Syddansk Universitet

Danske forskere vil afhjælpe plastikforurening i Bangladesh

Del

Danida-projekt med Syddansk Universitet i spidsen skal hjælpe små producenter i Bangladesh med at genbruge plastik bedre og mere effektivt til gavn for både miljø, klima og arbejdernes sundhed.

Simon Reza/Unsplash

Tonsvis af emballage, flasker, folie, tomme trådruller og rester af nylon og polyester.

Bangladesh har verdens næststørste beklædningsindustri, og med den massive tøjproduktion følger også en massiv mængde plastikaffald.  

Noget af det affald bliver allerede i dag genbrugt, især af små producenter i den såkaldte uformelle sektor i hovedstaden Dhaka, som smelter plastikken om og laver den om til for eksempel bestik eller stole. Problemet er bare, at det ofte sker under uorganiserede, farlige og forurenende forhold.

Det vil et nyt Danida-støttet forskningsprojekt rette op på.

- Vores projekt går ud på, ikke så meget at reducere brugen af plastik i industrien, men at forbedre den måde plastikken efterfølgende bliver genbrugt på, forklarer Jan Vang, der er professor på Det Tekniske Fakultet på Syddansk Universitet og forskningsleder for projektet.

- Dels vil vi gøre arbejdsmiljøet bedre, så arbejderne og folk i lokalområderne ikke bliver udsat for så mange kemiske dampe. Dels vil vi gerne nedbringe CO2-udledningerne i produktionen og undersøge mulighederne for at skabe nogle mere værdifulde produkter.

Samarbejde i centrum

Ud over forskere fra Det Tekniske Fakultet er professor Dewan Ahsan fra Det Samfundsvidenskabelige Fakultet på SDU, en forsker fra Aalborg Universitet og forskere fra to universiteter i Bangladesh også involveret.

Samarbejdet ikke bare mellem forskerne, men også med de lokale myndigheder og de små, uformelle producenter, der arbejder med plastik i Bangladesh, bliver helt afgørende, fortæller Jan Vang.

- Vi arbejder med det, man lidt moderne kalder co-creation. I stedet for at komme og trække én løsning ned over alle de forskellige aktører, så skal vi samarbejde med dem om at udvikle nogle alternative produktionsmåder.

Konkret kommer forskerne blandt andet til at kortlægge produktionsprocessen og måle eksponeringen af giftige dampe for at kunne komme med forslag til, hvordan man kan forbedre produktionen. 

- Og så har vi fokus på, om de produkter, som de laver nu, kan erstattes med nogen, som har en lidt højere indtjening pr. produkt, altså nogle lidt mere værdifulde produkter. Det leder forhåbentlig til et større overskud, der kan geninvesteres i produktionen og dermed sikre, at den bliver stadig grønnere. Med den mere avancerede produktionen kræves der også flere kompetencer fra arbejderne, som virksomhederne derved bliver mere afhængige af, og så kan arbejderne gøre krav på lidt højere lønninger, siger Jan Vang.

Social eller grøn bæredygtighed?

Projektet er støttet af Udenrigsministeriet som et Danida-projekt og har et samlet budget på 10 millioner kroner.

Og det er et godt eksempel på, at man i den grønne omstilling kan være nødt til at gå balancegang mellem hensynet til miljø og klima på den ene side og hensynet til lokalbefolkningens økonomi på den anden, mener professoren.

- Det bedste for miljøet og klimaet havde selvfølgelig været at nedbringe plastikforbruget, men omvendt er der jo en masse mennesker, som er økonomisk afhængige af plastikaffaldet fra beklædningsindustrien. Det er et dilemma mellem den grønne bæredygtighed og den sociale, siger Jan Vang.

Sådan vil det tit være med projekter i udviklingslande, mener han. Man er nødt til at finde et kompromis.

- Et opfølgningsprojekt kunne selvfølgelig være at tage det næste skridt og undersøge, om man kunne erstatte plastikken, uden at det går ud over dem, der er afhængige af den. Men nu tager vi de første skridt og ser på, hvordan vi kan sikre, at det affald, der er, bliver genbrugt på en hensigtsmæssig måde.

Kontakter

Jan Vang, professor på Syddansk Universitet, tlf. 93 50 75 39, mail: jvbp@iti.sdu.dk

Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

Nyt forskningsprojekt skal gøre os klogere på danskernes affaldsvaner med udgangspunkt i den hidtil største kortlægning9.2.2024 08:42:26 CET | Pressemeddelelse

Plastik- og tekstilaffald er et voksende problem, og det vil forskningsprojektet Change4Circularity bidrage med at løse. Forskere på Syddansk Universitet, Roskilde Universitet og Det Kongelige Akademi vil sammen med projektets øvrige partnere gøre borgere, offentlige myndigheder og private virksomheder i stand til at genbruge mere, forbruge mindre og sortere bedre for at bidrage til den cirkulære økonomi. Forskningen vil tage udgangspunkt i det største datasæt om håndtering af plast- og tekstilaffald nogensinde, indsamlet i Astras Masseeksperiment med 40.000 børn og unge.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye