Danmark bevarer den økologiske førertrøje
Danmark er fortsat det land i verden med den højeste økologiske markedsandel på 12 pct. Det viser en ny rapport fra forskningscenteret FiBL. Danskerne indtager samtidig en andenplads, når det handler om hvor mange penge, der bruges på økologiske fødevarer.

Med en markedsandel på 12 pct. ligger Danmark stadig helt i front på verdensplan, når det kommer til økologisk fødevareforbrug. Det har skabt en stærk innovationskraft hos danske økologiske virksomheder, som 27 af slagsen udstiller, når Europas store økologiske messe, Biofach, åbner i Nürnberg tirsdag den 13. februar.
Rapporten ”The World of Organic Agriculture” fra forskningscenteret FiBL, offentliggøres i forbindelse med åbningen. Den samler viden og statistik fra hele verden – og kårer igen Danmark til verdensmester i økologi baseret på salgstal fra 2022.
”Det er stærkt gået, at danskerne stadig har førertrøjen på set i lyset af energikrise og inflation. Der er ingen tvivl om, at 2022 var et udfordrende år for hele fødevaresektoren,” siger Dennis Hvam, international markedschef i Økologisk Landsforening.
”Økologien mærkede selvfølgelig også dønningerne, og salget blev påvirket, men heldigvis langt mindre end vi havde forventet. Det er især food service og de mange indsatser, som vi har gjort i en svær tid, der styrker fundamentet for en stærk økologisk position i Danmark,” siger han.
Rapporten fra FiBL viser, at salget af økologiske fødevarer i 2022 faldt med to pct. i den europæiske detailhandel. Hovedårsagerne til faldet er inflation, energikrise, krigen i Ukraine og at forsyningskæderne har været udfordret. Til gengæld har det økologiske marked i USA oplevet en fremgang og tegner sig for 43 pct. af det samlede økologiske marked.
Danmark ligger på en andenplads, når det handler om, hvor mange penge hver indbygger bruger på økologi med godt 2700 kr. Kun overgået af schweizerne, som bruger godt 3200 kr.
”De nyeste tal fra 4. kvartal 2023 peger på, at værdien på økologi er på vej frem og faktisk vækster en smule højere end generelle fødevarer. Så vi er forsigtigt optimistiske i en tid, hvor der fortsat er mange ubekendte, som kan påvirke resultatet,” siger Dennis Hvam.
I disse dage fortsætter Økologisk Landsforening sammen med 27 danske virksomheder og organisationen Bio Aus Dänemark med at få danske økologiske fødevarer ud på eksportmarkederne og understøtte den fremgang på tre pct., som de seneste eksporttal fra 2022 viser. Ifølge rapporten fra FiBL er det USA, Tyskland og Kina, der er de førende økologiske markeder i verden og derfor også interessante for danske fødevarevirksomheder.
Rapporten ”The World of Organic Agriculture” viser, at økologien er i vækst på verdensplan. Der blev i 2022 solgt økologiske fødevarer for 135 mia. euro sammenlignet med 125 mia. euro i 2021. Også det økologiske landbrugsareal blev øget i 2022, så det nu udgør to pct. af det samlede landbrugsareal i verden.
Rapporten ”The World of Organic Agriculture – statistic and emerging trends” udgives hvert år af Das Forschungsinstitut für biologischen Landbau (FiBL) og IFOAM.
Læs mere på www.fibl.org.
Kontakter
Dennis HvamØkologisk Landsforening
Tlf:22100596Tlf:22100596dhv@okologi.dkVivienne KallmeyerPressemedarbejder
Tlf:+4525429302vk@okologi.dkOm Økologisk Landsforening
I Økologisk Landsforening arbejder vi for en verden, der tænker og handler økologisk – til glæde for mennesker, dyr og vores jord.
Følg pressemeddelelser fra Økologisk Landsforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Økologisk Landsforening
110.000 forbrugere deltog i Økodag 202514.4.2025 08:51:37 CEST | Pressemeddelelse
41 økologiske gårde tiltrak i går anslået 110.000 forbrugere til Økodag. Dagen var en fest for og med de økologiske malkekøer.
Økologisk Landsforening roser aftale, der skal give mere økologi12.4.2025 07:42:01 CEST | Pressemeddelelse
Pressekommentar fra Økologisk Landsforening til politisk aftale, der trækker en del af EU's landbrugsstøtte ind i det grønne trepartsarbejde. Her øges bl.a. incitamenterne til at lægge om til økologi, og 4 % naturkravet fastholdes.
Efterspørgslen stiger – derfor ærgerligt at økoarealet bliver mindre3.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Pressekommentar til Danmarks Statistiks tal for udviklingen i det økologiske areal.
Økoprisen 2025 går til…7.3.2025 16:39:30 CET | Pressemeddelelse
Mads Frank Herskind har netop fået overrakt Økoprisen 2025 på Økologisk Landsforenings generalforsamling.
Rasmus Prehn bliver ny administrerende direktør for Økologisk Landsforening24.2.2025 10:00:56 CET | Pressemeddelelse
Den tidligere minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Rasmus Prehn er fra 1. marts ny administrerende direktør for Økologisk Landsforening. Han udtræder derfor af Folketinget.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum