Udenrigsministeriet

Danmark indgår som det første nordiske land en aftale om sikkerhedstilsagn til Ukraine

Del

Aftalen skal bidrage til det internationale arbejde med at sikre langsigtet støtte til Ukraine.

Danmarks støtte til Ukraine fremtidssikres nu, efter landene har indgået en tiårig aftale om sikkerhedstilsagn. Aftalen betyder, at den fremtidige militære og civile støtte rammesættes for de næste ti år i en bilateral politisk aftale. De danske sikkerhedstilsagn er baseret på Danmarks styrkepositioner inden for F-16 kampfly, genopbygning af Mykolaiv og reformarbejdet i Ukraine.

De nye sikkerhedstilsagn vil blive økonomisk understøttet af den danske Ukraine-fond, som i øjeblikket er finansieret frem til 2028. Den samlede danske støtte beløber sig aktuelt til 69,1 mia. kr.

”Med Danmarks bidrag til de internationale sikkerhedstilsagn forpligter vi os politisk til at langtidssikre vores støtte til Ukraine. Vi sender det helt utvetydige signal, at Ukraine kan regne med Danmark nu, og så længe det er nødvendigt. Det er afgørende, at vi støtter Ukraine nu og på langt sigt, og det skal være tydeligt for alle, at Ukraine ikke står alene i deres forsvar mod Ruslands angrebskrig,” udtaler udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen.

”Med aftalen om langsigtet militær støtte viser vi, at vi mener det, når vi siger, at vi fra dansk side vil stå bag Ukraines frihedskamp, så længe der er brug for det. Deres kamp er vores kamp, og vores støtte gør en reel og mærkbar forskel for ukrainerne. Sikkerhedstilsagnet drejer sig blandt andet om fortsat donation af militært materiel og træning, men det varsler også et langt tættere samarbejde mellem Danmark og Ukraine, som blandt andet involverer cyber- og efterretningssamarbejde,” udtaler forsvarsminister Troels Lund Poulsen.

Aftalen vil være med til at understøtte Ukraines evne til at forsvare landet mod den igangværende russiske angrebskrig. På længere sigt vil sikkerhedssamarbejdet være med til at afskrække fremtidige russiske angreb ved blandt andet at styrke den ukrainske samfundsrobusthed.

Tilsagnene bygger bro til Ukraines fremtidige EU og NATO medlemskab. Det sker blandt andet ved, at Ukraine også forpligter sig til at gennemføre de nødvendige reformer, der fremmer demokrati, anti-korruption og demokratisk kontrol med de væbnede styrker.

Sikkerhedstilsagnene indeholder også oprettelsen af en konsultationsmekanisme, som kan aktiveres i tilfælde af et fremtidigt russisk væbnet angreb mod Ukraine. I sådanne situationer vil gruppen af lande, der har indgået tilsvarende aftaler med Ukraine om sikkerhedstilsagn øjeblikkeligt drøfte passende modsvar.

Sikkerhedstilsagnene til Ukraine er et initiativ lanceret af G7-landene Canada, Frankrig, Italien, Japan, Storbritannien, Tyskland og USA. Initiativet støttes nu af i alt 32 lande og EU, herunder de nordiske lande. Indtil videre har Tyskland, Frankrig og Storbritannien offentliggjort nationale aftaler om sikkerhedstilsagn til Ukraine.

Du kan læse aftalen i bunden af denne pressemeddelelse.

For mere information, kontakt pressevagten@um.dk

Vedhæftede filer

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Udviklingspolitisk Råd besøger Etiopien og Kenya22.4.2024 13:13:51 CEST | Pressemeddelelse

Kenya og Etiopien spiller væsentlige stabiliserende roller i et konfliktfyldt Østafrika. Men begge lande står samtidig over for store humanitære og klimamæssige udfordringer, og er blandt de største værtslande for flygtninge i Afrika. Danmark samarbejder blandt andet med landene om grøn og bæredygtig udvikling, modstandsdygtighed mod klimaforandringer, demokrati, menneskerettigheder, fattigdomsbekæmpelse og håndtering af flygtningesituationen. Udviklingspolitisk Råd besøger landene for at få indsigt i implementeringen af dansk humanitær støtte og danske udviklingsprojekter inden for bl.a. myndighedssamarbejdet, landbrug, sociale sikkerhedsnet, energi og vand.

Nye værktøjer skal rejse milliarder til klima og udvikling18.4.2024 07:19:04 CEST | Pressemeddelelse

Verdens udviklingslande mangler enorme beløb til klimaindsatser, fattigdomsbekæmpelse og udvikling af deres samfund. For at skaffe penge nok skal der tages helt nye metoder i brug for at tiltrække mange flere og større investeringer. Danmark er blandt de første lande, der bidrager til to nye finansieringsværktøjer, som vil rejse milliarder til klima og udvikling til gavn for verdens fattige.

Danmark sender støtte til Etiopien til hjælp mod væbnet konflikt, tørke, oversvømmelser og risiko for hungersnød16.4.2024 15:39:21 CEST | Pressemeddelelse

Etiopien er voldsomt præget af væbnede interne konflikter og tørke og oversvømmelse forårsaget af blandt andet klimaforandringer. Landet står i dag med store problemer med fordrivelse, kritisk fødevaremangel og massive humanitære behov. 20 millioner mennesker har behov for nødhjælp. Derfor støtter Danmark nu Etiopien med 100 millioner kroner.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye