Danmark forbyder tung olie som skibsbrændstof i Arktis

Del

Miljøministeren fremsætter et lovforslag, der skal forbyde brugen og transporten af tung olie som brændstof på skibe, der sejler i Arktis. Forbuddet vil træde i kraft 1. juli 2024.

Miljøminister Magnus Heunicke fremsætter et lovforslag om et forbud mod brugen af tung olie som skibsbrændstof i Arktis. Grønland er i gang med at implementere forbuddet i det grønlandske søterritorium. Forbuddet skal dels begrænse forurening af havet ved oliespild, dels begrænse luftforurening, da tung olie sammenlignet med lettere brændstof udleder langt flere partikler, herunder såkaldt black carbon, CO2 og mere svovl.

Tung olie – også kaldet heavy fuel oil – er tyktflydende og nedbrydes langsomt. Hvis tung olie bliver lækket til havet, kan den tunge olie fanges under is og sprede sig over store afstande, og der er dermed stor risiko for forurening.

”Hvis et skib lækker tung olie, udgør det en stor risiko for havmiljøet – især i Arktis, hvor havmiljøet og de kystnære økosystemer er særligt sårbare for sådanne oliespild. Det er vanskeligt at samle tung olie op, og det kan derfor være til stor skade for dyre- og plantelivet. Derfor sætter vi en stopper for, at skibe bruger eller transporterer tung olie som skibsbrændstof, når de sejler i Arktis,” siger miljøminister Magnus Heunicke. 

Det kommende forbud i Arktis følger op på FN’s søfartsorganisations forbud fra 2021 mod brug og transport af tung olie som skibsbrændstof i Arktis. Forbuddet betyder, at tung olie som udgangspunkt ikke længere kan anvendes som skibsbrændstof eller transporteres til brug som skibsbrændstof fra den 1. juli 2024 i arktiske områder.

Der er dog fastsat visse undtagelser samt en overgangsordning, der gælder nogle skibe frem til 1. juli 2029.

Samtidig med lovforslaget sendes to bekendtgørelser i høring, der også fastsætter forbuddet for danske skibe, der sejler i Arktis.

Fakta:

  • Lovforslaget om forbud mod tung olie i Arktis fremsættes den 6. februar 2024 og træder i kraft den 1. juli 2024.
  • Samtidig med lovforslaget sendes to bekendtgørelser i høring frem til den 5. marts 2024 og kan findes på www.hoeringsportalen.dk

Yderligere oplysninger:

Presserådgiver Malena Chandrasekaran, Miljøministeriet, tlf. 21 72 53 93.

Følg pressemeddelelser fra Miljøministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Miljøministeriet

Drikkevandsbeskyttelse: Resultater fra pilotprojekt på Fyn er klar og bekræfter effektiviteten af ny metode2.7.2024 13:42:11 CEST | Pressemeddelelse

Et pilotprojekt på Fyn har haft til formål af identificere sårbare grundvandsdannende områder. Kortlægningen har gjort brug af en ny metode og resultatet er, at der er ca. 28.300 ha sårbare grundvandsdannende områder på Fyn. Den viden kan nu danne grundlag for indsatsen for at beskytte drikkevandet. Samtidig vil den nye kortlægningsmetode danne grundlag for den nationale kortlægning, der starter i år.

Aftale om Havnaturfond: Ny massiv genopretningsindsats27.6.2024 09:48:50 CEST | Pressemeddelelse

Regeringen og RV, SF, EL og K er blevet enige om en model for en Havnaturfond, der skal bidrage til genopretningen af naturen og biodiversiteten under havoverfladen. Med aftalen igangsættes i 2024 en opskalering af genopretningen af Taarbæk Rev, kortlægning af det danske havareal og en undersøgelse af mulighederne for genopretning af stenrev i Storebælt. Der er samlet afsat 500 mio. kr. til Havnaturfonden.

Biodiversitetspartnerskabet overrækker anbefalinger, der skal føre til styrkede biodiversitetsindsatser hos danske virksomheder13.6.2024 13:51:44 CEST | Pressemeddelelse

22 organisationer fra den private sektor, civilsamfund og videninstitutioner er blevet enige om, at virksomheder skal bidrage til at standse tabet af biodiversitet senest i 2030, og bidrage til genopretningen af naturen og biodiversiteten både i havet og på land. Men for at det skal lykkes kræver det indsatser fra mange parter, og nu er de 22 organisationer klar med deres anbefalinger til en vellykket indsats.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye