Stor Christiansborg-konference: Bandekriminalitet knækkes med øget forebyggelse
Rockere og bander står bag drab, vold og narkohandel, og de seneste års strafskærpelser har langt fra løst problemerne. Derfor skal der satses meget mere på forebyggelse i bl.a. kommuner og foreninger. Det Kriminalpræventive Råd samler i dag justitsministeren, retsordførere, borgmestre, politiet og eksperter til en konference om, hvordan rocker- og bandekriminalitet forebygges mest effektivt, så færre unge ender i kriminelle miljøer.
Omkring 1.300 personer er medlem af en rocker- eller bandegruppering i Danmark. Rockere og bander står bag alvorlig organiseret kriminalitet, bl.a. narkotikahandel, økonomisk kriminalitet, drab, pengeafpresning og skyderier på åben gade, der skaber utryghed. Det Kriminalpræventive Råd afholder i dag en konference på Christiansborg, om, hvordan vi mest effektivt forebygger rocker- og bandekriminalitet. Politiet vil give et aktuelt billede af kriminaliteten, og der vil blive delt erfaringer fra kommunerne om, hvordan de arbejder med kriminalitetsforebyggelse blandt børn og unge. Og der er brug for mere forebyggelse, lyder det fra justitsminister Peter Hummelgaard:
- Det er vigtigt, at vi fortsætter med at presse banderne. Det gør vi blandt andet med hårdere straffe og markant mere forebyggelse, så børn og unge ikke lokkes ind i bandernes mørke. Derfor vil regeringen sammen med et bredt flertal af Folketingets partier nedsætte en kriminalitetsforebyggelseskommission. Kommissionen skal gøre os klogere på, hvilke tiltag der virker bedst og komme med forslag til, hvordan vi styrker forebyggelsen på tværs af myndigheder. Både de hårde og de bløde redskaber skal i brug mod banderne, siger justitsminister Peter Hummelgaard.
Forebyggelse af rocker- og bandekriminalitet er en opgave, der skal løses i fællesskab. Der er brug for en indsats på tværs af myndigheder, civilsamfund og sektorer, hvis vi vil undgå, at børn og unge ender i rocker- og bandemiljøet, påpeger Det Kriminalpræventive Råds formand Erik Christensen:
- Det er mest effektivt at sætte ind tidligt, så vi undgår, at børn og unge ender i bandernes kløer, for hvis de først er blevet hårdkogte kriminelle, er opgaven langt sværere. Vi skal fx sørge for, at kriminalitetstruede børn og unge tager del i positive fællesskaber, fx i en fodboldklub, så vi undgår, at de bliver del af et kriminelt miljø, siger Erik Christensen.
På konferencen vil flere kommuner, fra Esbjerg til København, fortælle, hvordan de lokalt arbejder med at forebygge bande- og ungdomskriminalitet. Kommunerne spiller en vigtig rolle, og en styrket bekæmpelse af bandekriminalitet kræver, at der investeres mere i forebyggelse, bl.a. på socialområdet.
- Mange kommuner arbejder målrettet med at gribe kriminalitetstruede børn og unge, og det er vigtigt, at vi bygger videre på de gode erfaringer. Lige nu oplever kommunerne et stigende udgiftspres, og dermed er der behov for at starte en samtale om, hvordan stat og kommuner kan sikre de rette rammer og ressourcer til at forebygge bandekriminalitet, siger Erik Christensen.
FAKTA OM KONFERENCEN
Konferencen ’Sammen om forebyggelse af rocker- og bandekriminalitet i Danmark’ afholdes på Christiansborg den 7. februar 2024. Formålet med konferencen er at få skabt de bedste rammer og betingelser for kriminalitetsforebyggelse for børn og unge. Nationale beslutningstagere, som bl.a. justitsministeren og retsordførere, borgmestre og beslutningstagere fra 21 kommuner deltager i konferencen sammen med politiet, eksperter og andre nøgleaktører på området.
FAKTA OM BANDE- OG ROCKERKRIMINALITET
Ved udgangen af juni 2023 var der 1.322 personer tilknyttet en rocker- eller bandegruppering i Danmark. Rockere og bander står bag alvorlig organiseret kriminalitet, som fx narkotikahandel, drab, vold og økonomisk kriminalitet som hvidvask og bedrageri, der er til stor skade for samfundet. Knap hver fjerde drab i Danmark sker i et kriminelt miljø, som omfatter drab relateret til organiseret kriminalitet, narkotikahandel og bandekonflikter. I første halvår af 2023 blev der registeret 13 skudepisoder med relation til rocker- og bandemiljøet. Forskning viser, at tilknytning til rocker- og bandemiljøet øger den individuelle kriminalitet med 40 %.
I november 2023 blev regeringen og flere af Folketingets partier enige om en ny bandepakke med en række initiativer. Der skal bl.a. nedsættes en forebyggelseskommission, der skal komme med forslag til at styrke det kriminalitetsforebyggende arbejde på tværs af myndigheder.
Kilder:
Justitsministeriets forskningskontor (2024): Drab i Danmark 2017-2021
Justitsministeriets Forskningskontor (2010): Rockere, bander og risikofaktorer.
Nøgleord
Kontakter
Anne-Sofie ThielDet Kriminalpræventive Råd
Tlf:+4541747380at@dkr.dkVedhæftede filer
Det Kriminalpræventive Råd
Artillerivej 55
2300 København S
45 15 36 50
http://www.dkr.dk
Det Kriminalpræventive Råd arbejder for at forebygge kriminalitet og skabe et tryggere samfund.
Følg pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd
Ny rapport: De fleste unge er trygge i nattelivet, men unge kvinder og minoriteter er utrygge20.5.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
De fleste unge fra 16 til 35 år er trygge i nattelivet, men mange unge kvinder og minoriteter føler sig utrygge. Især turen hjem fra byen vækker utryghed, og mange – særligt kvinder – udsættes for eller bekymrer sig om uønsket seksuel opmærksomhed og ubehagelige tilråb. Det viser en ny undersøgelse fra Det Kriminalpræventive Råd. Rådet opfordrer nu til målrettede indsatser, der kan sikre, at alle unge kan føle sig trygge, når de går i byen.
Ny rapport: Markant flere danskere rammes af digital svindel30.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
It-kriminaliteten vokser markant. Antallet af danskere, der oplever at blive udsat for digital svindel, er steget med næsten 100.000 på bare ét år. Flere typer af it-kriminalitet er i kraftig vækst, bl.a. misbrug af betalingskortoplysninger og snyd ved online handel. Det viser en ny undersøgelse fra Justitsministeriet, Rigspolitiet og Det Kriminalpræventive Råd. Stop op og vær kritisk, før du klikker, lyder advarslen.
Nabofællesskabet under pres: Mere end hver fjerde ønsker sig et bedre naboskab8.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Hvor mange naboer kender du navnene på? Undgår du øjenkontakt og lader som om, du har travlt på mobilen, når du møder dem? En ny undersøgelse fra Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden viser, at mere end hver fjerde oplever, at naboskabet er forringet de seneste fem år. Et svækket fællesskab kan have følger for trygheden og omfanget af indbrud. Derfor lancerer Nabohjælp nu en ny indsats, der skal bringe naboer sammen og øge trygheden.
Antallet af juleindbrud halveret på fem år9.1.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Mange huse fik lov at være i fred fra tyvene i juledagene. I 2024 blev der anmeldt 667 indbrud i juledagene mod det dobbelte for fem år siden. Det Kriminalpræventive Råd glæder sig over udviklingen og opfordrer til, at danskerne holder fast i de gode vaner, for på årsbasis er der stadig alt for mange indbrud.
Snyd tyven: Kender du de gode råd til at passe på hjemmet i juledagene?18.12.2024 07:40:03 CET | Pressemeddelelse
Indbrudstyve arbejder gerne i mørke og helst uforstyrret. Derfor er boliger ekstra udsatte for indbrud i juletiden, hvor mørket indhyller nabolag, og mange er til julearrangementer og på juleferie. Med enkle tricks kan du heldigvis snyde tyven til at tro, at der er nogen hjemme i lige netop DIT hus. Du og naboerne skal også gerne være synlige på vejen, selvom julen kalder på indendørs hygge. Sådan lyder det fra Nabohjælp, som Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden står bag.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum