Langelands Museum

Indiana Jones for en dag - red fortiden i fremtiden

Del

I vinterferien bydes der på et unikt indblik i, hvordan arkæologiske genstande med flere tusinde år på bagen sikres og bevares.

Vanddrukkent træ som har fået nyt liv takket være frysetørring
Vanddrukkent træ som har fået nyt liv takket være frysetørring Langelands Museum Langelands Museum

Bevaringscenter Fyn og fem fynske museer er krøbet under huden på kulturhistorien, og ved hjælp af den nyeste teknologi, naturvidenskabelige metoder og bevaringsteknikker kommer de dybere ned i lagene, der bringer os tættere på at kunne bevare kulturhistorien for fremtiden og i visse tilfælde nyfortolke dele af historien.

Udstillingen ”Frosset i tid” åbnes mandag den 12. februar kl. 12.00 i Besøgscenteret i Østergade 23, af ledende konservator Ida Hovmand samt Otto Uldum, tidligere arkæolog ved Langelands Museum. Langelands Museum byder på en tår frysetørret kaffe og en træstamme. For spørgsmålet er, er frysetørring egnet til andet end kaffe og campingmad? Og hvad har det med historiske genstande at gøre? Kom og få svaret på udstillingen, og se noget af den kulturarv, som ikke ville være bevaret, hvis ikke det havde været for frysetørring.

”Gennem naturvidenskab åbnes der op for helt nye måder at anskue og formidle kulturarv. Samtidig ønsker vi at engagere elever og besøgende ved at vise, at naturvidenskab og humaniora ikke står i modsætning til hinanden, men rent faktisk kan berige hinanden”, siger ledende konservator Ida Hovmand.

Efter receptionen inviterer museer til aktiviteter, hvor de besøgende kan høre hvad konservatorerne gør, når de finder vanddrukkent træ, stof og læder. Hvorfor vil vi som samfund bevare noget, der tit ikke længere ligner det, det var, har sin helt egen lugt og er svært at håndtere? Man får også mulighed for selv at undersøge RIGTIGE arkæologiske våde genstande med ”arkæolog- og konservator-brillerne på”.

Mandag Kl. 13.00 og igen kl. 15.00 giver Ida Hovmand en rundvisning ved frysetørreren.

Udstillingen er en del af det stort anlagte formidlingsprojekt ”Fortiden i Fremtiden”, hvor Bevaringscenter Fyn sammen med fem fynske museer kryber under huden på kulturhistorien. Det sker ved hjælp af fem fælles vandreudstillinger med afsæt i udvalgte genstande, foredrag, podcasts, workshops for skoler og åbent konserveringsværksted.

Virkeliggørelsen af projektet er muliggjort af især flere velvillige fonde: Albani Fonden, Beckett Fonden, Knud Højgaards Fond, Augustinus Fonden samt Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.

Billeder

Dele af et skibsvrag fra Ågabet
Dele af et skibsvrag fra Ågabet
Download
Ledende konservator Ida Hovmand undersøger et arkæologisk fund.
Ledende konservator Ida Hovmand undersøger et arkæologisk fund.
Download

Langelands Museum

Langelands Museum har som statsanerkendt museum det kulturhistoriske ansvar for Langeland, Strynø og Siø. Museet har af Slots- og Kulturstyrelsen fået tildelt arkæologisk ansvar for Langeland Kommune og Ærø Kommune, samt det marinarkæologiske ansvar for farvandet omkring Fyn, og den jyske østkyst fra grænsen til Vejle fjord. Langelands Museum har til opgave at indsamle, registrere, bevare, forske i og formidle kulturarven og gøre den vedkommende for borgere og samfund. Museet blev etableret i 1900 af købmand og amatør arkæolog Jens Winther.

Langelands Museum omfatter fire museer: Langelands Museum i Rudkøbing, Koldkrigsmuseum Langelandsfort ved Bagenkop, Besøgscenter Langeland i Rudkøbing og Tobaksladen i Tranekær.

På Langelands Museum vises permanente udstillinger samt skiftende særudstillinger om den langelandske historie fra stenalder og til nutid.

Koldkrigsmuseum Langelandsfort ligger midt i den langelandske idyl som ét af den kolde krigs tavse vidner. På Langelands sydligste spids blev Langelandsfortet opført i starten af 1950’erne og udstyret med fire 150 mm kanoner, luftværnsstillinger og underjordiske bunkers. Herfra holdt danskerne øje med Warzsawa-pagtens fly- og flåde aktiviteter i den vestlige del af Østersøen. I dag fortælles her koldkrigshistorie, og det foregår både over og under jorden.

Besøgscenter Langeland rummer en lille udstilling, hvor Langelands historie fortælles, fra den tidligste fortid til i dag, med unikke genstande og med en kobling til den store danske fortælling.

Tobaksladen i Tranekær er den eneste i Danmark, der endnu står på sin oprindelige plads. Den blev bygget omkring slutningen af 2. verdenskrig af husmand Hans Hansen. I laden kan man i tekst og billeder følge tobakkens historie i Danmark.

Følg pressemeddelelser fra Langelands Museum

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Langelands Museum

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye