Teknologisk Institut

DILAPRO: Softwareprojekt skal revolutionere 3D-print

Del

DILAPRO er navnet på et nyt projekt, der har til formål at udvikle software, der skal ændre måden, som vi planlægger, fremstiller og certificerer krævende 3D-printede produkter på.

Foto: Teknologisk Institut

Teknologisk Institut er koordinator på det treårige udviklingsprojekt, som skal udføres i samarbejde med 11 danske og europæiske partnere. Software-projektet har særligt fokus på fremstilling af krævende komponenter, som skal produceres og bruges on location, hvor man fysisk ikke kan sende dele til test eller afvente en ekstern certificering. 

- Med sin kombination af kvalitetskontrol, effektivitet og bæredygtighed bliver DILAPRO et stort skridt fremad for 3D-print, som også gør det muligt at skabe pålidelige produkter hurtigere og med mindre klimaaftryk, siger Christina Moeslund Zeuthen, projektleder på Teknologisk Institut.

Kvalitet, klimaaftryk og pris Det nye system vil bestå af to dele: DILAFACT og DILACERT. Sammen skal de kvalitetssikre og optimere laserbaseret 3D-print, samt sikre hurtigere implementering.

DILAFACT skaber en digital tvilling af det fremstillede produkt. Det betyder, at man vil kunne overvåge, hvad der sker med materialet under fremstillingen. Det fungerer som en løbende kvalitetskontrol. Sker der f.eks. en fejl tidligt i processen, er det fordelagtigt at kunne spotte den med det samme, stoppe produktionen og dermed minimere ressourcespild.

- Desuden skal DILAFACT hjælpe med planlægningsprocessen, fortæller Christina Moeslund Zeuthen, og tilføjer:

 - Softwaren vil tillade brugeren at justere parametre eller ændre fremstillingsmetode og på det grundlag forudsige, hvordan ændringerne vil påvirke det færdige produkt. Det vil også hjælpe med at bestemme den ideelle balance mellem kvalitet, klimaaftryk og pris.

Kortere vej til markedet
DILACERT-softwaren kan certificere det printede produkt – mens det fremstilles. Det betyder, at man i realiteten vil reducere tiden, før produktet kan komme i brug eller på markedet med uger eller måneder. Man vil kunne certificere on location, hvilket er særligt nyttigt, hvis man har akut behov for en pålidelig løsning og langt til en ekstern certificering. Det kunne f.eks. være en beskadiget maskinpart på en boreplatform eller på en militær operation.    


Om DILAPRO
DILAPRO er en sammentrækning af ’DIgital LAser PROduction’. Projektet er støttet af Horizon Europe og løber fra den 1. januar 2024 og tre år frem.

Partnerne i projektet er: Teknologisk Institut, DTU, Welltec, Dublin City University, CRM Group, EWF, Fieldmade AS, Prima Additive, PEPITe, AM Entreprenur og IMDEA Materials Institute.

Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or Horizon Europe. Neither the European Union nor the granting authority can be held responsible for them.

Nøgleord

Kontakter

Projektleder Christina Moeslund Zeuthen, Teknologisk Institut, mobil: 7220 2554, mail: cze@teknologisk.dk

Billeder

Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.

Læs mere om Instituttet.

Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen. Se kontaktinfo her: www.teknologisk.dk/presse 

Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.

Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye