Fem råd til at købe en sund og rask hvalp
En hundehvalp er en glædelig familieforøgelse, men hvis det viser sig, at hvalpen er syg eller har andre helbredsproblemer, kan lykken hurtigt vende. For at sikre at familiens nye medlem er kommet med de bedste forudsætninger, kan du som hvalpekøber følge disse fem råd.

Dårlig velfærd forårsaget af usund avl er desværre udbredt blandt en del hunderacer. Ligegyldig om du køber en hvalp fra en stor opdrætter eller et stueopdræt, en ren race eller en blandingshund, så er der nogle grundlæggende forhold, du som ny hundeejer bør være opmærksom på.
Som tommelfingerregel skal hunden kunne bevæge sig frit, løbe og lege. Og så skal den kunne trække vejret uden problemer og ikke være generet af fysiske udtryk, som udelukkende er fremavlet for at opnå et bestemt udseende.
- Der er mange racer, som har forskellige fysiske udfordringer, der er fremavlet, fordi efterspørgslen er stor. Det kan være flade snuder, ekstremt overskydende hud, store øjne eller meget lange ører, men intet af dette er naturligt for hunden. Det er ikke naturligt, at den snorker, når den hviler, fordi den ikke kan få luft, eller at den dagligt kræver vask og behandling af hudfolderne, siger Jens Jokumsen, familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse.
Faktaboks: 5 gode råd til at købe en sund hvalp
Der er ikke nogen formel på, hvordan du sikrer dig en sund og rask hund. Hos Dyrenes Beskyttelse har vi samlet de fem vigtigste råd til dig, som skal ud at købe en ny hvalp til familien.
- Sæt dig ind i forskellige racers risici for sygdomme.
- Spørg efter forældredyrenes sygdomshistorik. Har de problemer med vejrtrækning? Hud? Øjne? Hjertefejl? Tænder? Eller arvelige sygdomme?
- Hvalpen skal være sundhedsundersøgt og vaccineret af en dyrlæge.
- Du skal se hvalpens mor og hvalpen sammen, og vide hvor hvalpen er vokset op.
- Hvalpen skal virke tryg og have tillid til mennesker.
Faktaboks: Ny kampagne skal hjælpe danskerne med at købe sundere hunde
Reklamer for en fiktiv plastikkirurgisk dyreklinik skal gøre danskerne opmærksomme på, hvad bestemte typer af udseende gør ved hundenes velfærd. Målet er at reducere efterspørgslen på fremavlede karaktertræk som korte snuder, store øjne og masser af hudfolder, da disse ofte kommer med en pris for hundenes helbred. Dyrenes Beskyttelse står bag kampagnen.
Kontakter
Medievagten i Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelses medievagt er tilgængelig døgnet rundt for henvendelser pr. mail eller telefon (modtager ikke SMS)
Om Dyrenes Beskyttelse
Vi hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.
Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelse glæder sig over domsfældelse i styg sag21.5.2025 14:37:25 CEST | Pressemeddelelse
Det skal medføre frakendelser af retten til dyr i sager om mishandling. Det mener Dyrenes Beskyttelse, der er tilfredse med, at de tiltalte blev kendt skyldige i sagen fra Mols Bjerge, og ansvaret for dyrenes lidelser nu er placeret.
Forfærdelig udvikling skal stoppes: Lange grisetransporter sætter igen rekord8.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Aldrig før har danske landmænd sendt så mange grise på lange dyretransporter. I 2024 blev flere end 13 millioner grise sendt ned igennem Europa på ture af mere end otte timers varighed. Udviklingen er en dyrevelfærdskatastrofe, og de lange transporter skal forbydes, lyder det fra Dyrenes Beskyttelse.
Dyrenes Beskyttelse til ministeren: Hjælp os med at stoppe kattekaos2.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmark har langt om længe fået et samlet katteregister, der skal gøre det nemmere at beskytte og finde savnede dyr. Men der er akut behov for obligatorisk mærkning og registrering af ejerkatte, hvis de massive problemer med dumpede, forvildede og misrøgtede katte skal løses.
Uerfarne rålam i trafikken: Maj byder på mange påkørsler25.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I slutningen af foråret begynder sidste års rålam at færdes rundt alene i søgen efter deres eget område at slå sig ned i. De er uerfarne og har derfor heller ikke helt styr på farerne i trafikken. Det medfører, at maj er en af de måneder med flest hjortepåkørsler.
Tre konkrete tiltag: Sådan sameksisterer vi med ulven23.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Paintballkugler, vogterhunde og en langt større anvendelse af ulvesikkert hegn skal være med til at sikre sameksistensen med ulve, lyder opfordringen fra Dyrenes Beskyttelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum