Folkekirkens Nødhjælp: Vi har aldrig oplevet en værre humanitær katastrofe

Del
Jonas Nøddekær, konstitueret generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp
Jonas Nøddekær, konstitueret generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp Foto: Andrea Bautista

Situationen for civile i Gaza er desperat. Hele befolkningen på 2,2 millioner mangler mad, rent vand, medicin og stort set alle andre basale fornødenheder. Mange børn lider af underernæring, og en femtedel af befolkningen står over for akut hungersnød. 

Folkekirkens Nødhjælps konstituerede generalsekretær Jonas Nøddekær har gennem sine 23 år med humanitært arbejde aldrig oplevet noget lignende. 

“De civile er desperate. De er fordrevet fra sted til sted siden oktober. De bor i interimistiske kolde telte. De har ikke noget at spise. De drikker beskidt vand. Fødende kvinder kan ikke få lægehjælp, hvis noget går galt. Flere hundrede mennesker deler et enkelt toilet uden vand og sæbe. Samtidig er Gaza under voldsomme og hyppige angreb, og folk kan ikke flygte nogen steder hen,” siger Jonas Nøddekær. 

I følge den konstituerede generalsekretær giver fredagens kendelse fra FN-domstolen et spinkelt håb om, at den civile befolkning i Gaza kan få hjælp. 

“Men det er så godt som umuligt at efterleve domstolens krav om at sikre mad og vand til befolkningen i Gaza, hvis ikke kamphandlingerne stopper. Der er desperat brug for våbenhvile, så nødhjælpen kan komme frem,” siger Jonas Nøddekær. 

Folkekirkens Nødhjælp bakker fuldt ud op om Danmarks beslutning om fortsat at støtte FN’s humanitære arbejde i Gaza. Flere lande har sat støtten til FN-organisationen UNRWA i bero, efter at 12 ansatte i går blev fyret efter mistanke om terror.

“Det vil gøre den humanitære katastrofe endnu værre at sætte støtten til FN’s humanitære arbejde i Gaza i bero. Den humanitære nødhjælp, der kommer ind i Gaza, er jo i forvejen uendelig begrænset, og derfor står vi bag den danske regerings beslutning om at fortsætte støtten, fordi behovene er så store,” siger Jonas Nøddekær.

Nøgleord

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

Fredsgudstjeneste for Ukraine i Ribe Domkirke med statsministeren: Krigen kalder på medfølelse og minerydning22.2.2024 11:01:28 CET | Pressemeddelelse

”Vi havde håbet, at det aldrig igen blev nødvendigt at yde humanitær hjælp til ofre for krig i Europa. Men nu er det ulykkeligvis den virkelighed, vi igen opererer i,” siger Jonas Nøddekær, konstitiueret generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, op til markeringen af toårsdagen for krigen i Ukraine. Dagen markeres med fredsgudstjeneste i Ribe Domkirke sammen med herboende ukrainere og med deltagelse af statsminister Mette Frederiksen. Biskop i Ribe Stift Elof Westergaard prædiker, og Jonas Nøddekær bringer hilsen og sætter ord på behovet for humanitær hjælp til og genopbygning af Ukraine. ”I kulissen bag Ukraine-krigens voldsomme kampe hjælper vi ukrainerne med at overleve. Gennem lokale partnere giver vi husly til mennesker på flugt, vi uddeler mad, varmt tøj og kontanter - og viser medfølelse og omsorg. Det gør vi i samarbejde med blandt andre lokale menigheder i Mykolaiv regionen, der åbner kirkerummet for bespisning af udsatte og skaber fællesskaber på tværs af fastboende, gennemrej

Lederskifte i Folkekirkens Nødhjælp26.1.2024 16:21:29 CET | Pressemeddelelse

Generalsekretær Birgitte Qvist-Sørensen forlader Folkekirkens Nødhjælp. International direktør Jonas Vejsager Nøddekær konstitueres som generalsekretær. Birgitte Qvist-Sørensen har valgt at stoppe fra dags dato af familiemæssige årsager efter 13 år i Folkekirkens Nødhjælp, først som international chef og de seneste 9 år som generalsekretær. ”Stor tak til Birgitte, som har løftet en vigtig opgave og bragt Folkekirkens Nødhjælp frem til en meget stærk position. Efter 100 år er Folkekirkens Nødhjælp stadig en vigtig og fremtrædende organisation,” siger forperson i Folkekirkens Nødhjælps bestyrelse Marianne Hoff Andersen. “Jeg er utrolig stolt af de resultater, jeg i samarbejde med hele organisationen har opnået gennem mine mange år i Folkekirkens Nødhjælp. Til glæde og gavn for mennesker i verdens fattigste lande og i glemte kriser,” udtaler Birgitte Qvist-Sørensen. 50-årige Jonas Vejsager Nøddekær har været ansat i 23 år i Folkekirkens Nødhjælp, de seneste 7 år som international direktør

COP28 slutter, men klimakampen fortsætter13.12.2023 09:07:55 CET | Pressemeddelelse

Klimatopmødet i Dubai slutter med en aftale, der for første gang indeholder tekst om nødvendigheden af skiftet væk fra fossile brændsler - dog uden bindende eller forpligtende mål. ”Nogle kalder det en kneben sejr for kloden, andre vil mene, at det var et nederlag for klimaet, og slutdokumentet kan vurderes som uafgjort mellem en grøn og sort fremtid. Men uanset set hvad, så fortsætter klimakampen i vores del af verden og i det globale syd,” siger Folkekirkens Nødhjælps generalsekretær Birgitte Qvist-Sørensen. Ifølge Birgitte Qvist-Sørensen har vi nået et niveau af modenhed i den globale klimadebat, hvor vi kan diskutere årsagerne til og konsekvenserne af klimakrisen: fossile brændsler og tab og skader. ”Det er på sin vis historisk. Nu bliver det helt afgørende, at vi formår at gå fra historisk snak til historisk handling,” siger generalsekretæren og uddyber: ”Verdens lande holder med COP-aftalen fast i et spinkelt håb om at begrænse klimaforandringerne til 1,5 graders målet – men kun

Folkekirkens Nødhjælp leverer kritisk klimabudskab til COP-præsident8.12.2023 14:24:07 CET | Pressemeddelelse

Udsigterne til et gennembrud i COP28-forhandlingerne om global klimatilpasning er lige nu sorte som kul. Flere olieproducerende lande blokerer for, at man når frem til resultat om finansiering til klimatilpasning i det globale syd. Folkekirkens Nødhjælps klimarådgiver, Mattias Söderberg, på COP28 i Dubai: “Min vurdering er, at det skyldes taktiske kalkuler i forhold til andre forhandlinger. Det betyder reelt, at forhandlingerne om klimatilpasning kuldsejler. Det er katastrofalt for de mennesker, der lider allermest under klimaforandringerne,” siger han. Folkekirkens Nødhjælp har siden august været i dialog med formandskabet for klimatopmødet i Dubai om flere investeringer til klimatilpasning, og ifølge Mattias Söderberg bør den nuværende situation ikke få forhandlerne til at give op: “At noget så centralt kuldsejler, kan vi under ingen omstændigheder leve med. Derfor afleverer vi - Folkekirkens Nødhjælp og en række udviklingslande i fællesskab - i dag et kritisk klimabudskab til COP-pr

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye