Langelands Museum

Danmarks næstældste byarkiv fylder 80 år!

Del

Langeland har altid haft mange ildsjæle, og det var en tandlæge som fik ideen til at skabe Rudkøbing Byhistoriske Arkiv.

Tandlæge og grundlægger af Rudkøbing Byhistoriske arkiv Chr. Kiilsgaard
Tandlæge og grundlægger af Rudkøbing Byhistoriske arkiv Chr. Kiilsgaard Rudkøbing Byhistoriske arkiv

Da tandlæge Christian Kiilsgaard tog initiativ til Rudkøbing Byhistoriske Arkiv, havde han nok ikke forestillet sig, at det lille arkiv 80 år senere ville være vokset til et stort og relativt moderne lokalarkiv med ca. 850 hyldemeter arkivalier, en stor fotosamling på over 13.000 billeder samt over 120.000 glasplader. Arkivet råder også over en omfattende avissamling af primært langelandske aviser, ligesom man laver udstillinger i banegårdens gamle ventesal.

Den 30. januar er det 80 år siden at Rudkøbing Byhistoriske Arkiv blev indviet. Christian Kiilsgaard blev den første arkivar på stedet, men hans arbejde med at med at indsamle arkivalier om Rudkøbings historie var dog startet flere år tidligere i forbindelse med Rudkøbings 650-års købstadsjubilæum.

”Vi er det næstældste byarkiv i Danmark, men vi er også et moderne arkiv med fokus på digitalisering af vores arkivalier og billeder, så flere kan få glæde af vores fælles historie. Det hele er smukt pakket ind i Rudkøbings gamle banegård, hvor vi har til huse.” siger arkivar Jeppe Jøhn Hørsholm.

Arkivet startede i Nørregade, men Christian Kiilsgaard måtte hurtigt flytte arkivet hjem til sig selv, da der var for fugtigt i de lokaler, kommunen havde stillet til rådighed. Senere flyttede det byhistorisk arkiv til andre steder i byen. I dag har arkivet til huse i den gamle banegård i Havnegade 7, og her arbejder en lille gruppe ansatte og en stor skare af engagerede frivillige med at bevare lokalhistorien for fremtiden.

I dag er det en blandet skare, der bruger arkivet. Udover de åbenlyse som historieinteresserede og slægtsforskere kommer også en del turister. Og det er ikke kun langelændere, der bruger arkivet. Der kommer også jævnligt henvendelser og besøg fra udlandet, særligt fra USA, tv-selskaber og forskere.

Selve 80-års dagen fejres senere på året i forbindelse med ”Arkivernes Dag”, men man er selvfølgelig altid velkommen til at kigge ind på arkivet.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Rudkøbing Byhistoriske arkivs nuværende placering.
Rudkøbing Byhistoriske arkivs nuværende placering.
Download
Rudkøbing Byhistoriske Arkivs tidligste placering i Nørregade 22, 1944.
Rudkøbing Byhistoriske Arkivs tidligste placering i Nørregade 22, 1944.
Harald Knudsen
Download
Et lille udsnit af de 850 hyldemeter arkivalier der findes på Rudkøbing Byhistoriske arkiv.
Et lille udsnit af de 850 hyldemeter arkivalier der findes på Rudkøbing Byhistoriske arkiv.
Jeppe Jøhn Hørsholm
Download

Langelands Museum

Langelands Museum har som statsanerkendt museum det kulturhistoriske ansvar for Langeland, Strynø og Siø. Museet har af Slots- og Kulturstyrelsen fået tildelt arkæologisk ansvar for Langeland Kommune og Ærø Kommune, samt det marinarkæologiske ansvar for farvandet omkring Fyn, og den jyske østkyst fra grænsen til Vejle fjord. Langelands Museum har til opgave at indsamle, registrere, bevare, forske i og formidle kulturarven og gøre den vedkommende for borgere og samfund. Museet blev etableret i 1900 af købmand og amatør arkæolog Jens Winther.

Langelands Museum omfatter fire museer: Langelands Museum i Rudkøbing, Koldkrigsmuseum Langelandsfort ved Bagenkop, Besøgscenter Langeland i Rudkøbing og Tobaksladen i Tranekær.

På Langelands Museum vises permanente udstillinger samt skiftende særudstillinger om den langelandske historie fra stenalder og til nutid.

Koldkrigsmuseum Langelandsfort ligger midt i den langelandske idyl som ét af den kolde krigs tavse vidner. På Langelands sydligste spids blev Langelandsfortet opført i starten af 1950’erne og udstyret med fire 150 mm kanoner, luftværnsstillinger og underjordiske bunkers. Herfra holdt danskerne øje med Warzsawa-pagtens fly- og flåde aktiviteter i den vestlige del af Østersøen. I dag fortælles her koldkrigshistorie, og det foregår både over og under jorden.

Besøgscenter Langeland rummer en lille udstilling, hvor Langelands historie fortælles, fra den tidligste fortid til i dag, med unikke genstande og med en kobling til den store danske fortælling.

Tobaksladen i Tranekær er den eneste i Danmark, der endnu står på sin oprindelige plads. Den blev bygget omkring slutningen af 2. verdenskrig af husmand Hans Hansen. I laden kan man i tekst og billeder følge tobakkens historie i Danmark.

Følg pressemeddelelser fra Langelands Museum

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Langelands Museum

Flygtede til Danmark med livet som indsats...18.11.2024 14:52:40 CET | Pressemeddelelse

Vandcykler, kaprede fly, kajakker og meget andet blev brugt til at krydse Østersøen i al slags vejr under den kolde krig. Når østeuropæerne satte livet på spil ude på åbent hav, var det for at komme i sikkerhed i Vesten via Danmark, og det skete under hele den kolde krig. Disse spektakulære fortællinger fortælles nu i en ny bog med titlen ”Frihedens Hav – flugten over Østersøen”, der udkommer den 22. november.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye