CO2-afgift: Dyreorganisation kræver stop for nye dyrefabrikker
Landbruget har kørt friløb alt for længe, mener dyrebeskyttelsesorgansiationen World Animal Protection.
"Det er fint med en CO-afgift til landbruget som regeringens Svarer-udvalg har foreslået.
Men landbruget har kørt friløb med frivillige ordninger alt for længe, og nu må de bidrage for alvor, og gerne væsentligt mere end udvalget foreslår", siger Esben Sloth, programchef World Animal Protection DK.
Alt efter hvilke beregninger man benytter, står landbruget samlet for mere end en tredjedel af det samlede CO2-udslip.
"De sidste mange år har resten af samfundet bidraget mere og mere til reduktion af CO2-udledningen, mens landbruget har slået sig i tøjret, og har kørt friløb.
Det duer ikke, at landbruget er den eneste sektor, der ikke har orden i eget hus og som ikke betaler for den forurening de påfører samfundet," siger Esben Sloth.
"Vi kræver et øjeblikkeligt stop for opførelse af nye dyrefabrikker, antallet af dyr skal reduceres væsentligt, og landbruget må se at komme igang for alvor med en ægte grøn omstilling," siger Esben Sloth
Tallene taler deres eget afslørende sprog, og viser, at mens resten af samfundet skruer ned, så skruer landbruget op.
Landets bønder har øget deres C02-udslip fra 15,6 megaton i 2010 til 15,8 i 2020, mens resten af samfundet i samme periode har reduceret fra 65,75 megaton til 43,83.
For to år siden stod landbruget for 36 % af det samlede C02-udslip i Danmark.
“Tallene bliver endnu mere alarmerende, hvis vi kigger frem til 2030. På det tidspunkt vil landbruget, ifølge de officielle prognoser, være ansvarlig for hele 62 % af det CO2-udslip Danmark maksimalt må have på det tidspunkt ifølge klimaloven,” siger Esben Sloth.
Også med hensyn til planen om kvælstofreduktion har landbruget ikke levet op til de frivillige aftaler. Ifølge planen skulle landbruget spare danskernes natur for 2450 ton kvælstof. I 2021 havde de kun planlagt reduktioner på 719 ton.
Med hensyn til dyrevelfærd halter landets industri-bønder også fortvivlende langt bagefter.
Den seneste opgørelse (fra 2020) viser at der kun er 6000 farende søer i løsdriftstier på dyrefabrikkerne.
Det skal ses i lyset af, at der i Danmark er op mod en million farende søer årligt, hvoraf langt de fleste bliver fikseret.
“Forholdene på Danmarks dyrefabrikker er langt fra som de skal være. Samfundskontrakten skal fornys, og denne gang skal der være bindende aftaler, og de skal som minimum overholdes.”
Nøgleord
Kontakter
Kenan SeebergPressechefWorld Animal Protection Danmark
Tlf:+45 21731722kenanseeberg@worldanimalprotection.dkBilleder
Om World Animal Protection Danmark
World Animal Protection er en global organisation, der kæmper for dyrene. Vi har indsatser i omkring 50 lande og kontorer 12 forskellige steder i verden. Året rundt arbejder vi fokuseret sammen med forskere, medier, lokalbefolkninger, regeringer og andre organisationer. Globalt, regionalt og lokalt.
Vores mål er en bedre verden for. For alle.
Følg pressemeddelelser fra World Animal Protection Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra World Animal Protection Danmark
Verdensberømt dræber-hval død i europæisk delfinarium23.11.2024 11:58:21 CET | Nyhed
Spækhuggeren Keto, der dræbte sin amerikanske træner for nogle år siden, er død i sit klorbassin efter 29 års misbrug som showdyr. “Det er skandaløst, at det stadig er tilladt, at holde vilde dyr indespærret, og tvinge dem til at underholde turister”, siger World Animal Protection, der er alarmerede over det fjerde dødsfald blandt de indespærrede hvaler i forlystelsesparken, Loro Parque.
Belgien bandlyser delfin-underholdning19.11.2024 16:29:05 CET | Nyhed
Som det fjerde europæiske land forbyder Belgien delfinarier. “Det er et vink med en vognstang til TUI og den fodslæbende del af turistbranchen,” mener begejstret dyreorganisation, der hilser forbuddet velkommen.
Hård kritik af tiger som underholdning ved fodboldopgør11.11.2024 17:17:09 CET | Nyhed
Kritikken hagler ned over Louisiana State University i USA efter de brugte en levende tiger som underholdning ved amerikansk fodboldkamp på tætpakket stadion. Traditioner kan aldrig retfærdiggøre, at vilde dyr udnyttes som ren kommerciel underholdning, siger World Animal Protection DK.
Lad dig ikke narre af falske dyreredninger på nettet22.10.2024 12:34:38 CEST | Pressemeddelelse
Dyreorganisationer slår alarm over udbredelsen af iscenesatte redninger af forsvarsløse dyr på de sociale medier
Nu er det sket: Lænkede danseaber befriet fra brutal træningslejr21.10.2024 11:52:19 CEST | Nyhed
En redningsaktionen for de sidste indespærrede danseaber i Indonesien er afsluttet med succes i samarbejde med World Animal Protections samarbejdspartner i Indonesien.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum