I flere og flere kommuner er det blevet dyrere at eje end at leje en bolig
Over de seneste år er det blevet relativt dyrere at være boligejer sammenlignet med at bo til leje. Det betyder, at der er blevet flere kommuner, hvor udgifterne til at eje sin bolig er blevet højere end udgifterne til at bo til leje. Samtidig kan lokale størrelseskrav til nybyggeri være en del af forklaringen på, at det kan være svært at finde en mindre bolig i København – hvad enten det er en ejerbolig eller en lejebolig, man er på udkig efter. Finans Danmark har derfor tre konkrete forslag, som kan mindske udgifterne ved at købe ejerbolig en smule og skabe bedre rammer for flere mindre boliger.
En ny analyse fra Finans Danmark viser, at i 45 ud af landets 98 kommuner er udgifterne til at bo i en gennemsnitlig ejerbolig større end huslejen på en tilsvarende gennemsnitlig lejebolig. I 2020 var det tilfældet i 28 kommuner. I analysen er der taget udgangspunkt i en ejerbolig, der er finansieret med et banklån og et 30-årigt fastforrentet realkreditlån uden afdrag. Afdrag regnes ikke med som en udgift ved en ejerbolig, da det kan betragtes som en opsparing. Den opsparing kan blive større, hvis boligpriserne stiger, men omvendt også mindre, hvis boligpriserne falder.
”Udviklingen i boligpriserne og renterne på boliglån de seneste år har gjort, at antallet af kommuner, hvor det er billigst at eje en bolig, er faldet. I de større byer og flere steder på Sjælland er udgifterne til en lejebolig typisk mindre end udgifterne til at eje en bolig. Det skyldes, at boligpriserne er på et så højt niveau, at det ikke kan måle sig med de lavere huslejer på både private og almene lejeboliger. Andre steder – f.eks. i Vestjylland og på Vest- og Sydsjælland - er boligpriserne omvendt lave nok til, at udgifterne til en ejerbolig faktisk er mindre end til en lejebolig,” siger Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark og fortsætter:
”Selvom mange danskere på et tidspunkt i deres liv har et ønske om at eje deres egen bolig, er der også et stort behov for lejeboliger, der er til at betale. For der er en del danskere, som af forskellige grunde helst vil bo til leje: blandt andet har de fleste unge typisk ikke råd til at købe deres første bolig i de største byer, og de foretrækker måske også den fleksibilitet, som lejeboligen giver. Der kan også være nogle, der gerne vil slippe for de forpligtelser, der følger med en ejerbolig. Derfor er det vigtigt at fjerne barrierer, som f.eks. størrelseskrav, der begrænser muligheden for at bygge mindre boliger. Det er en problematik, man kender i København.”
Bedre adgang til boligmarkedet
De seneste år er det blevet dyrere at være boligejer. Det gælder især for førstegangskøbere, blandt andet fordi de ikke har en friværdi i en bolig, de kan tage med til næste køb – sådan som det er tilfældet for nogle eksisterende boligejere. Derfor kommer Finans Danmark med tre konkrete forslag, som kan gøre adgangen til boligmarkedet nemmere. Grænsen for rentefradrag skal hæves for førstegangskøbere med aftrapning over fem år, tinglysningsafgiften ved tinglysning af skøde skal fjernes og lokale størrelseskrav ved nybyggeri skal fjernes. Sidstnævnte vil gøre det muligt at bygge flere mindre ejer- og lejeboliger.
”For at gøre det nemmere for danskerne at komme ind på boligmarkedet foreslår vi i Finans Danmark tre tiltag, der kan mindske udgifterne ved at købe ejerbolig en smule og skabe bedre rammer for flere mindre boliger. Det vil også højne mobiliteten på boligmarkedet, så danskerne i højere grad end i dag har mulighed for at skifte bolig, når deres livssituation og boligønsker ændrer sig.”
Læs hele nyheden og hent Finans Danmarks tre helt konkrete forslag
Finans Danmark
Finans Danmark er interesse- og arbejdsgiverorganisation for penge- og realkreditinstitutter, kapitalforvaltere, børsmæglere, investeringsfonde, samt datacentraler, it- og fintechvirksomheder i den finansielle sektor.
Følg pressemeddelelser fra Finans Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Finans Danmark
De danske boligkøbere fortrækker lån med fast rente24.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Når det kommer til boligkøb, vælger danskerne oftere realkreditlån med fast rente frem for variabel rente. I årets første kvartal valgte knap 3 ud af fem boligkøbere et lån med fast rente. Det viser de nyeste tal fra Finans Danmark.
Finanssektorens klimapartnerskab lancerer fem anbefalinger, der skal få den grønne omstilling op i tempo23.4.2025 08:03:31 CEST | Pressemeddelelse
Statslige garantiordninger for grønne teknologier, sikring af stabile afsætningspriser og hurtigere sagsbehandlingstider. Det er nogle af de vigtigste anbefalinger fra Finanssektorens klimapartnerskab til, hvordan vi får mere kapital og flere investeringer kanaliseret ind i den grønne omstilling. Det er afgørende for at styrke Europas konkurrenceevne og gøre os uafhængige af fossil energi. Anbefalingerne lanceres på baggrund af en ny rapport fra COWI om de barrierer, der i dag spænder ben for Danmarks grønne fremtid.
Nyt sikkerhedstiltag overfor svindel er på vej fra bankerne23.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Finans Danmark har etableret fundamentet, der gør det muligt for bankkunder at sikre, at en bankoverførsel faktisk sendes til den person, man ønsker. Det bliver muligt, når de enkelte banker koordineret i sektoren har taget løsningen i brug. Løsningen er et af de 18 konkrete initiativer, Finans Danmarks Svindel Task Force præsenterede i november 2024. Løsningen kan dog først blive til virkelighed efter en lovændring.
Investorer i danske investeringsfonde tog en pause i marts15.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Selvom det samlede nettokøb stort set gik i nul i marts, var der stadig stor interesse for investeringsfonde, der investerer globalt.
Høringssvar - ændringer til RTS om afviklingsdisciplin.14.4.2025 15:06:20 CEST | Pressemeddelelse
Finans Danmark har afgivet høringssvar vedr. ændringer til RTS om afviklingsdisciplin.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum