Arbejdstilsynet

31 omkom i 2023, mens de var på arbejde

Del

Antallet af arbejdsrelaterede dødsulykker er på det laveste niveau siden 2018 og er markant lavere i forhold til sidste år.

Landbruget er den branche med flest dødsulykker i 2023. Arbejdstilsynet sætter flere indsatser i gang for at komme de mange ulykker til livs.
Landbruget er den branche med flest dødsulykker i 2023. Arbejdstilsynet sætter flere indsatser i gang for at komme de mange ulykker til livs. FOTO: Lars Krogsgaard for Arbejdstilsynet Billedet er til fri afbenyttelse, sålænge det bruges i forbindelse med pressemddelelsen om dødsulykker i 2023

Der var 31 arbejdsrelaterede dødsulykker i 2023, viser en opgørelse fra Arbejdstilsynet. Derudover er der en dødsulykke, hvor det endnu ikke er færdigvurderet, om ulykken skete i forbindelse med arbejdet – dermed lander antallet af dødsulykker i 2023 på et markant lavere niveau end i 2022, hvor 43 personer døde på arbejdet.

Tre brancher topper årets ulykkesstatistik over arbejdsrelaterede dødsulykker. Det drejer sig om Landbrug, skovbrug og fiskeri, hvor der var seks dødsulykker i det forgangne år. Bygge- og anlægsbranchen havde fire dødsulykker og Vejgodsbranchen tre dødsulykker i 2023.

De tre branchegrupper er kendetegnet ved, at de i en årrække har været at finde blandt de tre øverste brancher i forhold til dødsulykker Derfor besluttede arbejdsmiljøforligskredsen tilbage i sommer, at Arbejdstilsynet i år og de næste to år skal gennemføre en helhedsindsats mod arbejdsulykker med et særligt fokus på de tre brancher. I 2024 er fokus i helhedsindsatsen på branchegruppen Landbrug, skovbrug og fiskeri.

Derudover er der netop blevet nedsat en ekspertgruppe, der i år og de næste to år skal analysere og samle ny viden om forskellige emner, som kan være med til at forebygge alvorlige arbejdsulykker. I 2024 bliver der sat fokus på ulykker ved arbejde med maskiner i

landbruget.

”Med de nye initiativer har Arbejdstilsynet særligt fokus på de brancher, hvor der sker flest dødsulykker. Vi er optaget af, at indsatserne mod arbejdsulykker får en positiv effekt på at nedbringe arbejdsulykkerne i branchegruppen og derfor arbejder vi bl.a. sammen med de centrale aktører i branchegruppen," siger souschef for ulykker og erhvervssygdomme, Lars Uldall Beck.

I de to andre branchegrupper vil Arbejdstilsynet fortsætte sit fokus på ulykkesforebyggelse. I Transport af gods har Arbejdstilsynet i 2023 gennemført aktionsdage som supplement til de almindelige tilsyn, og aktionsdagene vil blive videreført i 2024. Også i Bygge- og anlægsbranchen prioriterer Arbejdstilsynet fortsat forebyggelse af ulykkesrisici med uanmeldte tilsyn med byggepladser, hvor alle virksomheder på pladsen bliver gennemgået og får afdækket eventuelle arbejdsmiljøproblemer. Arbejdstilsynet vil også have et særligt fokus på ulykkesforebyggelse på store infrastruktur- og byggeprojekter.

Kontakter

Billeder

Landbruget er den branche med flest dødsulykker i 2023. Arbejdstilsynet sætter flere indsatser i gang for at komme de mange ulykker til livs.
Landbruget er den branche med flest dødsulykker i 2023. Arbejdstilsynet sætter flere indsatser i gang for at komme de mange ulykker til livs.
Download

Følg pressemeddelelser fra Arbejdstilsynet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Arbejdstilsynet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye