GjensidigeGjensidige

Flere politianmeldelser: Ulovligt el-arbejde kan være livsfarligt

Del

Det kan både føre til voldsomme ulykker og være årsag til brande, men trods den store risiko bliver der mange gange hvert år både udført og annonceret for ulovligt el-arbejde herhjemme. Det viser tal fra Sikkerhedsstyrelsen, som Gjensidige og NRGi har fået udleveret.

Hvert år er fejlagtige og ulovlige elinstallationer skyld i brande i danske hjem, og derfor er det enormt vigtigt, at elinstallationer bliver lavet af professionelle og autoriserede elektrikere.  

Men selvom de ulovlige elinstallationer kan få voldsomme konsekvenser som både ulykker og brande, så vælger et stort antal håndværkerfirmaer hvert år både at udføre og annoncere for arbejde, selvom de ikke har autorisation og tilladelse til at udføre det.  

Det viser tal fra Sikkerhedsstyrelsen, som Gjensidige og NRGi har fået udleveret.  

Sidste år modtog Sikkerhedsstyrelsen 26 anmeldelser om uautoriseret arbejde med elinstallationer, mens der var 50 sager om ulovlig annoncering for el-arbejde uden den påkrævede autorisation.  

Af dem blev henholdsvis 10 og 14 sager overdraget til politiet.  

Og selvom de tal ligger rimelig stabilt i forhold til året forinden, så sker det formentlig i et væsentligt større omfang, da der kun er tale om sager, der rent faktisk blev meldt til Sikkerhedsstyrelsen, lyder det fra Kenneth Burkal, der er servicechef i elinstallatørvirksomheden ELCON, der er en del af NRGi-koncernen. 

“Langt de fleste elektrikere er dygtige og ordentlige, og de få brodne kar er ikke kun med til at give branchen et dårligt ry, de risikerer også at være skyld i deciderede livsfarlige situationer,” siger Kenneth Burkal, der i samme ombæring opfordrer til, at man selv undersøger, hvorvidt en elektriker rent faktisk er autoriseret via Sikkerhedsstyrelsens autorisationsregister. 

Det er dog ikke kun elektrikere, der optræder i Sikkerhedsstyrelsens oversigt over anmeldelser for manglende autorisation og ulovlig annoncering.  

Det samme gør sig gældende for gas- og vvs-arbejde.  

Her er der alene indenfor ulovlig annoncering af vvs-arbejde sket mere end en fordobling i 2023 i forhold til året forinden, hvor antallet af sager er gået fra 26 til 54.  

Af dem blev 12 sager overdraget til politiet.  

Og ligesom med ulovligt el-arbejde, så kan uautoriseret vvs-arbejde også få alvorlige konsekvenser, lyder advarslen fra Lene Rasmussen, der er skadedirektør i Gjensidige.  

“Fejlagtige vvs-installationer kan føre til fugtskader, der både kan give udfordringer med helbredet og samtidig gøre så store skader på boligen, at det vil koste store beløb at udbedre. Der er en grund til, at det kræver en autorisation at udføre VVS-arbejde, og vi kan kun opfordre alle til at benytte sig af autoriserede håndværkere.”  

*Sikkerhedsstyrelsen har den 29. februar rettet henvendelse til Gjensidige, da de ved en fornyet gennemgang af deres data er blevet opmærksomme på, at deres oplysninger i første omgang ikke var korrekte, og at oplysningerne i stedet ser ud som nedenfor. 

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Gjensidige er et ledende nordisk skadeforsikringsselskab, som er noteret på Oslo Børs. Vi har ca. 4.200 medarbejdere og tilbyder skadeforsikring i Norge, Danmark, Sverige og Baltikum. I Norge tilbydes også pension og opsparing. Driftsindtægterne var 34 mia. NOK i 2022, mens forvaltningskapitalen udgjorde 135 mia. NOK. 

Følg pressemeddelelser fra Gjensidige

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Gjensidige

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye