AU-studerende vinder international konkurrence med plantebaseret koldskål
Studerende fra Institut for Fødevarer ved Aarhus Universitet bliver ved med at imponere europæiske kollegaer. I en EIT Food entrepreneurship-konkurrence kaldet Food Solutions deltog de med en vegansk version af den klassiske danske koldskål med navnet COLDBOWL. De præsenterede deres pitch og forretningskoncept og kom hjem med en flot førsteplads.

Er det muligt at udvikle mere bæredygtige versioner af traditionelle fødevarer? Det var en af de tre udfordringer, der lå til grund for 2023-versionen af EIT Food-konkurrencen Food Solutions, hvor 12 grupper af studerende fra europæiske universiteter deltog. EIT Food er støttet af Det Europæiske Institut for Innovation og Teknologi (EIT), der hører under den Europæiske Union.
To hold var fra Institut for Fødevarer ved Aarhus Universitet, Fløddies og COLDBOWL. Fløddies genopfandt en chokoladeskumfidus til en sund snack, man kan tage med i skole. COLDBOWL vandt førstepladsen og 1500 euro for deres projekt. Men dette er kun første skridt, i arbejdet med at få produktet tættere på markedet.
Hvorfor koldskål?
Efter at have deltaget i et intromøde i marts 2023, fandt en gruppe kandidatstuderende fra fagene ’Molecular Nutrition and Food Technology’ og ’Biotechnology Engineering’ hurtigt hinanden.
Gruppen besluttede sig forholdsvis tidligt i forløbet på, hvad deres projekt skulle handle om, fortæller et af gruppemedlemmerne Aleksandra Sinik:
”Vi besluttede forholdsvis hurtigt at vi ville lave en vegansk version af koldskål. Derfor er vores gruppenavn og firmanavn COLDBOWL,” forklarer hun,
Gruppen var inspireret af et af medlemmerne Lærke Kaas Thielsen, der selv er veganer, og har været frustreret over manglen af velsmagende plantebaserende alternativer til den danske sommerklassiker. De studerende baserede deres produkt på hendes opskrift på koldskål og udviklede videre derfra.
Bringer folk sammen
De studerende valgte koldskål, fordi de så et hul i markedet.
”Der er veganske alternativer på markedet, men ingen af dem kommer tæt på at smage som den ægte vare. Derfor følte vi, at det var en stærk idé – fordi vi havde et godt produkt og så et marked for det,” forklarer Lærke Kaas Thielsen.
Idéen bag at lave en vegansk koldskål handler om at give familier, hvor en eller flere medlemmer er veganere et godt alternativ, forklarer hun.
”Måltider samler folk og koldskål minder danskere om dansk sommer, når det er bedst. Vi forbinder koldskål med en særlig glæde,” siger hun.
Veganerpanelets dom
De studerende samlede et panel af danske veganere, der anonymt vurderede deres prototype og sammenlignede den med, hvordan de husker at tidligere produkter på markedet har smagt, og fik god feedback.
”Vores resultater viser klart at vi har ramt smag og tekstur bedre end vores konkurrenter. Alle vores paneldeltagere svarede, at de ville købe vores produkt, hvis det var tilgængeligt i supermarkedet”, forklarer gruppemedlem Aleksandra Sinik.
Modsat konventionel koldskål, der bliver lavet på komælk, er de studerendes alternativ lavet på blandt andet ærter, havre og soja. Prototypen er pakket i genanvendelige PET-flasker.
Nye oplevelser
I processen med at udvikle og forfine opskriften og finde den helt rigtige smag har de studerende kunnet trække på deres viden fra undervisningen.
Men Food Solutions-konkurrencen handler ikke kun om smag og tekstur – de studerende skal forsøge at skabe en forretningsplan også udarbejde en forretningsplan, lave markedsanalyser og endda lave reklamer for deres produkt.
”Grupperne arbejder i otte måneder med mentorer fra forskellige discipliner og i løbet af processen bliver de testet af mentorer fra hele Europa,” forklarer professor Milena Corredig, der har været med til at organisere AU FOODs bidrag til konkurrencen.
Selvom flere af gruppens medlemmer havde haft enkelte marketings- eller innovationsfag, var denne del af processen mere ukendt for dem.
Hele vejen igennem processen havde de studerede mulighed for at sparre med mentorer fra både Institut for Fødevarer og MAPP-centret, hvor de studerende har kunnet få hjælp til at lave stakeholder-analyser og forretningsmodeller.
”Det har været en stor hjælp at vide, at vi har haft dygtige mentorer, vi har kunnet kontakte, hvis vi har haft spørgsmål eller har haft brug for sparring eller feedback,” siger Aleksandra Sinik.
Værdifuld konkurrence
Food Solutions-konkurrencens mål er at samle multidisciplinære grupper, der skal tackle industrielle udfordringer fra den virkelige verden og udvikle nye, innovative løsninger for fremtidens fødevaresystemer og på den måde fremme de studerendes innovationsevner.
”Det er altid en fornøjelse at følge de studerendes rejse fra idéfasen helt til det endelige produkt, siger Sandra Beyer Gregersen, der har været med til at organisere konkurrencen fra Institut for Fødevarer.
Det er ikke første gang studerede fra AU FOOD har vundet en konkurrence i EIT Food-regi. Læs om vinderne fra 2022, der lavede emballage ud af krabbeskaller, her.
Nøgleord
Kontakter
Mette BjerreKommunikationskonsulent, DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug
Tlf:93588283mb@dca.au.dkBilleder
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Klimabekymringer ser ikke ud til at påvirke vores mentale helbred11.7.2025 10:30:44 CEST | Pressemeddelelse
Helt modsat hvad tidligere studier har fundet frem til, viser ny forskning fra Aarhus Universitet, at unge voksnes klimabekymringer ikke ser ud til at føre til et dårligere mentalt helbred.
Han kæmper for at bringe forskning ud i virkeligheden: Aarhus-professor modtager international hæder11.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Peter Gorm Larsen har bygget broer mellem forskning og industri i fire årtier. Nu bliver han hædret som æresdoktor for sit banebrydende arbejde med digitale tvillinger og internationalt forskningssamarbejde.
Flere vil uddanne sig til ingeniør på Aarhus Universitet5.7.2025 16:27:39 CEST | Pressemeddelelse
Ingeniøruddannelserne oplever en stigning i antallet af kvote-1-ansøgere på seks procent. På de akademiske landbrugsuddannelser er der både fremgang og tilbagegang.
Positiv dyrevelfærd: AU-forsker er med til at sætte retningen på nyt forskningsområde4.7.2025 09:35:22 CEST | Pressemeddelelse
Tidligere i år udgav en række førende forskere fra hele verden en banebrydende artikel, der definerer begrebet positiv dyrevelfærd. En af forskerne er professor ved Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab, Margit Bak Jensen.
Dine gener afslører om angstmedicin virker på dig eller ej1.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Næsten halvdelen af alle patienter med angst eller depression oplever ingen virkning af den medicin, de først får udskrevet. Ny forskning viser, at vores gener kan forudsige, hvilke præparater der virker.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum