Naturen opfører sig underligt, og forskerne forstår ikke hvorfor
På enge og overdrev rundt omkring i Danmark siger både økologisk teori og erfaring, at planterne burde sætte tungere frø. Men de gør det modsatte.

Når enge og overdrev med græs får lov at passe sig selv uden indblanding fra mennesker og græssende dyr, begynder naturen langsomt at ændre sig.
Ukrudtsplanter har det godt, når der er mange forstyrrelser, som eksempelvis køer og får der græsser og fritlægger bar jord. Men hvis der ikke er forstyrrelser, får ukrudtet det sværere, og i stedet går andre planter frem. Konkurrencen om sollyset og den gode jord stiger.
Teoretisk, når konkurrencen mellem planterne øges, vil det være en fordel for planterne at sætte tunge frø og producere store, tynde blade. Men virkeligheden følger ikke teorien. I hvert fald ikke i den danske natur – og det undrer Christian Frølund Damgaard, professor ved Institut for Ecoscience, der står bag de nye resultater.
- De tunge frø giver en konkurrencemæssig fordel i miljøer, hvor kampen om ressourcerne er stor. Tunge frø har nemlig en stor madpakke med og kan overleve at blive udskygget i en periode. Lette frø vil derimod hurtigere gå til grunde.
- På samme måde vil tynde blade have en konkurrencemæssig fordel, fordi planterne uden de store omkostninger kan erstatte gamle blade med nye. Nye blade, der er placeret bedre i forhold til sollyset.
Men når Christian Frølund Damgaard kigger på data fra naturen, er det dog slet ikke det, tallene viser.
- Når konkurrencen stiger på disse områder, burde frøstørrelsen stige og bladene blive tyndere. Men det modsatte sker – og det har jeg simpelthen ikke en forklaring på, siger han.

Undersøgt 236 danske naturområder
Selvom Christian Frølund Damgaard egentlig er biolog, arbejder han i dag mest med statistik og store datasæt. Og det var netop også, hvad han gjorde, da han opdagede, at naturen ikke opfører sig som lærebøgerne forudser.
Ved at kombinere data fra 8859 prøver indsamlet på 236 forskellige enge og overdrev i Danmark kunne han se klare tendenser: Der bliver færre ukrudtsplanter, men også færre planter med store frøstørrelser og tynde blade.
- Ukrudtsarterne går tilbage. Det kan hænge sammen med, at der sker mindre græsning på områderne. Men så burde de planter, der sætter tunge frø, gå frem. Det gør de ikke. Desuden går de planter, der sætter tynde blade, heller ikke frem, selvom det burde være konsekvensen
- Det er et mysterium. Der er et eller andet på spil her, vi simpelthen ikke forstår.
Bliver klogere af at stikke en pind i jorden |
|
Den store mængde data, der er brugt i undersøgelsen her, stammer fra NOVANA-rapporterne. NOVANA er en forkortelse for Det Nationale Program for Overvågning af Vandmiljøet og Naturen. Hvert år udgiver Miljøstyrelsen en NOVANA-rapport, som gør status over, hvordan naturen har det i Danmark. Rapporten bygger på mere end 250.000 konkrete indsamlinger af data på mere end 35.000 stationer fordelt rundt omkring i landet. Nogle af stederne bliver der indsamlet prøver 24 gange om året, mens andre steder kun bliver besøgt én gang hvert femte år. De data fra rapporterne, som Christian Frølund Damgaard har brugt, er dækningsdata som er indsamlet ved hjælp af pinpoint-metoden. Den går ud på, at en forsker stikker en pind ned i vegetationen og registrerer de arter, der rammer pinden. Det gentages en række steder i området for at få et repræsentativt udsnit af de planter, der vokser der.
Kilder: Miljøstyrelsen og Christian Frølund Damgaard |
Økosystemerne er meget svære at forstå
Det lyder måske underligt, at en forsker har svært ved at forklare, hvad der foregår. Men faktisk er det et udtryk for, hvor kompleks naturen i virkeligheden er, forklarer Christian Frølund Damgaard.
- Der er meget omkring økosystemerne, vi ikke forstår. Det er super komplekst. Naturen ser ud til at ændre sig ganske langsomt, og det kan der være mange grunde til.
Hvorfor naturen ændrer sig og opfører sig stik imod, hvad teorien ellers forudser, tør Christian Frølund Damgaard ikke komme med én forklaring på.
- Der kan være mange forskellige årsager. Klimaet ændrer sig. Vi får mere nedbør. Antallet af økologiske nicher øges. Områderne bliver måske græsset mindre og får tilført mindre kvælstof end tidligere. Det bidrager alt sammen til, at sammensætningen af arter ændrer sig.
- Desuden kan vi godt finde en forklaring på, hvorfor planterne opfører sig, som de gør. Det kræver, at vi laver nogle manipulerede forsøg, hvori vi kan undersøge forskellige mulige forklaringer på naturens opførsel, slutter han.
Bag om forskningen |
|
Studietype:
Ekstern finansiering:
Interessekonflikt:
Link til videnskabelige artikler: Historien her bygger på resultaterne fra tre videnskabelige artikler: |
Kontakter
Christian Frølund DamgaardProfessor ved Institut for Ecoscience - Terrestrisk Økologi
Tlf:+45 30 18 31 53cfd@ecos.au.dkJeppe Kyhne KnudsenJournalist og videnskabsformidler Faculty of Technical Sciences
Tlf:93508148jkk@au.dkLinks
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Kan man bage en kage uden æg? Det undersøger forskere og virksomheder nu i et projektsamarbejde28.11.2025 12:20:06 CET | Nyhed
Et nyt projekt støttet af Innovationsfonden undersøger, hvordan planteproteiner kan erstatte æg i visse af vores fødevarer – uden at gå på kompromis med hverken smag, konsistens eller bæredygtighed.
Fra hestepige til førende forsker i hesteadfærd: "Vi skal tænke mere over, hvad hesten selv ville vælge”27.11.2025 13:23:08 CET | Pressemeddelelse
Janne Winther Christensen er netop udnævnt til professor i Equine Welfare ved Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab på AU Viborg. Som en af verdens førende forskere i hesteadfærd og æresmedlem af International Society for Equitation Science har hun ydet banebrydende arbejde for at forstå hesten på dens egne præmisser. Og hendes budskab er enkelt: Det vigtigste, vi kan give en hest, er andre heste.
AU FOOD søger ny sekretariatsleder: Bliv en nøgleperson i fremtidens fødevareforskning26.11.2025 10:00:58 CET | Pressemeddelelse
Institut for Fødevarer ved Aarhus Universitet (AU FOOD) søger en engageret og erfaren sekretariatsleder, der vil spille en central rolle i at understøtte forskning og innovation i verdensklasse.
Ny teknologi: Kan vi leve af luftsteg og vindfrikadeller?21.11.2025 12:05:11 CET | Pressemeddelelse
På AU Viborg er forskere nu klar til at teste en teknologi, der kan forvandle CO₂ og brint til protein. Perspektiverne er at kunne hjælpe med at brødføde en voksende global befolkning helt uden ny landbrugsjord. I dag åbner pilotanlægget, der skal bringe teknologien tættere på dit middagsbord.
Forskere undersøger nye løsninger på kvælstofforurening.20.11.2025 14:36:17 CET | Pressemeddelelse
Det hele begyndte med en uformel samtale ved kaffemaskinen mellem professor Davide Cammarano og lektor Eusun Han fra Aarhus Universitet. To forskere hvis ekspertiser normalt ikke mødes i samme projekter. Præcisionslandbrug og rodforskning hører ofte til i hver sin verden. Men mens de talte sammen, gik det op for dem, at de måske kunne være med til at løse en af de største udfordringer i dansk landbrug: forurening af grundvand som følge af kvælstofudvaskning.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum