Landbrug & Fødevarer

Økoformand om Svarer-rapport: Man tromler vores ambitioner

Del

Svarer har fremlagt sin rapport med input til, hvordan en CO2-afgift på de biologiske processer i landbruget kan se ud. Rapporten er et fagligt input til trepartens politiske drøftelser. Hård læsning, lyder det fra Hans Erik Jørgensen, der er formand for økologerne i Landbrug & Fødevarer. Nu er det op til politikerne og treparten at huske Danmarks økologiske visioner, mener han

Formanden for økologisektionen i Landbrug & Fødevarer, Hans Erik Jørgensen, frygter, at en afgift får store konsekvenser for landmænd og fødevarevirksomheder, herunder de mange danske økologiske producenter.

- En høj, ensartet CO2-afgift vil bremse udviklingen af den økologiske produktion. Hvis man fjerner vores investerings- og indtjeningsmuligheder, så tromler man i praksis vores ambitioner.

- I Danmark er vi ekstremt dygtige til økologi. Vi ser os selv som en del af løsningen på mere end én udfordring, og vi kan bidrage inden for både klima, biodiversitet, miljø, natur og dyrevelfærd, siger Hans Erik Jørgensen og fortsætter: 

- Derfor synes jeg, at politikerne bør sætte endnu mere turbo på at fremme de positive virkemidler frem for at afvikle produktion.

Den danske regering ønsker at fordoble økologien: Det økologiske areal i Danmark skal være dobbelt så stort som i dag, det samme skal efterspørgslen og forbruget af økologiske fødevarer, samt eksporten af økologiske fødevarer. Hans Erik Jørgensen fortæller, at der står i Landbrugsaftalen fra 2021, at økologi er ”en vigtig brik i den grønne omstilling af landbruget”. Af aftalen fremgår også, at en fordobling af det økologiske areal forventes at medføre en drivhusgasreduktion på 0,5 mio. t CO2e.

- Det er klart, at vi som repræsentanter for de økologiske landmænd og økologiske fødevarevirksomheder deler de brede politiske ønsker om fortsat vækst for økologisk fødevareproduktion i Danmark. Men det kan blive svært, noget nær umuligt, at indfri de politiske mål, hvis vi ser ind i svimlende store afgiftsniveauer. Heldigvis er der langt fra Svarers rapport til regeringsgrundlaget og dermed forhåbentlig til de rammer, treparten arbejder indenfor.   

 Hans Erik Jørgensen vil også gerne mane det grundigt til jorden, hvis der stadigvæk er nogen som tror, , at en CO2-afgift hjælper økologerne.

- Man har simpelthen misforstået, hvordan verden hænger sammen, hvis man tror, økologerne står til at gå fri af en CO2-afgift. Rigtig mange økologer vil få svært ved at fortsætte den produktion, de har i dag, så det ærgrer mig, når man bruger økologi som argument for at indføre en afgift. Det giver ingen mening.

Om Landbrug & Fødevarer

Landbrug & Fødevarer varetager fælles opgaver og erhvervsmæssige interesser for danske landmænd og fødevarevirksomheder

Følg pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer

L&F: Treparten er samlet set en sejr for både det gode landmandskab, klima, natur og miljø18.11.2024 10:18:48 CET | Pressemeddelelse

Et bredt flertal i Folketinget bakker op om den grønne trepartsaftale i sin helhed og har netop indgået en politisk rammeaftale, der samtidig udgør det genbesøg af vandmiljøindsatsen, der var aftalt med landbrugsaftalen fra 2021. Med aftalen får vi nu også en vandmiljøindsats, der tager højde for nabolandenes udledninger. Dermed er de grundlæggende rammevilkår for fremtidens landbrug på plads.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye