Tænketanken CONCITO

Svarerudvalget kommer med et godt bud på landbrugets klimaudfordring

Del

Klimaet er godt tjent med, at vi endelig står med en anbefaling til, hvordan en klimaafgift for dansk landbrug kan indrettes.

Danmark står nu med klare anbefalinger fra ekspertgruppen for grøn skattereform. Ekspertgruppen har efter et langt og grundigt arbejde præsenteret løsninger til og konsekvenser af en klimaafgift på landbrugets produktion. Det er et godt udgangspunkt, som ekspertgruppen har leveret, vurderer CONCITO.

Det er en pligtopgave i den grønne omstilling, at landbruget får det værktøj, der kan pege sektoren mod markant lavere udledninger. Det værktøj i form af en afgift peger ekspertgruppen klart og entydigt på” siger cheføkonom i CONCITO Torsten Hasforth.

Der skal vælges et ambitiøst afgiftsniveau blandt ekspertgruppens forslag

CONCITO roser ekspertgruppen for at komme med en løsning, der er praktisk og som kan implementeres. ”Ekspertgruppen viser, at det er muligt at indrette en klimaafgift for landbruget” siger Torsten Hasforth. Han fortsætter: ”Vi har ventet længe på dette tidspunkt og med ekspertgruppens rapport, er der et fagligt grundlag til at tage en beslutning”.

Ekspertgruppens analyse vil nu blive genstand for drøftelse i den igangværende trepart. Men med ekspertgruppens solide arbejde bør dialogen i trepart og i de kommende politiske forhandlinger handle om at vælge et ambitiøst afgiftsniveau, som ekspertgruppen selv anviser. De handler om hurtigt at blive enige om de rette rammer omkring afgiften.

En afgift der også suppleres med støtte til udbredelse af drivhusgasreducerende teknologi og klimaeffektive produktionssystemer. Alt sammen som en del af et større omstilling mod et klimaeffektivt fødevaresystem, med stigende fødevareproduktion og med effektiv arealanvendelse, så der også sikres plads til natur og biodiversitet.

En klimaafgift for landbruget er en pligtopgave for den langsigtede omstilling

Den kommende debat vil hurtigt ende i en taldiskussion om de mange forudsætninger på klimaområdet. Her er det vigtigt at holde fast, at en afgift er det rette langsigtede virkemiddel.

En afgift på landbruget handler også om at støtte og pejle landbruget i sin udvikling efter 2030. Det handler om nye løsninger og reduktioner i drivhusgasser på lang sigt”, siger Torsten Hasforth.

Vi ved af erfaring, at der er langt fra tanke til reduktion på klimaområdet. Vi er kommet for sent i gang med landbruget klimaomstilling. Men vi skal huske, at dette er en løsning og et værktøj til en langsigtet fornuftig omstilling af dansk landbrug”, siger Torsten Hasforth.

Kontakter

Om Tænketanken CONCITO

Danmarks grønne tænketank CONCITO er en uafhængig videnspartner for beslutningstagere på tværs af det danske samfund – politikere, erhvervsliv, den akademiske verden og civilsamfundet.

CONCITOs formål er at omsætte relevant viden til klimahandling og derved accelerere den grønne omstilling både i Danmark og internationalt. 

Følg pressemeddelelser fra Tænketanken CONCITO

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Tænketanken CONCITO

Presset på klima og natur kræver et opgør med at beslutte nye veje og broer i blinde13.3.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

Alt for længe har politikerne på Christiansborg drevet landets milliarddyre trafikpolitik uden dybere viden om, hvordan behov udvikler sig og uden en langsigtet politisk holdning til, hvordan de kan imødekommes. I en tid hvor klima, natur og ressourcer er under hårdt pres anbefaler CONCITO et reelt paradigmeskifte, så planlægningen af Danmarks mobilitet i højere grad sker ud fra klare, politiske målsætninger, så vi undgår unødvendige anlæg af veje, baner og broer.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye