Københavns Kommune udvider indsatsen for at komme psykisk mistrivsel til livs
Københavns kommune udvider nu indsatsen mod psykisk mistrivsel i folkeskolen. I de seneste tre år har programmet ”Mind My Mind” vist stor effekt i Brønshøj og Vanløse. Derfor bliver indsatsen nu udvidet til at dække hele kommunen.
Når Mind My Mind-programmet fra starten af 2024 bliver udvidet til hele København, så bliver der mulighed for at lave forløb for op mod 100 unge med psykisk mistrivsel om året.
Det vækker glæde hos en familie, der allerede har været igennem et Mind My Mind-forløb, mens det har været udbudt i området Brønshøj-Vanløse.
- Jeg synes virkelig, det er godt, at endnu flere familier nu kan få hjælp, hvis de ligesom os ikke ved, hvordan de skal løse eller tackle udfordringer i deres hverdag. De fortjener også at få en ny og bedre måde at gribe hverdagen an på. Forløbet har givet mig et nyt perspektiv på, hvordan jeg gør min families hverdag nemmere. Vi har fået gode redskaber til at forstå hinanden, så vi undgår de mange misforståelser, vi havde førhen, fortæller en forælder, der gerne vil være anonym.
Mind My Mind er målrettet til børn og unge i alderen fra seks til 16 år, der oplever psykisk mistrivsel. Forløbene består af ni til 13 sessioner over en periode på 18 uger.
Flere københavnske børn i Brønshøj og Vanløse har allerede været gennem et forløb med stor succes. For tre år siden fik Københavns Kommune satspuljemidler til at prøve programmet af i en afgrænset del af byen.
I Brønshøj og Vanløse blev PPR-psykologer efteruddannet i Mind My Mind. De har hidtil lavet flere forløb med god effekt. Derfor er man glade for, at programmet nu bliver indført i resten af byen.
- Det har efter min mening været en stor succes. Vi får lov til at hjælpe nogle unge mennesker og nogle børn, inden problemerne vokser sig store. Det har været en hjælp at fange udfordringer i opløbet hos børnene. Derfor er det fedt, at Mind My Mind nu kan fortsætte og samtidig bliver udvidet til hele byen, så der er flere børn, der får glæde af det her tilbud, fortæller Christina Duschek, leder af PPR-psykologerne i Brønshøj-Vanløse, der samtidig kalder det meget værdifuldt, at Mind My Mind er et forbyggende tilbud, hvor man kan henvende sig uden, at man skal visiteres.
Ifølge Christina Duschek så sikrer det en helhedsorienteret indsats omkring barnet, familien og skolen, at arbejdet med Mind My Mind er forankret hos PPR-psykologerne.
Tilbud med dokumenteret effekt
I løbet af efteråret er flere af kommunens psykologer blevet uddannet, så de er i stand til at lave Mind My Mind-forløb i resten af byen.
- Det er vigtigt, at børn og unge hurtigt og nemt kan få adgang til den hjælp, de har behov for. Mind My Mind er et forløb med dokumenteret effekt, der allerede har gjort stor gavn i Brønshøj-Vanløse. Derfor er jeg glad for, at vi nu kan udvide tilbuddet, så endnu flere kan få hjælp, inden deres udfordringer vokser sig større, fortæller børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager (K).
Mind My Mind kommer til at indgå i det faste tilbud til børn med psykisk mistrivsel i alle landets kommuner. Det skal udbredes som en konsekvens af tiårsplanen for psykiatrien, der er vedtaget på Christiansborg. Men allerede nu bliver det tilgængeligt for børn, der går i skole i København.
Psykiatrifonden er glad for, at Københavns Kommune allerede nu gør tilbuddet tilgængeligt for alle børn i målgruppen.
- Stadig flere børn og unge lider under psykisk mistrivsel. Det skal vi gøre noget ved sammen, og en del af løsningen er et ensartet, kommunalt tilbud om forebyggelse og lettere behandling. Et tilbud, der kunne ligge dør om dør med skoletandplejen. Det skal være lige så let og naturligt for børn og unge at få effektiv og tidlig hjælp, hvis de har ondt i psyken, som hvis de har ondt i en tand. Samtidig skal tilbuddet være let at implementere – det er Mind My Mind, siger Psykiatrifondens direktør Marianne Skjold.
Psykiatrifonden har udviklet Mind My Mind sammen med tre regioner og fire kommuner, og forløbet har haft en dokumenteret effekt. Det viste et stort lodtrækningsforsøg (RCT), hvor 396 børn og unge i fire forskellige kommuner blev tilfældigt fordelt til enten at modtage et Mind My Mind-forløb eller det kommunen ellers havde at tilbyde. Forskningsresultaterne blev udgivet i det prestigefyldte tidsskrift Jama Psychiatry, og artiklen beskriver adskillige positive resultater for Mind My Mind-interventionen.
Fakta:
- Behandlingsprogrammet er et 13 uger langt individuelt træningsforløb varetaget af kommunens specialuddannede PPR-psykologer.
- Målgruppen er børn mellem seks og 16 år, som har symptomer på angst, depression eller adfærdsvanskeligheder. Behandlingen tilpasses barnets alder og behov.
- Forældre kan selv henvende sig til PPR-enheden, hvis de vil vide, om programmet er relevant for deres barn.
- PPR-psykologerne kan også visitere børn til behandling i gruppeforløb som fx Chilled og Cool Kids.
- Effekten af behandlingen er undersøgt i et forskningsprogram i blandt andet Region Hovedstaden i 2017-19.
Nøgleord
Kontakter
PressetelefonenBørne- og Ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune
Tlf:29 45 40 73Følg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Børne- og Ungdomsforvaltningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Børne- og Ungdomsforvaltningen
Højt fagligt niveau i Københavns trækker landsgennemsnittet op ved folkeskolens afgangseksamen11.10.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den københavnske folkeskole fortsætter med at trække landsgennemsnittet op. Det viser tal fra de landsdækkende resultater for folkeskolens afgangseksaminer i 2024.
Børne- og Ungdomstandplejen i København sætter ind mod et stigende antal nikotinskader blandt unge26.9.2024 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Selvom den generelle tandsundhed blandt børn og unge er stigende i København, så stiger antallet af nikotinskader. Det får nu tandplejen til at sætte ind.
Københavns Kommune har fået en ny samlet strategi for at komme mistrivsel blandt børn og unge til livs22.8.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Langt de fleste børn og unge i København trives og er en del af et børnefællesskab, men for nogle børn er hverdagen svær, og de oplever forskellig grad af mistrivsel. Fire forvaltninger er gået sammen om en ny samlet strategi, der skal sikre, at alle børn og unge i byen trives, lærer og udvikler sig.
Sang og kor skal øge trivsel blandt elever25.6.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
To gange om ugen har 0.-3. årgang på Vesterbro Ny Skole kor på skoleskemaet. Når eleverne synger, handler det ikke om, hvordan deres sang lyder, men om, hvordan de har det, når de synger sammen. Klassekorene er en del af trivselsprojektet Alle Kan Synge, hvor der undervises med en særlig udviklet trivselspædagogik, der skal styrke klassens fællesskab og elevernes trivsel.
Borgmester kommer Regeringen i forkøbet i kamp mod Techgiganter24.6.2024 12:16:18 CEST | Pressemeddelelse
Regeringens nye alliance mod techgiganterne og børns uendelighedscroll på sociale medier bliver præsenteret på Lundehusskolen i København. Børne- og Ungdomsborgmester Jakob Næsager (K) mener, at børns digitale dannelse er vigtigere end nogensinde før, og er derfor sammen med Københavns Fælles Elevråd og Københavns Ungeråd kommet regeringen i forkøbet og har sendt en række opmærksomhedspunkter, der skal inspirere skolerne til at tage en debat om, hvordan man forholder sig til det digitale.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum