Københavns Kommune åbner kæmpe genbrugslager

Del

Landets største arbejdsplads åbner centralt genbrugslager, så kontorstole, hæve-sænke-borde og andre gode møbler kan få nye brugere i kommunens kontorer og daginstitutioner. Det er led i Københavns Kommunes ambitioner om en grønnere by med mere genbrug og genanvendelse og reduceret indkøb af nyt inventar.

Københavns overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (i midten)  har allerede været på besøg for at se, hvordan det nye genbrugslager fungerer i praksis.
Københavns overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (i midten) har allerede været på besøg for at se, hvordan det nye genbrugslager fungerer i praksis. Københavns Kommune

I en 3.600 m2 stor lagerhal i Glostrup bugner det med genbrugsguld. Brugbare kontormøbler, reoler, stole til mødelokaler og børnehavemøbler er opmagasineret og venter blot på nye brugere. Alt inventaret bliver registreret og sat i system, og når medarbejdere mangler et konkret møbel til deres arbejdsplads, klikker de blot ind på lagerets webshop og bestiller – helt gratis.

KK Genbrugslager og webshoppen åbner officielt denne uge, og overborgmester Sophie Hæstorp Andersen har allerede været på besøg for at se, hvordan det fungerer i praksis:

”Som kommune skal vi gøre det så nemt som overhovedet muligt at træffe klimavenlige valg og udlede mindre CO2. Det gælder både for den enkelte københavner i hverdagen, men i høj grad også for vores medarbejdere. Som landets største kommune kan vi gøre en stor forskel, og derfor er jeg stolt af, vi nu skruer vores indsats for genbrug af møbler markant op,” siger overborgmester Sophie Hæstorp Andersen.

Først når lagerets medarbejdere har samlet en pæn bunke bestillinger, og vognen er godt fyldt, bliver inventaret kørt ud til de forskellige arbejdspladser - så også i leveringleddet er der tænkt over at holde CO2-forbruget nede. I det hele taget er genbrugslageret skabt ud fra devisen om jo mere genbrug jo bedre. Selv lagerets opbevaringsreoler og medarbejdernes kaffekopper er genbrug.

Genbrug til alle forvaltninger
Københavns Kommune har altid genbrugt møbler og andre former for inventar, men det er helt nyt, at det bliver samlet i ét centralt lager for alle forvaltninger, så der er bedre overblik, og medarbejderne får adgang til at se hele kommunens udvalg på webshoppen.

Lagerprojektet har allerede inden åbningen af webshoppen videreformidlet brugt inventar til fx Rådhuset og daginstitutioner, ligesom møbler fra lageret har været brugt til at indrette boliger til fordrevne ukrainere.

Næste skridt er, at alle Københavns forvaltninger gennemgår de lokale depoter og kældre, så alt inventar, som andre arbejdspladser kan have glæde af, kommer videre.

Foruden at genbrugslageret vil give en CO2-reduktion, forventer Københavns Kommune også, at det vil give en besparelse på det beløb, der afsættes til indkøb af kontormøbler.

Grøn indkøbspolitik
Københavns Kommunes indkøbspolitik har generelt fokus på klima og bæredygtighed. Et af indsatsområderne er netop at fremme cirkulære indkøbskrav, så kommunens nyindkøbte varer så vidt muligt skal kunne adskilles, repareres og genanvendes, og det understøtter det nye centrale genbrugslager.

Men kommunen går også andre veje for at sikre mere cirkulær genanvendelse. Fx bliver der produceret nye kontorstole, som er fremstillet ved at omdanne plastgranulatet fra valgplakater til selve stolesædet. Der bruges ca. 4 kilo valgplakater til at producere én stol, og stolene anvendes allerede flere steder i kommunens administration.

Også på fødevareområdet har København et stærkt fokus på klima, og kommunen er i dag blandt de bedste i verden til grønne fødevareindkøb. Københavns Kommunes offentlige køkkener serverer hver dag 70.000 måltider for byens børn, ældre og socialt udsatte. På fire år er det lykkedes at nedsætte CO2-udledningen fra kommunens fødevareindkøb med 20.850 ton, bl.a. ved at skrue ned for indkøb af kød i institutionerne.

Københavns Kommune indkøbte i 2023 varer og tjenesteydelser for 16,1 milliarder kroner hos mere end 17.000 leverandører. Dermed er København en af landets største offentlige indkøbere og kan aktivt påvirke markedet via efterspørgslen på klimavenlige produkter og løsninger.

 

Pressekontakt
Pressekonsulent Sofie Rønde Mathiesen på telefon 21374845 og mail s43w@kk.dk.

Nøgleord

Følg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Økonomiforvaltningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Økonomiforvaltningen

Københavns Kommune gør hurtig betaling til virksomheder permanent22.5.2024 09:13:45 CEST | Pressemeddelelse

Københavns Kommune har midlertidigt forkortet sin egen betalingsfrist til virksomheder for at øge deres likviditet under corona og perioden med energikrise og stigende inflation. På baggrund af positive tilbagemeldinger fra erhvervslivet, har Økonomiudvalget nu besluttet at gøre ordningen permanent, så virksomhederne får betaling fra kommunen indenfor gennemsnitligt fem-seks dage i stedet for 30 dage.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye