DI: Ændringer i erhvervsstøtteordningerne skal ske med stor varsomhed
Frigast-rapporten er en god anledningen til at gennemgå erhvervsstøtteordningerne. Men justeringer bør ske med stor forsigtighed, lyder det fra Dansk Industri (DI).

En ekspertgruppe ledet af Christian Frigast, har gennemgået omfanget af erhvervsstøtteordningerne. Landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri, kvitterer for arbejdet og anerkender behovet for at få klarlagt ordningerne og få tydeliggjort, hvorfor eventuelle justeringer bør ske med stor forsigtighed.
DI ser frem til en konstruktiv dialog, men understreger, at politikerne bør anerkende de samfundsmæssige hensyn, der ligger bag ordningerne.
- Frigast-rapportens resultater er en god anledning til at få et overblik over erhvervsstøtte. Men det er vigtigt at understrege, at erhvervsstøtte ikke er en beholder, hvorfra man kan hæve ubegrænsede midler, og at justeringer skal håndteres med omtanke, særligt i forhold til de internationalt konkurrenceudsatte sektorer, siger Emil Fannikke Kiær, politisk direktør i DI.
Selvom DI støtter en kritisk gennemgang af erhvervsstøtten, kalder erhvervsorganisationen på forsigtighed omkring forhastede beslutninger om ændringer i erhvervsstøtten, hvis de viser sig at skade erhvervslivets konkurrenceevne.
- En stor del af erhvervsstøtten består af skattefradrag skabt for at sikre fair konkurrence og modvirke negative effekter af andre regler og byrder. Det er ofte slet ikke retvisende at kalde dem støtteordninger, da de jo sådan set udligner en skævvridning, der er pålagt virksomhederne, forklarer Emil Fannikke Kiær og fortsætter:
- DIS-ordningen er eksempelvis nødvendig for, at Danmark fortsætter sin historiske rolle som en stærk maritim nation og forbliver en drivende kraft i den grønne omstilling for hele den globale skibsfart. En afskaffelse vil ikke alene mindske vores konkurrencekraft men også underminere de århundredlange traditioner og knowhow, der er grundstenen i dansk skibsfart, siger han.
Og på samme måde er der støtte til eksempelvis grøn omstilling, klimatiltag, forskning og udvikling, eksport, energi og turisme, der kommer hele samfundet til gode.
Et fremtidssikret erhvervsliv indebærer incitamenter, der skaber innovation og udvikling. DI ønsker derfor at bidrage til det videre politiske arbejde med henblik på at sikre et permanent FoU-fradrag på 130 pct. og en sænkelse af generationsskiftebeskatningen.
- FoU-fradraget og en lavere generationsskiftebeskatning er centrale brikker, når vi taler om at fremtidssikre dansk erhvervsliv. Disse tiltag bør dog ikke betinges af nedskæringer i erhvervsstøtten, men finansieres gennem det økonomiske råderum, som erhvervslivet har hjulpet med at skabe, understreger Emil Fannikke Kiær.
- Vi skal sikre, at Danmark forbliver et attraktivt land for erhvervslivet, uden at dette går på kompromis med de værdier, der driver vores økonomiske velstand. Forslag om at fjerne erhvervsstøtte skal balanceres nøje, og vi ser frem til en dialog med regeringen om den bedste vej frem, afslutter han.
Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
EU’s erhvervsministre i DI: Biosolutions skal kunne spire og gro i Europa18.7.2025 10:49:32 CEST | Pressemeddelelse
Nye innovative biologiske løsninger skal både på tallerkenen og på dagsordenen, lyder budskabet fra Dansk Industri efter en middag for EU’s erhvervsministre, EU-kommissær Stéphane Séjourné og chefen for Den Europæiske Investeringsbank, Nadia Calviño, i Industriens Hus. Fokus er på, hvordan Europa kan bevare sin globale førerposition inden for biosolutions.
DI: Kvantecomputeren Magne får nordisk forskning til at tage et kvantespring17.7.2025 10:32:00 CEST | Pressemeddelelse
Dansk kvantesatsning sætter Norden i førersædet i udviklingen af fremtidens løsninger. Det bliver verdens hidtil kraftigste kommercielle kvantecomputer – og det kan vi godt være stolte af, lyder det fra Dansk Industri.
DI: Ny EU-budgetramme rammer helt rigtigt med stor konkurrenceevnefond – men med en bitter eftersmag16.7.2025 17:50:26 CEST | Pressemeddelelse
EU-Kommissionen har ramt helt rigtigt med et nyt forslag om én stor konkurrenceevnefond på 409 milliarder euro, der skal styrke Europas konkurrencekraft inden for bl.a. forsvar, digitalisering og grøn omstilling. Fonden er en del af Kommissionens nye forslag til en ramme for EU's næste budget på 2 billioner euro i alt, hvoraf konkurrenceevne fylder omkring 23% af totale budget. Desværre lægger forslaget også op til en ny erhvervsskat, der vil skade Europas konkurrenceevne.
Europæiske erhvervsorganisationer med DI i spidsen efterlyser klimahandling9.7.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
EU skal følge sine klimamål op med handling. Det gavner både erhvervslivet og EU’s konkurrenceevne. Sådan lyder budskabet i en fælles erklæring fra europæiske erhvervsorganisationer fra Danmark, Tyskland, Frankrig, Irland, Sverige, Norge og Finland, som Dansk Industri har taget initiativ til.
DI: Hvor skal de ældre bo om 15 år?9.7.2025 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Om kun 15 år er antallet af ældre over 80 år i Middelfart, Svendborg, Rebild, København, Helsingør Holbæk, Horsens, Odder, Silkeborg, Halsnæs, Skanderborg og Aarhus kommuner steget med over 60 procent, viser nye tal. Det kræver flere ældreboliger og plejehjem, som kommunerne allerede nu skal planlægge og reservere penge til. Friplejehjem kan være kommunernes redning, mener DI.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum