinger til, hvad Europa skal gøre for at undgå at sakke bagud i forhold til Kina og USA.
Regeringen skruer markant op for investeringer i rummet med ny 10-årig rumstrategi18.11.2024 10:01:03 CET | Pressemeddelelse
En fordobling af det frivillige bidrag til det europæiske rumagentur (ESA) skal styrke forskning, innovation og teknologiudvikling inden for den danske rumsektor og gøre det muligt for Danmark at spille en større rolle i rummet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum