Social-, Bolig og Ældreministeriet

Den nye ældrelov kommer ikke til at indeholde krav til dokumentation af medarbejdernes dagligdagsarbejde

Del

Kontrol, afrapporteringer og skemaer tager dyrebar tid fra kerneopgaven. Det vil regeringen gøre op med i kommende ældrelov i partnerskab med bl.a. KL.

Regeringen vil afskaffe statslige regler om årlige kvalitetsstandarder, tilsynspolitikker, værdighedspolitikker og krav om forebyggende hjemmebesøg.

Desuden vil regeringen gå forrest for at sikre, at den kommende ældrelov ikke kommer til at indeholde krav til dokumentation af medarbejdernes dagligdagsarbejde med personlige pleje og omsorg.

Ældreminister Mette Kierkgaard siger:

”Hver gang medarbejderne bruger tid på unødvendige registreringer og dokumentation, er det vigtig tid, der går fra den ældre. Vi skal befri ældreplejen for minuttyranniet. Vi skal vise tillid til medarbejderne fremfor at kontrollere dem. Derfor skal det være slut med at dokumentere, at man ned på minuttet har passet sit arbejde.”

Fungerende formand for KL’s Sundheds- og Ældreudvalg Sisse Marie Welling siger:

”Vi er rigtig glade for, at regeringen nu i samarbejde med os i kommunerne vil rydde op i de mange dokumentationskrav og tilsyn, så vores medarbejdere i højere grad kan bruge deres tid på omsorg over for de ældre. Det er vigtigt, at udspillet også bliver fulgt op med reel tillid. For når vi arbejder med mennesker, vil der også fremover blive begået fejl, og så er det vigtigt, at Christiansborg ikke falder tilbage til at finde på nye regler og tilsyn. Når det er sagt, er det vigtigt, at medarbejdere kommunikerer og koordinerer i hverdagen, fx så eftermiddagsvagten ved, hvad der er sket om morgenen. Det er til gavn for borgeren.”

Det betyder, at medarbejderne skal bruge mindre tid på unødvendig dokumentation i ældreplejen og mere tid på borgernær omsorg og nærvær.

Men vi skal skridtet videre. De oplysninger, som medarbejderne fortsat skal registrere, skal minimeres og automatiseres, så vi får bedre data og dokumentationsopgaven fylder mindre i hverdagen. Til det har vi brug for kommunerne og personer med viden om automatisering.

Derfor vil regeringen nedsætte et partnerskab om meningsfuld data og dokumentation i ældreplejen mellem regeringen, KL og relevante parter, som bl.a. skal pege på unødige dokumentationskrav, der kan fjernes og finde løsninger på, hvordan dataindsamlingen kan opstilles automatisk. Desuden skal partnerskabet undersøge, hvordan dataindsamlingen kan opstilles automatisk ved hjælp af nye teknologier, fx ved hjælp af tale til tekst.

Ældreminister Mette Kierkgaard siger:

”Vi kommer længst, når vi arbejder sammen. Derfor lægger regeringen op til et omfattende partnerskab med KL og andre relevante parter om at gøre vidensindsamlingen klogere og mindre krævende for medarbejderne. Blandt andet ved hjælp af mere automatiserende registrering, så medarbejderne skal indtaste så lidt som muligt manuelt.”

Fungerende formand for KL’s Sundheds- og Ældreudvalg Sisse Marie Welling siger:

”Vi er helt klar til at indgå konstruktivt i partnerskabet. Vi vil lægge stor vægt på, at det er ældreplejen og kommunerne, der frisættes. Det er kommunerne og ikke den enkelte medarbejder, der skal tage ansvaret for ældreplejens ramme, økonomi og serviceniveau.”

Følg pressemeddelelser fra Social-, Bolig og Ældreministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Social-, Bolig og Ældreministeriet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye