Økologisk Landsforening

Danmark bevarer den økologiske førertrøje

Del

Danmark er fortsat det land i verden med den højeste økologiske markedsandel på 12 pct. Det viser en ny rapport fra forskningscenteret FiBL. Danskerne indtager samtidig en andenplads, når det handler om hvor mange penge, der bruges på økologiske fødevarer.

Den økologiske messe, Biofach, åbner den 13. februar i Nürnberg med 28 danske udstillere. Samtidig kårer FiBL-rapporten Danmark til verdensmester i økologisk forbrug.
Den økologiske messe, Biofach, åbner den 13. februar i Nürnberg med 28 danske udstillere. Samtidig kårer FiBL-rapporten Danmark til verdensmester i økologisk forbrug.

Med en markedsandel på 12 pct. ligger Danmark stadig helt i front på verdensplan, når det kommer til økologisk fødevareforbrug. Det har skabt en stærk innovationskraft hos danske økologiske virksomheder, som 27 af slagsen udstiller, når Europas store økologiske messe, Biofach, åbner i Nürnberg tirsdag den 13. februar.

Rapporten ”The World of Organic Agriculture” fra forskningscenteret FiBL, offentliggøres i forbindelse med åbningen. Den samler viden og statistik fra hele verden – og kårer igen Danmark til verdensmester i økologi baseret på salgstal fra 2022.

”Det er stærkt gået, at danskerne stadig har førertrøjen på set i lyset af energikrise og inflation. Der er ingen tvivl om, at 2022 var et udfordrende år for hele fødevaresektoren,” siger Dennis Hvam, international markedschef i Økologisk Landsforening.

”Økologien mærkede selvfølgelig også dønningerne, og salget blev påvirket, men heldigvis langt mindre end vi havde forventet. Det er især food service og de mange indsatser, som vi har gjort i en svær tid, der styrker fundamentet for en stærk økologisk position i Danmark,” siger han.

Rapporten fra FiBL viser, at salget af økologiske fødevarer i 2022 faldt med to pct. i den europæiske detailhandel. Hovedårsagerne til faldet er inflation, energikrise, krigen i Ukraine og at forsyningskæderne har været udfordret. Til gengæld har det økologiske marked i USA oplevet en fremgang og tegner sig for 43 pct. af det samlede økologiske marked.

Danmark ligger på en andenplads, når det handler om, hvor mange penge hver indbygger bruger på økologi med godt 2700 kr. Kun overgået af schweizerne, som bruger godt 3200 kr.

”De nyeste tal fra 4. kvartal 2023 peger på, at værdien på økologi er på vej frem og faktisk vækster en smule højere end generelle fødevarer. Så vi er forsigtigt optimistiske i en tid, hvor der fortsat er mange ubekendte, som kan påvirke resultatet,” siger Dennis Hvam. 

I disse dage fortsætter Økologisk Landsforening sammen med 27 danske virksomheder og organisationen Bio Aus Dänemark med at få danske økologiske fødevarer ud på eksportmarkederne og understøtte den fremgang på tre pct., som de seneste eksporttal fra 2022 viser. Ifølge rapporten fra FiBL er det USA, Tyskland og Kina, der er de førende økologiske markeder i verden og derfor også interessante for danske fødevarevirksomheder.

Rapporten ”The World of Organic Agriculture” viser, at økologien er i vækst på verdensplan. Der blev i 2022 solgt økologiske fødevarer for 135 mia. euro sammenlignet med 125 mia. euro i 2021. Også det økologiske landbrugsareal blev øget i 2022, så det nu udgør to pct. af det samlede landbrugsareal i verden.

Rapporten ”The World of Organic Agriculture – statistic and emerging trends” udgives hvert år af Das Forschungsinstitut für biologischen Landbau (FiBL) og IFOAM.

Læs mere på www.fibl.org.

Kontakter

Om Økologisk Landsforening

I Økologisk Landsforening arbejder vi for en verden, der tænker og handler økologisk – til glæde for mennesker, dyr og vores jord.

Følg pressemeddelelser fra Økologisk Landsforening

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Økologisk Landsforening

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye