Næstved Bibliotek og Borgerservice

Er parasitter og mikrober vores fjender?

Del

Sæsonens første naturvidenskabelige foredrag afholdes af evolutionsbiolog Tom Gilbert og parasitforsker Peter Lindberg Nejsum. Næstved Bibliotek livestreamer foredraget fra Aarhus Universitet tirsdag den 20. februar kl. 19.00-21.00

Billede af mikrober
Vi åbner op for en ny sæson med de populære naturvidenskabelige foredrag Aarhus Universitet

Når vi tænker på parasitter og mikrober, tænker vi ofte på det ubehag og den sygdom, de kan være årsag til – men kan de også være vores venner? Hør om vores mikrober og hvordan de påvirker den måde, vi lever på, samt om parasitiske orme og deres gavnlige effekt. Foredraget live-streames fra Aarhus Universitet.

Mikrober som medicinfabrikker

I de seneste årtier er vores opfattelse af mikrober blevet mere positiv, i takt med at forskning har afsløret, hvor vigtig en rolle de spiller i for eksempel menneskets tarmsystem. Evolutionsbiolog Tom Gilbert fortæller om, hvorfor vores mikrober kan opfattes som små ’medicinfabrikker’, der kan påvirke udviklingen af sygdomme, og hvordan vores diæt og miljø kan ændre den sammensætning af mikrober, der lever på og i os.

Forskning viser, at dyrenes mikrober hjælper dem med at tilpasse sig nye spisevaner og ændringer i klimaet samt at gå i vinterhi – mikroberne kan endda styre dyrenes opførsel, og hvilken mage de vælger. Hvis disse opdagelser kan overføres til os mennesker, tyder det på, at vi ikke kun lever uforstyrret med mikroberne på og i os, men at de faktisk er med til at ’forme’ os, som dem vi er – på både godt og ondt.

Påvirker balancen i økosystemet

Hvad er forskellen på de organismer, som er vores venner og dem, som er vores fjender? En parasit er per definition skadelig – men er det mon så simpelt, når det kommer til stykket? Der findes eksempelvis parasitter, der får græshopper og fårekyllinger til at begå selvmord ved at hoppe i vandet og blive spist af fisk – det er skidt for de græshopper og fårekyllinger, det går ud over, men omvendt hjælper parasitten derved med at balancere hele økosystemet.

Parasitter spiller på flere måder en vigtig rolle, ikke bare i naturen, men også i vores immunforsvar. Det har vist sig, at en stor del af vores immunforsvar er udviklet til at håndtere og bekæmpe parasitiske orme. For det er faktisk helt normalt for os mennesker at have parasitter. Udviklingen i de sidste 100 år har dog gjort, at parasitterne er forsvundet fra Danmark. Vi må derfor spørge os selv: når parasitterne ikke er her længere, begynder vores immunforsvar så at ”kede sig” – og måske bekæmpe kroppen i stedet? Få svar på disse spørgsmål og meget mere når parasitforsker Peter Lindberg Nejsum fortæller om parasitiske orme og deres potentielle gavnlige virkninger.

Naturvidenskabelige foredrag i Næstved

Foredragsserien ”Offentlige foredrag i Naturvidenskab” bringer engagerede forelæsere, der holder foredrag om alle grene af naturvidenskaben til hele Danmark via streaming direkte fra Aarhus Universitet. Du kan se mere om de enkelte foredrag på Aarhus Universitets hjemmeside ofn.au.dk

Foredraget finder sted tirsdag den 20. februar kl. 19.00-21.00 på Næstved Biblioteks Lille Scene. Bestil din gratis billet på www.naesbib.dk Foredraget vil blive streamet live fra Aarhus Universitet kl. 19.00, så kom gerne senest kl. 18.45.

Kontakter

Billeder

Billede af mikrober
Vi åbner op for en ny sæson med de populære naturvidenskabelige foredrag
Download

Næstved Bibliotek og Borgerservice

- består af Næstved Bibliotek, Fensmark Bibliotek, Fuglebjerg Bibliotek, Glumsø Bibliotek og Korskilde Bibliotek. Sammen driver vi et moderne biblioteks- og borgerservicetilbud for alle borgere i Næstved Kommune med det erklærede formål, at borgerne opnår indsigt og udsyn til at navigere i eget liv.

Følg pressemeddelelser fra Næstved Bibliotek og Borgerservice

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Næstved Bibliotek og Borgerservice

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye