Droner i landbruget rummer stort potentiale for miljøet
Præcisionslandbrug: Med data fra droneflyvninger kan landbruget sprøjte mere præcist og reducere sprøjtningen markant. Også i forsøgsarbejdet er der store gevinster ved at bruge droner.
Af Ulrik Larsen
Droner er et vigtigt redskab i den grønne omstilling, hvor øget anvendelse af præcisionslandbrug bidrager til at begrænse brugen af hjælpestoffer. Data fra droneflyvninger anvendes således i stigende grad til at udføre spotsprøjtning de steder i marken, hvor der f.eks. står mange tidsler.
- Droner og GPS-styrede markredskaber er en stærk kombination, siger Thomas Nitschke, der leder projekter inden for drone- og robotteknologi til præcisionslandbruget på Teknologisk Institut. Helt ned på kvadratmeterniveau kan dronerne registrere, om der vokser ukrudt. Dermed kan dronerne give landmændene langt mere præcis information end de kan få ved brug af satellitfotos.
Data bruges til præcisionsbehandling
Før i tiden - i tilfælde af f.eks. tidsler i en hvedemark før høst - ville hele marken være blevet behandlet. Men kørende GPS-styrede marksprøjter med sektionsafluk kan nu sikre, at der kun sprøjtes de steder, hvor tidslerne står.
- Har en landmand problemer med tidsler, kan han købe en droneflyvning eller anvende sin egen drone. Dronen fotograferer marken, hvorefter billederne behandles af software, der genererer et kort, som viser, hvor der er behov for behandling. Kortet sendes til sprøjtens GPS-system, og så kan behandlingen sættes i gang. Typisk sker alt dette inden for 24 timer, bemærker Thomas Nitschke.
Droner kan selv sprøjte
I Asien og Afrika bruges sprøjtedroner i stor stil i stedet for ryg- eller marksprøjter, men det er endnu forbudt at anvende dem i EU. Dog arbejdes der i øjeblikket på at udvikle nye sprøjtedroner, der kan benyttes i EU.
- Der er store miljømæssige perspektiver i, at droner nu selv kan foretage spotbehandlinger i marken målrettet for eksempel tidsler eller andet problemukrudt. Og mon ikke vi inden for en overskuelig årrække kan se dem flyve over de danske marker, tilføjer Thomas Nitschke.
En del af rådgivningen
Droneflyvninger tilbydes af private firmaer og af landbrugets planteavlskontorer. Hos rådgivningsvirksomheden VKST i Sorø, er Søren Kasper Andersen én af i alt tre dronespecialister på planteavlskontoret.
- Vi flyver både for VKST i forsøgsarbejdet og for landmænd, og vi rådgiver også om, hvordan data fra dronen kan bruges i marken. Stort set alle vores flyvninger for landmænd handler om at skaffe data til spotsprøjtninger. Det gælder især tidsler i korn, men også i roer og frøgræs, fortæller Søren Kasper Andersen.
Dronerne sikrer præcision
VKST’s drone er en såkaldt Matrice 300 RTK, der kan overflyve 30-60 hektar på en time. Foruden flyvninger bestilt af de enkelte landbrug, bruges den også i selskabets egne forsøg og i de landsforsøg, som VKST er vært for.
- Vi benytter den mest til at måle biomassen i marken. Her har den langt større præcision end alternativet, som er satellitfotos. Markforsøg kræver dog stadig meget manuelt arbejde, men vores erfaring er, at droner giver hurtige og mere præcise tal, end når du vurderer med øjnene, siger Søren Kasper Andersen.
Nye opgaver for dronerne
På Teknologisk Institut konstaterer Thomas Nitschke, at der hele tiden viser sig nye opgaver og anvendelsesmuligheder for dronerne.
- For nylig har jeg haft dronen med ude i marken for at tælle fremspirede gulerødder, og i æbleplantager efterspørges 3D-flyvninger til brug for spotsprøjtning.
3D-flyvninger kan også finde anvendelse, hvis en kvægavler f.eks. ønsker at vide præcist, hvor meget ensilage der er tilbage i plansiloen. Med en 3D-model af siloen kan dronen her ganske præcist kortlægge mængden af ensilage.
- Nu hvor stadig flere opgaver viser sig mulige at klare med droner, forventer jeg endnu flere flyvninger over dansk landbrugsjord i 2024, lyder det fra Thomas Nitschke.
FAKTA: Det kan droner bruges til |
En drone kan tage billeder, som ved hjælp af software kan:
|
Nøgleord
Kontakter
Nybolig LandbrugPresse
Tlf:4455 1504Om Nybolig Landbrug
Hos Nybolig Landbrug er vi specialiseret i at rådgive vores kunder om køb og salg af landbrugsejendomme. Vi kender landbrugsmarkedet særdeles godt – både lokalt og på landsplan – og dækker alle ejendomstyper. Det gælder alt lige fra produktionsejendomme og planteavlsgårde over fritids- og lystejendomme til speciallandbrug, skovbrug og landbrugsjord.
Følg pressemeddelelser fra Nybolig Landbrug
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Nybolig Landbrug
Line er landet på rette hylde25.11.2024 14:49:03 CET | Pressemeddelelse
Som landbrugsmægler hos Nybolig Landbrug Holstebro – Viborg kan Line Skovgård Kristensen forene flere af sine kompetencer og interesser.
En aftale, der vil forandre vores landbrugsland2.10.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den nyligt indgåede grønne trepartsaftale indfører en afgift på landbrugets drivhusgasudledninger og udtager 15 procent af den samlede landbrugsjord. Læs her, hvordan en landmand, en långiver, en politiker og en landbrugsmægler vurderer implikationerne for fremtidens danske landbrug.
Etableringsstøtte i ny form er en succes11.6.2024 13:21:39 CEST | Pressemeddelelse
Onsdag den 12. juni udløber fristen for unge landbrugere til at søge etableringsstøtte fra dette års pulje, hvor der kan hentes op til 100.000 euro.
Hvem ejer jorden? Og betyder det overhovedet noget?30.4.2024 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
En liberaliseret landbrugslov har siden 2015 tiltrukket stadig mere kapital til landbruget, herunder også fra udenlandske investorer. Og det i en grad, så flere kritikere mener, at vi helt har mistet følingen med, hvem der ejer den danske landbrugsjord. Landbrugs- og fødevareministeren vil nu have skabt overblik over omfanget af udenlandsk ejerskab, så udviklingen kan følges fremover.
Minister: Landbruget skal have incitament til at nedbringe sit CO2-udslip12.12.2023 09:05:00 CET | Pressemeddelelse
Står det til Jacob Jensen, skal landbrugere, der medvirker aktivt til at begrænse udledningen af CO2, opleve at blive belønnet. Og indtægterne fra en kommende CO2-afgift på landbruget skal føres tilbage til erhvervet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum