Når Sirenerne Kalder - Teater Fluks sætter fokus på demens for unge pårørende

Del

Teater Fluks undersøger og afdækker tilstande som demens kan fremkalde. Hos de ramte, såvel som hos de pårørende. Når Sirenerne Kalder er sidste del i Teater Fluks’ demenstrilogi.

Gorm Branderup

Til marts 2024 vil publikum i Aarhus have mulighed for komme med på en poetisk rejse og få en dybere forståelse af sygdommen demens, der rammer op mod 8000 mennesker i Danmark hvert år. 

Når Sirenerne Kalder – er en inddragende og sensorisk teaterinstallation om demens, inspireret af Odysseen.

Med Når Sirenerne Kalder undersøger og iscenesætter Teater Fluks de kropslige og æstetiske erfaringer, som demensen kan fremkalde - hos de ramte, såvel som hos de pårørende. Teater Fluks skaber nye poetiske, æstetiske og følelsesmæssige forbindelser til et emne, som mange steder stadig er tabu.

- Vi har efterhånden arbejdet med demens i mange år. Det er stadig et mysterium. Fyldt med ubekendte parametre. Og netop derfor er det vigtigt for os fortsat at undersøge, belyse og formidle fænomenet kunstnerisk. Der er heldigvis meget mindre tabu nu, end da vi startede, men vi oplever fortsat, at der er en mangel på kunstneriske tilbud til de unge, der også er pårørende. Det vil vi ændre med denne forestilling - i samspil med unge pårørende og sundhedsfagligt personale. Sara Fink Søndergaard, kunstnerisk co-leder Teater Fluks

Oldgræsk mytisk fortælling som ramme om mytisk sygdom

Når Sirenerne Kalder udfolder sig i en sensorisk montageform der kombinerer inddragelse, livemusik og fortællinger om demens med tekstbidder fra den oldgræske fortælling Odysseen. 

Publikum kommer med på en performativ rejse: Fra det frådende hav i midten af rummet og ud til forskellige installatoriske øer, der hver bearbejder nogle af de kropslige og æstetiske erfaringer som demensen giver. Samtidig knyttes de op på elementer af Odysseus rejse. Her møder publikum kykloper, sirener, halvguder og sendebude. Selv Odysseus og Penelope træder frem.

I Homers uomgængelige epos optræder den første skriftlige repræsentation af demens formentlig; nemlig hos Odysseus’ far Läertes. 

- Takket være valget af Odysseen som narrativ ramme får vi en unik mulighed for at trække på en af de ældste fortællinger i den vestlige kulturhistorie. Vi får belyst en lang række menneskelige udfordringer – tab af sanser, tab af fornuften, tab af liv – i et inspirerende mytologisk univers. Et univers, der ligesom demens rummer meget mere end hvad der umiddelbart træder frem. Rasmus M.L SKov, kunstnerisk co-leder, Teater Fluks

Forestilling udvikles i samarbejde og på tværs

Med udgangspunkt i det græske epos udvikler Teater Fluks forestillingen i samspil med pårørende til demente, demensramte og sundhedsfagligt personale. Dette sker blandt andet gennem tværsektorielt samarbejde med Aarhus Kommune hos Sundhed og Omsorg og Kultur og Borgerservice.

- Demens kan ramme os alle og det er en sygdom, som fylder mere og mere i vores samfund. Op mod 96.000 danskere er ramt, og mange flere er berørt. Teater Fluks’ kommende forestilling Når Sirenerne Kalder er med til at understrege, at vi skal blive ved med at tale om demens. Jeg hæfter mig særligt ved, at målgruppen for denne forestilling er de unge og unge voksne (16+) – det er en pårørendegruppe, ofte bliver overset, når sygdommen rammer. Jeg håber, at forestillingen kan være en samtaleåbner, der kan skabe en ramme, hvor såvel de unge – som alle vi andre - kan føle sig trygge i at tale om deres oplevelser med sygdommen, siger rådmand for Sundhed og Omsorg, Christian Budde 

- I teatrets magiske lys udfolder kulturen sit mægtige værk. I dette skær bevæger vi os ikke kun gennem karakterers liv, men også gennem sjæle, der står over for demens. Teatret er ikke blot en scene; det er et kraftfuldt redskab til at belyse demensens kompleksitet og åbne dialogen om emnet. Lad os på teatrets scene finde empati, forståelse og håb, der kan forme en fremtid, hvor demens ikke er et tabu, men en udfordring, vi møder sammen,  siger rådmand for Kultur og Borgerservice, Rabih Azad-Ahmad

Dertil har teatret indgået et samarbejde med forskerne Jens Peter Jensen og Janne Brammer (Aarhus Universitet), som gennem interviews med udvalgte grupper af publikum og observationer vil undersøge kunstens stemme i et sundhedsperspektiv.

- Hvad kan kunsten – hvad gør den ved os – og hvad gør vi selv, når vi er tæt på kunsten – i forhold til sundhed? Her i forhold til den allestedsværende og allestedsoplevede demens. Vores undersøgelsesperspektiv er: Hvordan opleves livet med demens – af hvem? Teater Fluks sætter scenen til adskillige undersøgelsesperspektiver gennem deres samarbejdspartnere og publikum, dvs. unge pårørende, uddannelsessøgende, biblioteker og andre kultur- og formidlingsinstitutioner, foreninger, sundhedsprofessionelle, forvaltninger – og teatret selv, siger Janne Brammer Damsgaard, ekstern lektor, Phd. Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet.

Udviklingen af Når Sirenerne Kalder er støttet af: Aarhus Kommunes Kulturudviklingspulje, Klub KoSa og Statens Kunstfond.

Kontakt:
For mere information kontakt administrativ leder Michelle Bach på michelle@teaterfluks.dk eller på 20218313

Fakta:
Premiere: Torsdag d. 14. marts kl. 19.30
Sidste spilledag: fredag d. 23. marts
Varighed: 90 minutter

Spillested: Sydhavnen - Jægergaardsgade 154, 8000 Aarhus C

Læs mere og køb billet www.teaterfluks.dk

Målgruppe:
Når Sirenerne Kalder er for alle unge og voksne fra 16 år og op. Forestillingen er særdeles relevant for sundhedsfaglige studerende og professionelle. Alle skole/uddannelsesforestillinger afsluttes med en efterbearbejdning, som vil være med til at udvide og forankre oplevelsen og den efterfølgende refleksion.

Der er mulighed for at købe skoleforestillinger i dagstimerne for gymnasieklasser og uddannelser indenfor sundhed- og omsorgssektoren. Der er mulighed for 50% i refusion. For mere information kontakt venligst administrativ leder, Michelle Bach på michelle@teaterfluks.dk 

Når Sirenerne Kalder er tredje og sidste del af Teater Fluks’ demenstrilogi. De tidligere anmelderroste forestillinger om demens er: CTRL+ALT+DEMENS (2017) og VÆK (2020), samt lydinstallationen EN STILLE STRØM AF TID.



Nøgleord

Kontakter

Billeder

Gorm Branderup
Download
Gorm Branderup
Download
Gorm Branderup
Download
Gorm Branderup
Download
udvikling af forestilling om demens og paneldebat om kunstens muligheder i sundhedsarbejdet
Download
Gorm Branderup, Sandahls Grafik
Download
Gorm Branderup, Sandahls Grafik
Download
Sandahls Grafik
Download
Gorm Branderup
Download

Links

Om Teater Fluks

TEATER FLUKS er et selvproducerende performanceteater, forankret på Sydhavnen i Aarhus. I en unik gammel industribygning har vi etableret det tværkunstneriske værksted PerformanceAtelier Fluks.

Teater Fluks blev grundlagt i 2011 af Sara Fink Søndergaard og Rasmus M. L. Skov, der sammen producerer originale og intime værker. Drevet af resonans, research og relevans kombinerer vi teater, performance, installationer og lyd.

Følg pressemeddelelser fra Teater Fluks

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Teater Fluks

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye