Kontrol af dyrevelfærd i dambrug kan være på vej
SF, Enhedslisten og Alternativet presser på for, at fisk i danske dambrug skal sikres velfærdsrettigheder som en del af den kommende dyrevelfærdsaftale. Dyrenes Beskyttelse støtter forslaget, der kan lukke et kæmpe hul i beskyttelsen af dyr i Danmark

Dyrenes Beskyttelse støtter det politiske pres for at inkludere velfærdstilsyn i akvakulturen i den kommende pakke med dyrevelfærdsinitiativer. SF, Enhedslisten og Alternativet har i forhandlingerne sat fokus på behovet for at forbedre vilkårene for opdrætsfisk i Danmark, fortæller dyrevelfærdsordførere til Radio4.
"Det er essentielt, at fisk i akvakultur behandles med samme omsorg og respekt som andre dyr i fødevareproduktionen. Indførelsen af et velfærdstilsyn vil være et vigtigt skridt mod at anerkende og beskytte disse dyrs velfærd," siger Nicolaj Lindeborgh, biolog og konsulent med ansvar for fisk hos Dyrenes Beskyttelse.
Dyrenes Beskyttelse har i flere år peget på manglende regler for velfærden af fisk i konventionelle hav- og dambrug. Det falder også politikerne for brystet.
"Opdrætsfisk har færre rettigheder end burhøns, som det er lige nu, for de har slet ikke nogen," siger Carl Valentin, dyrevelfærdsordfører for SF til Radio4.
Helt konkret er der ingen grænser for, hvor tæt fisk må opdrættes i akvakulturen, eller krav til vandkvaliteten, som fiskene holdes i. Der er heller ingen lovgivning om indretningen af de beholdere, som fiskene opdrættes i. Det er utroligt, at det har kunnet stå på i så lang tid for så mange dyr, lyder kritikken fra Dyrenes Beskyttelse.
"Det er uforsvarligt, at man i Danmark har cirka 50 millioner fisk i forskellige former for akvakultur, uden at vi som samfund tager ansvar for deres velfærd," siger Nicolaj Lindeborgh.
Fødevareminister Jacob Jensen vil over for Radio4 ikke udelukke at inddrage velfærdstilsyn med fisk i den nye dyrevelfærdspakke, hvilket Dyrenes Beskyttelse ser som et positivt tegn. Dyrenes Beskyttelse vil fortsat presse på for at få fiskene med i aftalen, og at initiativerne omsættes til konkret handling til fordel for fiskevelfærden.
"Ministeren glemte helt fiskene i sit oplæg til dyrevelfærdspakken - sammen med de mange uregistrerede katte og de tørstende spædekalve på lange transporter. At få disse ting med vil løfte ambitionsniveauet," siger Nicolaj Lindeborgh.
HVAD ER AKVAKULTUR?
Akvakultur betyder opdræt af fisk, skaldyr og andre organismer i vand. Fisk udgør ifølge Fiskeristyrelsen 38.530 tons om året (79 procent), muslinger 10.227 tons om året (21 procent) og havtang 8 tons om året ( 0,02 procent). Fiskene opdrættes på mange forskellige måder; i havet i netbure, på land i damme, og indendørs i bassiner.
FAKTA OM DANSK AKVAKULTUR
Den danske produktion er på ca. 38.530 ton fisk pr. år. De fisk, der opdrættes langt flest af i Danmark, er regnbueørred. Der findes ingen tilsyn med fiskenes velfærd i akvakulturen. For de fisk, der ikke er økologiske, er der ingen grænser for, hvor tæt fisk må opdrættes i akvakulturen eller krav til vandkvaliteten, som fiskene holdes. Der er heller ingen lovgivning om indretningen af de beholdere/netbure/damme, som fiskene opdrættes i
Kontakter
Medievagten i Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelses medievagt er tilgængelig døgnet rundt for henvendelser pr. mail eller telefon (modtager ikke SMS)
Om Dyrenes Beskyttelse
Vi hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.
Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Forfærdelig udvikling skal stoppes: Lange grisetransporter sætter igen rekord8.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Aldrig før har danske landmænd sendt så mange grise på lange dyretransporter. I 2024 blev flere end 13 millioner grise sendt ned igennem Europa på ture af mere end otte timers varighed. Udviklingen er en dyrevelfærdskatastrofe, og de lange transporter skal forbydes, lyder det fra Dyrenes Beskyttelse.
Dyrenes Beskyttelse til ministeren: Hjælp os med at stoppe kattekaos2.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmark har langt om længe fået et samlet katteregister, der skal gøre det nemmere at beskytte og finde savnede dyr. Men der er akut behov for obligatorisk mærkning og registrering af ejerkatte, hvis de massive problemer med dumpede, forvildede og misrøgtede katte skal løses.
Uerfarne rålam i trafikken: Maj byder på mange påkørsler25.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I slutningen af foråret begynder sidste års rålam at færdes rundt alene i søgen efter deres eget område at slå sig ned i. De er uerfarne og har derfor heller ikke helt styr på farerne i trafikken. Det medfører, at maj er en af de måneder med flest hjortepåkørsler.
Tre konkrete tiltag: Sådan sameksisterer vi med ulven23.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Paintballkugler, vogterhunde og en langt større anvendelse af ulvesikkert hegn skal være med til at sikre sameksistensen med ulve, lyder opfordringen fra Dyrenes Beskyttelse.
Kattekillinger i nød: Dyrenes Beskyttelse mangler plejefamilier til udsatte killinger16.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Udsigten til en sæson med tusindvis af efterladte og indleverede kattekillinger får Dyrenes Beskyttelse til at efterlyse plejefamilier, der kan være med til at sikre killingernes overlevelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum