Folkekirkens Nødhjælp: Vi har aldrig oplevet en værre humanitær katastrofe

Del
Jonas Nøddekær, konstitueret generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp
Jonas Nøddekær, konstitueret generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp Foto: Andrea Bautista

Situationen for civile i Gaza er desperat. Hele befolkningen på 2,2 millioner mangler mad, rent vand, medicin og stort set alle andre basale fornødenheder. Mange børn lider af underernæring, og en femtedel af befolkningen står over for akut hungersnød. 

Folkekirkens Nødhjælps konstituerede generalsekretær Jonas Nøddekær har gennem sine 23 år med humanitært arbejde aldrig oplevet noget lignende. 

“De civile er desperate. De er fordrevet fra sted til sted siden oktober. De bor i interimistiske kolde telte. De har ikke noget at spise. De drikker beskidt vand. Fødende kvinder kan ikke få lægehjælp, hvis noget går galt. Flere hundrede mennesker deler et enkelt toilet uden vand og sæbe. Samtidig er Gaza under voldsomme og hyppige angreb, og folk kan ikke flygte nogen steder hen,” siger Jonas Nøddekær. 

I følge den konstituerede generalsekretær giver fredagens kendelse fra FN-domstolen et spinkelt håb om, at den civile befolkning i Gaza kan få hjælp. 

“Men det er så godt som umuligt at efterleve domstolens krav om at sikre mad og vand til befolkningen i Gaza, hvis ikke kamphandlingerne stopper. Der er desperat brug for våbenhvile, så nødhjælpen kan komme frem,” siger Jonas Nøddekær. 

Folkekirkens Nødhjælp bakker fuldt ud op om Danmarks beslutning om fortsat at støtte FN’s humanitære arbejde i Gaza. Flere lande har sat støtten til FN-organisationen UNRWA i bero, efter at 12 ansatte i går blev fyret efter mistanke om terror.

“Det vil gøre den humanitære katastrofe endnu værre at sætte støtten til FN’s humanitære arbejde i Gaza i bero. Den humanitære nødhjælp, der kommer ind i Gaza, er jo i forvejen uendelig begrænset, og derfor står vi bag den danske regerings beslutning om at fortsætte støtten, fordi behovene er så store,” siger Jonas Nøddekær.

Nøgleord

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

De nye vidundere er rædselsfulde: Folkekirkens Nødhjælp kræver handling på COP2920.11.2024 14:03:24 CET | Pressemeddelelse

De fleste kender de syv vidundere ’The 7 Wonders of the World’, som f.eks. den Kinesiske Mur, Colosseum og Taj Mahal. De er alle eksempler på menneskers evne til at drømme stort og skabe skønhed i verden. Men desværre er vores aftryk på verden med tiden blevet mere skadelig end gavnlig. Derfor har Folkekirkens Nødhjælp udgivet en alternativ liste, ’The 7 Blunders of the World’. Den indeholder eksempler på nogle af de største menneskeskabte rædsler, der er med til at ødelægge klimaet og hverdagen for millioner af mennesker verden over. Målet er at få verdens ledere til at tage ansvar og handle nu.

Folkekirkens Nødhjælp: Nu skal klimaregningen betales10.11.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse

Når verdens ledere samles til årets klimatopmøde, COP29, mandag d. 11. november, skal de forhandle om, hvor pengene til at håndtere klimaforandringerne skal komme fra. Ved tidligere topmøder er verdens lande blevet enige om en række beslutninger: Verden skal bevæge sig væk fra fossile brændsler, tredoble den vedvarende energi, sikre, at alle lande bliver klimatilpasset og investere penge i fonden for tab og skade. Mattias Söderberg, klimarådgiver i Folkekirkens Nødhjælp, siger: "Der er mange gode intentioner. Men i virkeligheden er det ret simpelt. Vi står overfor en klimakrise, og hvis den skal håndteres, er der en regning, der skal betales. Hvis ikke vi finder pengene, kan vi ikke betale for klimakampen." Mattias Söderberg fortsætter: "Dette års COP bliver afgørende for, om vi kan levere på alle de gode intentioner, og for hvor ambitiøse mål vi kan sætte i fremtiden. Vi har ikke råd til at fejle." Mattias Söderberg understreger, at klimafinansiering ikke kun handler om penge, men ogs

Libanon: Minerydningen ligger stille, mens de humanitære behov eksploderer10.10.2024 13:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Med eskaleringen af krigen i Libanon mellem Hizbollah og Israel følger en ny humanitær katastrofe med 1,2 millioner på flugt. Folkekirkens Nødhjælp har på nuværende tidspunkt uddelt over 30.000 måltider mad. ”Vores arbejde i Libanon handler lige nu om akut nødhjælp. Tæpper, vand, varme måltider. Vi har siden den seneste krig mellem Hizbollah og Israel i 2006 ryddet landet for miner og ueksploderet ammunition. Nu eksploderer de humanitære behov, og minerydningen ligger stille,” siger generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Jonas Nøddekær, og fortsætter: ”Flertallet af vores ansatte, og ikke mindst vores 60 mineryddere, er selv drevet på flugt fra den sydlige del af landet, hvor mange af dem bor. Dem hjælper vi med beskyttelse, samtidig med at minerydderne hjælper med at pakke og fragte nødhjælp til de 1,2 millioner mennesker på flugt.” Folkekirkens Nødhjælps indsatser er koncentreret i hovedstaden Beirut og i Saida-distriktet længere mod syd. Hjælpen er rettet både mod libanesere, palæ

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye