Ny professor skal styrke forskningen i børn og unges sundhed
Trine Flensborg-Madsen tiltrådte den 1. februar 2024 som professor i børn og unges sundhed på Statens Institut for Folkesundhed (SIF), Syddansk Universitet.

Professoratet skal styrke forskningen i børn og unges sundhed og udvide samarbejdet med andre forskningsmiljøer nationalt og internationalt.
Ledestjernen for Trine Flensborg-Madsens forskning er: ”At forstå hvordan faktorer tidligt i livet påvirker helbred og psykologisk udvikling hos børn, samt at forstå hvordan disse faktorer i barndommen kan have betydning ind i voksenlivet. Målet er at facilitere, at børn kan opnå det fulde potentiale, som de er født med”.
Trine Flensborg-Madsen har en særlig interesse i forholdet mellem psykologi og folkesundhedsvidenskab og for, hvordan sociale og miljømæssige faktorer kan påvirke børn gennem livet. For eksempel har hun publiceret de første studier nogensinde, som har vist sammenhænge mellem udviklingsmæssige milepæle (som for eksempel at kunne gå eller at kunne tale) i de første år af livet og intelligensniveau og personlighed i voksenalderen.
Med professoratet får SIF en styrket platform for interdisciplinær forskning i børn og unges sundhed, der integrerer bidrag fra psykologi, epidemiologi og folkesundhedsvidenskab i udforskningen af udfordringer på børn- og ungeområdet. Dem er der nok af, i form af blandt andet stigende mistrivsel og ulighed i sundhed.
Trine Flensborg-Madsen vil fortsætte samarbejdet med Københavns Universitet, hvor hun tidligere var professor og i en årrække har ledet forskningsgruppen for epidemiologisk udviklingspsykologi, samt med en række andre nationale samarbejdspartnere. Ligeledes vil hun fortsætte som formand for styregruppen af Rigshospitalets Mor-Barn-kohorte samt som medlem af styregruppen for Copenhagen Aging and Midlife Biobank. Begge er unikke kohorter i forhold til at studere udviklingsmæssige faktorer. Hun har ligeledes været involveret i udarbejdelse af anbefalinger for skærmbrug for Sundhedsstyrelsen samt deltaget i flere medieudsendelser omkring udvikling – og betydning af intelligens.
Trine har tætte samarbejdsrelationer med en række internationale partnere, herunder især Deakin University i Australien, hvor der samarbejdes omkring forskning i skærmbrug hos børn samt projekter, der skal afdække miljøfaktorers betydning for kognitiv udvikling. Sidstnævnte foregår desuden i samarbejde med ISGlobal Institute i Barcelona og University of Edinburgh.
Ud over den medicinske doktorgrad og en ph.d. har Trine har to kandidatgrader i henholdsvis psykologi og folkesundhedsvidenskab. Den tværfaglige tilgang har præget hendes virke lige fra de første studier i livskvalitet til den sundhedsvidenskabelige ph.d. i psykiatrisk epidemiologi og en doktorafhandling om udviklingsmæssige milepæle hos børn i forhold til psykologiske egenskaber i voksenalderen. Blandt igangværende projekter kan nævnes luftforurening og støj i forhold til kognitiv udvikling, psykologiske konsekvenser af skærmbrug hos børn og udvikling af et værktøj, der skal fremme trivsel hos skolebørn. Alt sammen tråde, der fletter ind i instituttets målsætning om at levere viden og initiativer, der fremmer folkesundhed hos børn og unge.
Trine Flensborg-Madsen er født 21. september 1979. Hun bor i indre København med sine tre drenge, som sørger for, at hun også er opdateret på meget andet end forskning, herunder superhelte og fodboldspillere.
Kontakter
Chefkonsulent Tomas Homburg
Mail: thomburg@health.sdu.dk
Mobil: +45 6011 3059
Syddansk Universitet
Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
www.sdu.dk
Links
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Medicin mod forhøjet kolesterol kan i fremtiden redde endnu flere liv10.7.2025 08:41:07 CEST | Pressemeddelelse
Tre til fire procent af danske mænd over 65 år rammes af udposninger på legemspulsåren – en potentielt dødelig sygdom. Forskning fra SDU og OUH viser, at forebyggende behandling kan bremse udviklingen. Det kræver screening, som allerede benyttes i andre lande.
Stærk interesse for SDU’s uddannelser5.7.2025 18:27:25 CEST | Pressemeddelelse
Selvom der er nye adgangskrav, oplever SDU en samlet stigning i søgningen. Universitetets uddannelser nyder stor interesse fra danske og internationale ansøgere, og nye udbud som psykologi i Esbjerg tiltrækker rekordmange ansøgere.
Mette Juel Rothmann udnævnt til professor i diabetesomsorg og brugerinvolvering2.7.2025 11:57:28 CEST | Pressemeddelelse
Et professorat med fokus på livet med diabetes: Styrket forskning i psykosociale aspekter af diabetes skal bane vejen for nye patientnære løsninger og bedre egenomsorg
Researchers develop new robot: The future of scaffolding is here2.7.2025 09:35:44 CEST | Press release
Together with the German scaffolding manufacturer PERI and several other European partners, researchers from SDU’s Centre for Large Structure Production (LSP) have developed a robot that can relieve scaffolders. The robot will be tested in real-life conditions over the next years.
SDU-forskere udvikler ny robot: Det bliver fremtiden for stilladsarbejde2.7.2025 09:35:44 CEST | Pressemeddelelse
Sammen med den tyske stilladsproducent PERI og en række europæiske kollegaer har forskere fra SDU’s Center for Large Structure Production (LSP) udviklet en robot, der kan aflaste stilladsarbejdere. I løbet af de næste par år skal robotten testes på byggepladser.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum