Lovende og løfterigt ældreudspil, med en stor central udfordring
Fagforeningen FOA tager godt imod regeringens ældreudspil. Det kommer i fin forlængelse af det arbejde med en ny ældrelov, som har været i gang siden ældretopmødet i 2020.
”Vi ses i morgen.” Sådan skal det helst lyde, når en medarbejder i ældreplejen forlader en borger. De ældre må ikke opleve hjemmet som en banegård, hvor de dagligt skal forholde sig til nye ansigter.
Det var visionen da FOA og en række andre aktører på ældreområdet mødtes til det første ældretopmøde i 2020, på vej mod en ny ældrelov. Nu har regeringen fremlagt sit udspil til en ny ældrelov, og ifølge FOA går det udspil et langt stykke i retning af at opfylde den vision.
”Forslaget rykker beslutningerne tættere på den enkelte borger og den enkelte medarbejder, blandt andet gennem mindre selvstændige, tværfaglige teams, visitation tættere på borgeren, mindre tilsyn og en række andre gode og perspektivrige elementer. Så vi er glade for, at den nu endelig er kommet,” siger FOAs formand Mona Striib.
Til gengæld har hun svært ved at se behovet for at indføre en helt ny type plejehjem. De såkaldte lokalplejehjem med lokale bestyrelser.
” Vi synes ideen med at skabe større frihedsgrader for det enkelte plejehjem er god, og det er en god ide at give lov til tilkøbsydelser, hvis man undgår, at det skaber et a og b hold blandt borgerne, men jeg kan ikke se, hvordan det skaber mindre bureaukrati at begynde at opfinde nye kategorier af institutioner med nye ledelser. Det rejser også en række spørgsmål om overenskomstforhold, og hvordan vi sikrer de rigtige kompetencer på plejehjemmene.”
FOAs formand slår fast, at de mange gode intentioner og ideer med ældrereformen forudsætter, at vi kan fastholde og rekruttere kompetente medarbejdere, og at økonomien til det samlede ældreområde er bæredygtig og følger med udviklingen i antallet af ældre og plejetrængende borgere
FOA fremhæver også en central udfordring for en fornyelse og forbedring af fremtidens ældrepleje, som regeringens udspil ikke tager fat i, nemlig de love der regulerer det daglige arbejde
”Når mine kolleger møder på arbejde og skal hjælpe og støtte den ældre, arbejder de i virkeligheden efter to forskellige lovgivninger. Sundhedsloven og serviceloven. Regeringens udspil handler om alt det der vedrører serviceloven, men meget af det, vi arbejder med i det daglige hører i virkeligheden under sundhedsloven, som har sin egne regler og sin egen dokumentation. Det mangler i udspillet,” siger Tanja Nielsen, formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA.
Serviceloven sætter rammerne for den hjælp, støtte og rådgivning, som kommunerne skal tilbyde borgere med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, mens sundhedsloven styrer så snart der er tale om behandling, forebyggelse eller sundhedsfremme for de samme borgere.
En undersøgelse blandt FOAs medlemmer viser, at næsten halvdelen af de ansatte i ældreplejen oplever udfordringer med bureaukrati og unødig ventetid, fordi hjælpen reguleres af forskellige regelsæt.
”Vi deler ambitionerne om at sætte borgeren i centrum gennem det regeringen kalder ”helhedspleje”. Det opnår man blandt andet ved at sætte de ansattes faglighed fri. Og det fungerer ikke, hvis det kun gælder dele af arbejdet noget af tiden. Så risikerer vi, at helhedspleje pludseligt bliver til deltidspleje.”
FOA håber, at regeringen tager fat om problematikken, senest når sundheds-strukturkommissionen fremlægger sine konklusioner.
Nøgleord
Kontakter
Mona StriibForbundsformand
46 97 23 12
Tanja NielsenSektorformand, Social- og Sundhedssektoren
Tlf:2259 0735tani@foa.dkOm FOA
FOA er Danmarks tredjestørste fagforbund - med ca. 167.000 medlemmer fordelt på 32 afdelinger. Størstedelen er ansat i kommuner og regioner, og vi organiserer også privatansatte.
Følg pressemeddelelser fra FOA
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra FOA
FOA: Med finansloven holder vi hånden under velfærden22.11.2024 10:01:16 CET | Pressemeddelelse
Det er godt, at velfærden holder skindet på næsen, lyder det fra FOAs forbundsnæstformand Thomas Enghausen som reaktion på den netop indgåede finanslov.
Mona Striib roser sundhedsreform og peger på monumental udfordring forude15.11.2024 11:01:13 CET | Pressemeddelelse
FOA kalder sundhedsreformen for både solid og klog. ”Med to streger under sundhedsreformen skal vi i gang med at løse den enorme rekrutteringsudfordring på social– og sundhedsområdet for at komme i mål med de mange store og ambitiøse mål i aftalen”, lyder det fra forbundsformand Mona Striib.
FOA: Psykiatriens ansatte skal kunne hemmeligholde navne12.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Navnebeskyttelse bør være normen for ansatte i psykiatri og ældrepleje. Sådan lyder opråb fra FOA. Flere oplever at blive opsøgt privat og udsat for vold og trusler, viser ny undersøgelse.
Massivt behov for støtte i folkeskolen giver dybe panderynker hos FOA24.10.2024 11:50:12 CEST | Pressemeddelelse
Flere voksne i klasselokalerne og mindre børnegrupper er blandt de greb, der skal til for at imødekomme det omfattende støttebehov i folkeskolen, lyder det fra fagforbundet FOA, som reaktion på ny undersøgelse fra VIVE.
Benhårdt arbejdsmiljø bag millionerstatninger til FOA-medlemmer23.10.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
På ét år har FOA sikret sine medlemmer 431 millioner i erstatning for arbejdsskader. Det høje beløb vidner om et alt for presset arbejdsmiljø, siger fagpolitisk ordfører Maria Klingsholm.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum