Udenrigsministeriet

Danmark støtter reformer i Moldova med 44 millioner kroner

Del

Den danske indsats skal bidrage til at accelerere den grønne omstilling, fremme ligestilling og understøtte Moldovas reformarbejde.

Moldovas regering er i fuld gang med at reformere samfundet, så det kan styrke sin demokratiske udvikling og en dag kan blive medlem af EU.

Samtidig har landet oplevet en energikrise med strømafbrydelser som konsekvens af Ruslands ulovlige invasion af Ukraine. Moldova har derfor fokuseret på at gøre sig helt uafhængig af gas fra Rusland – blandt andet gennem grøn omstilling.   

”Jeg er dybt imponeret over Moldovas reformtempo og ambitioner for at nærme sig EU. Det vil vi selvfølgelig understøtte fra dansk side, og derfor giver vi dem nu en hjælpende hånd. Samtidig kan vi inden for vedvarende energi og energieffektivisering hjælpe Moldova med at blive uafhængige af russisk energi,” siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen.

Den danske støtte vil blive udmøntet gennem FN’s Udviklingsprogram (UNDP) og FN's organisation for ligestilling og forbedring af kvinders forhold (UN Women).

Baggrund om Danmarks støtte til Moldova gennem FN’s Udviklingsprogram (UNDP):

Der er fra dansk side afsat 30 millioner kroner i perioden december 2023 til december 2027 til støtte for UNDP’s arbejde i Moldova.

Gennem samarbejde med myndigheder og den private sektor skal projektet accelerere den grønne omstilling særligt inden for energi- og transportsektorerne ved at øge energieffektiviteten og fremme brug af vedvarende energikilder.

Projektet har fokus på følgende fire områder: 

  • Kapacitetsopbygning af myndigheder på nationalt og lokalt plan for at styrke planlægning og gennemførelse af grønne og bæredygtige initiativer. Der indgår støtte til udarbejdelse af klimahandlingsplaner og til konkrete pilotprojekter med henblik på opskalering.

  • Forbedret energieffektivitet i bygninger idet hele 58 procent af Moldovas energiforbrug anvendes i denne sektor. Boligforeninger med ambitioner om energieffektiviseringer vil få adgang til finansiel støtte, og blandt medlemmerne gennemføres målrettede oplysningsaktiviteter og informationskampagner.

  • Energibesparelser og vedvarende energi i den private sektor. Små og mellemstore virksomheder som ser et potentiale i at gennemføre energibesparelser og introducere vedvarende energi vil få tilbud om deltagelse i program indeholdende auditering og hjælp til at identificere finansiering på favorable vilkår. 

 

Baggrund om Danmarks støtte til Moldova gennem FN's organisation for ligestilling og forbedring af kvinders forhold (UN Women):

Der er fra dansk side afsat 14 millioner kroner i perioden december 2023 til december 2027 til støtte for UN Women’s arbejde i Moldova.

Indsatsen vil omfatte samarbejde med og styrkelse af moldoviske myndigheder, civilsamfundsorganisationer og egentlige kvindeorganisationer.

Projektet har fokus på tre overordnede områder:

  • Bekæmpelse af vold mod kvinder. Dette vil omfatte uddannelse af lokale civilsamfundsorganisationer og kvindeorganisationer til bedre at kunne yde juridisk hjælp og beskyttelse af kvinder, der har været udsat for vold, ligesom projektet vil bidrage til at styrke retsvæsenets håndtering af denne type sager.

  • Fremme af kvinder i ledelse og politiske beslutningsprocesser. Det skal blandt andet ske gennem oplysningskampagner om ligestilling og ved at videreuddanne kvindelige mellemledere, så de bliver bedre til at adressere køn- og ligestillingsudfordringer i den sektor, de er beskæftiget i.

  • Støtte til kvinder, fred og sikkerhed-dagsordenen. Eksempelvis ved at træne foreninger, der repræsenterer kvinder i forsvaret, til bedre at fremme og beskytte kvindelige ansattes vilkår, rettigheder og ligestilling.

For yderligere information, kontakt pressevagten@um.dk

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Dan Jørgensen ansætter barselsvikar for sin særlige rådgiver28.5.2024 15:41:09 CEST | Pressemeddelelse

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen, ansætter Lars Wernblad Hansen som barselsvikar for sin særlige rådgiver i Udenrigsministeriet. Lars Wernblad Hansen er uddannet cand.scient.pol. fra Århus Universitet og kommer fra en stilling som rådgiver hos Socialdemokratiet. Lars Wernblad Hansen er tiltrådt stillingen i går og er barselsvikar indtil udgangen af september 2024. Dan Jørgensen siger: ”Jeg er rigtigt glad for, at Lars Wernblad Hansen har sagt ja til at være en del af holdet, mens Thomas Stausholm Schjødt holder barsel. Lars kommer med erfaring fra både Christiansborg og Europa-Parlamentet, så han kender politik både i Danmark og internationalt. Jeg glæder mig til samarbejdet.” Kontakt Udenrigsministeriets pressevagt – pressevagten@um.dk – for yderligere oplysninger.

The Nordic Ministers of Foreign Affairs: The Council of Europe – upholding our common values for 75 years28.5.2024 10:26:37 CEST | Nyhed

Established in the aftermath of the World War II in 1949 to ensure sustainable peace and democracy, the mission of the Council of Europe as the continent’s leading human rights organization remains indispensable. Its core values – human rights, democracy and the rule of law – are fundamental also for the Nordic societies and form a longstanding basis for Nordic foreign policies.

Danmark, Kenya og tre filantropiske fonde bygger fremtidens flygtningeindsats27.5.2024 16:27:20 CEST | Pressemeddelelse

To ud af tre flygtninge befinder sig i langvarige humanitære kriser, der strækker sig over flere år, og i mange tilfælde endda årtier. Imens er flygtningelejrene traditionelt udformet og drevet som midlertidige løsninger på akut opståede kriser. Et nyt samarbejde mellem Udenrigsministeriet, LEGO Fonden, Novo Nordisk Fonden og Grundfos Fonden støtter Kenyas ambitioner om at gøre op med en tilgang bygget på midlertidighed til gavn for både flygtninge og lokalsamfund.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye