Årets første harekilling - De små pelskugler skal sjældent have hjælp
Dyrenes Beskyttelse har modtaget de første henvendelser om harekillinger. Det er en tidlig forårsbebuder, men der er sjældent grund til bekymring for dyreungerne, selvom de ligger for sig selv

Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 har modtaget årets første opkald om en nødstedt harekilling. Søndag ringede en kvinde, hvis hund var kommet hjem med en harekilling i munden. Nu forbereder vagtcentralen sig på flere opkald om de små pelskugler. I 2023 modtog vagtcentralen 770 henvendelser om harekillinger.
41 af opkaldene var om hunde, der havde samlet harekillinger op. Men hovedparten af opkaldene var bekymrede henvendelser om harekillinger, der lå alene. Det er dog meget sjældent, at harekillingerne er i nød, og biolog hos Dyrenes Beskyttelse Peter Gravlund Nielsen advarer mod at ”hjælpe” harekillinger:
"Når folk for eksempel tager de små harekillinger med hjem for at hjælpe dem, så gør de en sund og tryg harekilling angst og stresset. At fjerne en harekilling kan være skadeligt og stressende for dyret."
Harekillinger, som er nogle af forårets første dyreunger, er fra fødslen designet til at klare sig selv. De har pels, åbne øjne og er i stand til at bevæge sig alene kort tid efter fødslen. De gemmer sig ofte i nærheden af deres fødested, som regel inden for en radius på over 100 meter. Derfor er det helt normalt at finde dem for sig selv.
"En enlig harekilling er normalt ikke forældreløs. Den gemmer sig eller søger sin mor for at få mælk," siger Peter Gravlund Nielsen
Kun hvis harekillingerne er skadede, bør de hjælpes. Ved tydelige skader eller sygdom bør Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 derfor kontaktes.
Dyrenes Beskyttelse sendte en frivillig dyreredder ud til årets første harekilling. Det lykkedes at få harekillingen fra hunden, og den havde ikke taget skade. Harekillingen blev genudsat godt i skjul, hvor hundeejeren mente, at den var fanget.
Tre simple råd om harekillinger
- Lad harekillingerne være. Det er helt normalt, at de opholder sig alene.
- Hvis en harekilling er blevet hjembragt, så skal den hurtigt genudsættes på stedet, den blev fundet. Hvis du ikke kan finde præcis det sted, du fandt den, så bare så tæt på som muligt - harekillinger kan godt finde vej.
- Hvis harekillingen har synlige skader eller er blevet bragt hjem af hunden eller katten, så skal du ringe til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 for vejledning om håndtering af harekillingen.
Kontakter
Medievagten i Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelses medievagt er tilgængelig døgnet rundt for henvendelser pr. mail eller telefon (modtager ikke SMS)
Om Dyrenes Beskyttelse
Vi hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.
Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelse til ministeren: Hjælp os med at stoppe kattekaos2.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmark har langt om længe fået et samlet katteregister, der skal gøre det nemmere at beskytte og finde savnede dyr. Men der er akut behov for obligatorisk mærkning og registrering af ejerkatte, hvis de massive problemer med dumpede, forvildede og misrøgtede katte skal løses.
Uerfarne rålam i trafikken: Maj byder på mange påkørsler25.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I slutningen af foråret begynder sidste års rålam at færdes rundt alene i søgen efter deres eget område at slå sig ned i. De er uerfarne og har derfor heller ikke helt styr på farerne i trafikken. Det medfører, at maj er en af de måneder med flest hjortepåkørsler.
Tre konkrete tiltag: Sådan sameksisterer vi med ulven23.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Paintballkugler, vogterhunde og en langt større anvendelse af ulvesikkert hegn skal være med til at sikre sameksistensen med ulve, lyder opfordringen fra Dyrenes Beskyttelse.
Kattekillinger i nød: Dyrenes Beskyttelse mangler plejefamilier til udsatte killinger16.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Udsigten til en sæson med tusindvis af efterladte og indleverede kattekillinger får Dyrenes Beskyttelse til at efterlyse plejefamilier, der kan være med til at sikre killingernes overlevelse.
Lange liv i mistrivsel: Forskning afslører voldsomme problemer hos papegøjer i fangenskab15.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
De er ensomme, lever i for små bure og har ingen mulighed for at udleve deres naturlige adfærd. Et nyt studie viser, at livet i fangenskab har store konsekvenser for papegøjer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum