Danmark forbyder tung olie som skibsbrændstof i Arktis
Miljøministeren fremsætter et lovforslag, der skal forbyde brugen og transporten af tung olie som brændstof på skibe, der sejler i Arktis. Forbuddet vil træde i kraft 1. juli 2024.
Miljøminister Magnus Heunicke fremsætter et lovforslag om et forbud mod brugen af tung olie som skibsbrændstof i Arktis. Grønland er i gang med at implementere forbuddet i det grønlandske søterritorium. Forbuddet skal dels begrænse forurening af havet ved oliespild, dels begrænse luftforurening, da tung olie sammenlignet med lettere brændstof udleder langt flere partikler, herunder såkaldt black carbon, CO2 og mere svovl.
Tung olie – også kaldet heavy fuel oil – er tyktflydende og nedbrydes langsomt. Hvis tung olie bliver lækket til havet, kan den tunge olie fanges under is og sprede sig over store afstande, og der er dermed stor risiko for forurening.
”Hvis et skib lækker tung olie, udgør det en stor risiko for havmiljøet – især i Arktis, hvor havmiljøet og de kystnære økosystemer er særligt sårbare for sådanne oliespild. Det er vanskeligt at samle tung olie op, og det kan derfor være til stor skade for dyre- og plantelivet. Derfor sætter vi en stopper for, at skibe bruger eller transporterer tung olie som skibsbrændstof, når de sejler i Arktis,” siger miljøminister Magnus Heunicke.
Det kommende forbud i Arktis følger op på FN’s søfartsorganisations forbud fra 2021 mod brug og transport af tung olie som skibsbrændstof i Arktis. Forbuddet betyder, at tung olie som udgangspunkt ikke længere kan anvendes som skibsbrændstof eller transporteres til brug som skibsbrændstof fra den 1. juli 2024 i arktiske områder.
Der er dog fastsat visse undtagelser samt en overgangsordning, der gælder nogle skibe frem til 1. juli 2029.
Samtidig med lovforslaget sendes to bekendtgørelser i høring, der også fastsætter forbuddet for danske skibe, der sejler i Arktis.
Fakta:
- Lovforslaget om forbud mod tung olie i Arktis fremsættes den 6. februar 2024 og træder i kraft den 1. juli 2024.
- Samtidig med lovforslaget sendes to bekendtgørelser i høring frem til den 5. marts 2024 og kan findes på www.hoeringsportalen.dk
Yderligere oplysninger:
Presserådgiver Malena Chandrasekaran, Miljøministeriet, tlf. 21 72 53 93.
Følg pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Ny strategi: 17 spildevandsselskaber politianmeldt for ulovlig udledning1.7.2025 10:54:49 CEST | Pressemeddelelse
Miljøstyrelsen har siden 2023 politianmeldt 17 spildevandsselskaber. Det sker som led i en skærpet tilsynsindsats, som Miljø- og Ligestillingsministeriet satte i gang med en ny strategi i 2023.
Slut med dobbeltpant i Grønland30.6.2025 11:14:20 CEST | Pressemeddelelse
Grønlandske butikker og forbrugere skal ikke længere betale både dansk og grønlandsk pant, når de køber pantmærkede drikkevarer fra Danmark.
Nu skærpes straffen for at begå naturkriminalitet27.6.2025 11:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Som en del af den nye strafreform bliver der slået hårdere ned overfor naturkriminalitet.
Regeringen vil sætte hårdt ind mod svindel med forurenet jord26.6.2025 15:19:50 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen er klar med forslag til nye initiativer, der skal sætte en stopper for snyd og fusk med forurenet jord og byggeaffald. Forslagene kommer på baggrund af et fagligt oplæg fra Miljøstyrelsen, og der lægges op til at sætte ind med øget sporbarhed, skærpet kontrol og højere bøder.
Nu bliver skibsophugning mere miljøsikkert26.6.2025 08:54:39 CEST | Pressemeddelelse
Den 26. juni træder Hongkongkonventionen i kraft. Den skal sikre, at skibsophugning i hele verden sker med bedre beskyttelse af mennesker og miljø.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum