FOA

Ny rapport: Stadig flere au pairer i klemme i danske familier

Del

Selv om antallet af au pairer i Danmark falder, oplever flere problemer med deres værtsfamilier. Et klart bevis på, at au pair-ordningen bør ændres. Torsdag har Folketinget en enestående chance for netop det.

Underbetaling, overarbejde, overfusninger og nedgøring. Stadig oftere rækker au pairer, som bor hos danske børnefamilier, ud efter hjælp, fordi de bliver råbt ad, snydt for lommepenge eller brugt som rå, underbetalt arbejdskraft. Det viser den seneste opgørelse af au pairernes henvendelser til organisationen Au Pair Network, som FOA er en del af.

”Au pairerne oplever alt fra, at familierne ikke vil betale, hvad de skal i lommepenge, at de ikke vil betale au pairens flybillet til Danmark, eller at familierne tilbageholder deres pas, til seksuel chikane, voldtægt, racistiske ytringer og trusler om at blive meldt til politiet. Mange bliver sat til at arbejde langt mere end de 30 timer ugentligt, de ifølge aftalen må – uden at få ekstra betaling for det og med opgaver, som ligger langt uden for en au pairs område. Så det er en lang række af problemer, de beder om hjælp til at håndtere.”

Sådan siger sektorformand for Kost og Service i FOA Pia Heidi Nielsen, der ser de mange henvendelser fra au pairer som en klar markør for, at der er behov for markante ændringer af au pair-ordningen.

Helt konkret er der fra bare 2022 til 2023 sket en stigning på 10 procent i antallet af henvendelser til Au Pair Network, så antallet af henvendelser sidste år var på 2.523. Langt de fleste af dem er fra au pairerne selv. Stigningen sker samtidig med, at antallet af au pairs i Danmark støt bevæger sig nedad. Således blev der i 2023 kun givet opholdstilladelse til 536 au pairs i 2023 mod 678 året før, viser tal fra Udlændingestyrelsen. Det svarer til et fald på 21 procent. Alligevel har politikerne trukket støtten til rådgivningen.

”Mens behovet for rådgivning stiger, og selv om der har været stribevis af grelle eksempler på misbrug af au pair-ordningen i medierne, har politikerne valgt at stoppe støtten. Det hænger slet ikke sammen,” siger Pia Heidi Nielsen og henviser til, at der på finansloven for 2024 ikke blev afsat midler til driften af Au Pair Network.

”Jeg forstår ikke, at man vil lade de mennesker sejle deres egen sø, vel vidende, at der er en lang række fundamentale problemer med ordningen,” siger sektorformanden, der håber, at politikerne til gengæld vil være parate til at tage et livtag med au pair-ordningen på torsdag.

Torsdag skal Folketinget nemlig tage stilling til et beslutningsforslag, fremsat af Enhedslisten og SF, som handler om at erstatte au pairs med en familiehjælperordning. En ordning, FOA meget gerne ser realiseret.

En ny og ændret ordning skal give familiehjælperne samme løn og vilkår som andre på det danske arbejdsmarked, fordi det er regulært arbejde de udfører. Familiehjælpere bør også have deres egen arbejds- og opholdstilladelse, uden at den er knyttet til en aftale med en familie, så de ikke skal frygte, at familien opsiger aftalen og sender dem ud af landet ved uoverensstemmelser. De krav, der gælder for au pairer om, at de højst må være 30 år og hverken må være gift eller have børn, bør også droppes.

 ”Vi må erkende, at au pair-ordningen for længst er holdt op med at handle om kulturudveksling. På torsdag har politikerne en oplagt mulighed for at lave en ordning, der afspejler, hvad det hele egentlig handler om, nemlig, familier, der efterspørger arbejdskraft til opgaver i det daglige. Lad os finde en holdbar løsning. Og hvem ved, måske er familiehjælperne interesserede i også senere hen at træde ind på de dele af arbejdsmarkedet, hvor vi har rekrutteringsproblemer. Så der er mange gode grunde til at etablere en ordning, som peger fremad,” siger Pia Heidi Nielsen.

FAKTABOKS: Au pairer ønsker en bedre fremtid

Her kan du se, hvordan au pairer selv beskriver deres ønsker til en forbedret au pair-ordning. Udsagnene stammer fra en voxpop på Facebook i august 2023. Alle deltagere er anonyme for ikke at udsætte nogen for repressalier. Udsagnene er tidligere bragt i FOAs Kost- og Servicesektors årsavis 2023.

Citat fra au pair
I fremtiden håber jeg, at au pairernes forhold forbedres positivt som resultat af, at folk og organisationer kæmper for det. Myndighederne må kunne se, at der er behov for forandringer. Hvis man bare afskaffer ordningen, svarer det til, at man lukker øjnene for, at der finder misbrug og krænkelser sted.

Citat fra au pair
Det meste af tiden overholder værtsfamilierne ikke arbejdstiderne, men jeg ser stadig frem til, at de vil blive fulgt og respekteret. Jeg håber også, at vi au pairs får mulighed for at forlænge vores ophold uden besvær eller mulighed for at få fast opholdstilladelse. Min nuværende situation er, at min værtsfamilie opsagde vores aftale, fordi de ikke længere havde brug for en au pair. Så før tid og helt uventet er mit ophold her kommet i fare. Jeg har været hos familien i mere end et år. Når jeg skal finde en ny familie, risikerer jeg, at SIRI afviser min ansøgning om ophold, fordi jeg har været i Danmark i over et år og derfor har opnået min kulturudveksling.

Citat fra au pair
Jeg ser I fremtiden for mig, at au pairer får bedre forhold. At opgaver og daglige rutiner bliver respekteret og er klare, at der sker en forandring, så det bliver muligt at tale åbent eller mødes med familien regelmæssigt, så man undgår misforståelser. Min situation var, at jeg arbejdede alt for meget. Hvis jeg prøvede at tale åbent med familien om det, bragte de andre emner op for at dække over det. Jeg bliver ikke lyttet til. I mit tilfælde, som er, at jeg er blevet udsat for seksuel chikane, håber jeg, at organisationerne bliver ved med at kæmpe for au pairs med de samme oplevelser som jeg har haft. At myndighederne tjekker ved besøg, om au pairen er okay, om stedet er okay, og om vores situation er okay. Jeg håber også, at man vil beskytte vores mentale helbred.

Citat fra au pair
Jeg håber, at au pairer, som er i familier, der ikke følger reglerne om 3-5 timers arbejde om dagen, i stedet bliver anerkendt som børnepassere eller rengøringsassistenter med almindelig løn, pension, goder og arbejdsforsikring.

Nøgleord

Kontakter

Om FOA

FOA er Danmarks tredjestørste fagforbund - med ca. 167.000 medlemmer fordelt på 32 afdelinger. Størstedelen er ansat i kommuner og regioner, og vi organiserer også privatansatte.

Følg pressemeddelelser fra FOA

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra FOA

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye