Danmarks Nationalbank

Museer og borgere giver Nationalbanken input til nye pengesedler

Del

Nationalbanken vil involvere en bred vifte af interessenter i den indledende fase, hvor der samles inspiration fra mange forskellige vinkler for at finde motiverne til de nye sedler. Derfor inviteres en række uddannelsesinstitutioner og museer inden for kultur- og naturvidenskab til at bidrage med forslag til motiver. 

Danmarks Nationalbank er i gang med at udvikle den næste generation af danske pengesedler. Arbejdet har flere faser, fra design og udbud til produktion og distribution, og forventningen er, at danskerne vil få de nye sedler i hånden i 2028-29. De nye sedler vil bestå af 50-, 100-, 200- og 500-kronesedler.

På baggrund af forslagene fra museerne vil Nationalbanken etablere flere forskellige tværgående temaer, og i løbet af 1. halvår 2024 får alle borgere mulighed for virtuelt at give deres mening om motiverne til kende. Herefter vil Nationalbanken med inddragelse af et antal eksterne eksperter træffe beslutning om, hvilke motiver der skal pryde de nye sedler.

De nye sedlers endelige design vil trække på de modtagne forslag til motiver og borgernes input, foruden krav til sikkerhedselementer og muligheder i produktionsprocessen.

Derfor skal vi have nye pengesedler 

Samfundet har behov for kontanter, såvel i dag som i fremtiden. Selvom borgere og virksomheder i stigende grad anvender digitale betalingsløsninger, er kontanter stadig et udbredt og anvendt betalingsmiddel, og derfor arbejder Nationalbanken på at udvikle en ny og opgraderet seddelserie. Initiativet skal sikre, at kontanter forbliver et sikkert betalingsmiddel. Siden den nuværende seddelserie med danske broer og oldtidsfund blev designet, er der sket meget i udviklingen af pengesedler. Især har ny teknologi gjort det muligt at give sedlerne et sikkerhedsmæssigt løft, som kan styrke forsvaret mod forfalskninger.

Pengesedler er et håndgribeligt symbol på et lands identitet og tillægges både kulturel og historisk betydning. En pengeseddel er både et betalingsmiddel og et stykke brugskunst, der stiller krav til både æstetik og sikkerhed. Nationalbankens mål er at skabe en æstetisk ny seddelserie, der er fagligt velbegrundet, vækker genkendelighed hos befolkningen og indeholder den nyeste sikkerhedsteknologi.

De danske sedler bruges i Danmark og Grønland

De nuværende og fremtidige pengesedler anvendes både i Danmark og i Grønland, mens Færøerne har deres egne sedler med færøske motiver. På den baggrund inviteres Grønlands Nationalmuseum – ligesom en række institutioner i Danmark – til at komme med forslag til motiver.

Hvor kan jeg læse mere om de nye sedler?

Arbejdet er startet, og Nationalbanken vil løbende kommunikere om processen, herunder når borgerne inviteres til at give deres input.

Læs mere om de nye pengesedler og fremtidens kontanter, herunder beslutningen om at udfase 1000-kronesedlen og pengesedler udstedt før 2009, på nationalbanken.dk/fremtidenskontanter.

Journalister kan henvende sig til kommunikations- og presserådgiver Peter Levring på tlf. 3363 6383.


Oversigt over inviterede institutioner

Arkitektskolen Aarhus

ARoS

Astronomi, Aarhus Universitet

Biologi, Aalborg Universitet

Biologisk Institut, Syddansk Universitet

Danmarks Tekniske Museum

Den Danske Scenekunstskole

Den Gamle By

Designmuseum Danmark

Designskolen Kolding

Det Jyske Musikkonservatorium

Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering (Arkitektur og Design)

Det Kongelige Danske Musikkonservatorium

Drama- og teaterpædagogik, Aarhus Universitet

Fiskeri- og Søfartsmuseet

Geofysik- og Rumteknologi, Danmarks Tekniske Universitet

Grønlands Nationalmuseum og Arkiv

Institut for Akvatiske Ressourcer, DTU Aqua

Institut for Geoscience, Aarhus Universitet

Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, Københavns Universitet

Kongernes Samling

Litteraturvidenskab, Københavns Universitet

Litteraturvidenskab, Syddansk Universitet

Louisiana

M/S Museet for Søfart

Moesgaard Museum

Nationalmuseet

Natur- og kulturformidling, University College Nordjylland

Ny Carlsberg Glyptotek

Odense Bys Museer

Skagens Museum

Statens Museum for Kunst

Statens Naturhistoriske Museum (Zoologisk Museum, Geologisk Museum, Botanisk Museum og Botanisk Have)

Teater- og performancestudier, Københavns Universitet

Kontakter

Journalister er velkomne til at henvende sig til kommunikations- og presserådgiver Peter Levring på mobil 26201809 eller mail: pnbl@nationalbanken.dk

Billeder

Om Nationalbanken

Nationalbanken er Danmarks centralbank. Vores tre overordnede formål er at sørge for stabile priser, sikre og effektive betalinger samt stabilitet i det finansielle system. Igennem de tre arbejdsområder bidrager vi til at sikre Danmark en robust økonomi.

Følg pressemeddelelser fra Danmarks Nationalbank

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danmarks Nationalbank

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye